Редуцирани доходи, неизплатени заплати, загуба на работното място, финансови затруднения, спешни и неотложни разходи, остър недостиг на средства – звучи ви познато, нали? В тези моменти отправяме с надежда поглед към кредитните институции, знаейки, че там се крие решението на проблемите ни. Статистиката показва, че през изминалата година всеки трети българин е изтеглил или изплащал вече изтеглен кредит.

През последното десетилетие животът на кредит, кредитът до заплата, разсроченото изплащане на скъпа покупка, заемът за пътуване, почивка, образование или лечение е не изключение, познато на малцина, а норма и начин на живот за мнозина. Свикнали с това да получаваме финансова помощ бързо и лесно, трудно преглъщаме факта, че молбата ни за кредит е отхвърлена и се опитваме да разберем защо сме получили отказ. Разнообразни и различни са причините, поради които кредитът ни се изплъзва, но най-често срещаните са следните:
  • Лошо кредитно досие. Информация за всички кредити, които сме теглили през последните 5 години, забавени плащания, непогасени дългове или обратното – отговорно клиентско поведение, се съхранява в нашето кредитно досие в Централния кредитен регистър. Достъп до него имат всички кредитни институции. Множество активни кредити, необслужени кредити, забавени вноски и други неприятни късчета информация за нас ни поставят в графа „неблагонадежден клиент“ и са основна причина за получен отказ на молба за кредит. Чистото кредитно досие е важно при кандидатстване и помага да чуете заветното „Да“.
 
  • Ниски доходи, минимална работна заплата или липса на трудов договор. Много от институциите, отпускащи кредити, държат да имате трудов договор и добра заплата, от която да ви остават достатъчно средства за преживяване, след като покриете месечната вноска по кредита. Оскъдният семеен бюджет, осигуряването на минимална заплата или работата без трудов договор са чести причини за отказ на молба за кредит.
 
  • Кандидатстване на килограм. Всяка молба за кредит и всеки получен отказ на молба оставят следа в кредитното ви досие. Ако кандидатствате на множество места едновременно, считайки, че така увеличавате шансовете си да получите одобрение някъде, това може да ви изиграе лоша шега. Изглеждате отчаяни и нуждаещи се от финансова помощ на всяка цена. Всеки отказ, който получавате от кредитна институция, оказва негативно влияние на кредитното ви досие. Резултатът е ясен – последващи откази и разочарование, че молбите ви се отхвърлят. Изберете само една кредитна институция внимателно, проучвайки общите ѝ положения, лихви, условия за отпускане на кредит и дали е най-подходяща за вас и вие – за нейните условия. Кандидатствайте само там. Това увеличава шансовете ви.
 
  • Ако сте получили отказ на молба за кредит поради липса на трудов договор или скромен бюджет, насочете се към фирма за бързи кредити. При кандидатстване в такава компания често не се изискват трудов договор или доказване на доход и не се извършва проучване на семейните финанси, което значително увеличава шансовете да получите одобрение на молбата си за кредит – бързо, удобно и изцяло онлайн. Намирайки подходящата за вас компания, вие сте направили най-важната стъпка към получаването на така необходимия ви кредит.