Това, което се договорихме с правителството снощи, че Украйна ще се въздържи от внос и премиерът пое отговорност за това. Внос на четирите култури, които бяха в забраната, като основно говорим за слънчоглед за най-дълъг период, каза пред bTV председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

„Ако бяхме терористи, нямаше да бъдем посрещнати и да преговарят с нас. Оказа се, че не сме терористи и диалогът беше възстановен. Ние изложихме нашите доводи – защо протестираме. Видя се, че протестират истинските земеделски производители, които в момента наистина страдат“, категоричен е той.

„Много важно е, когато водиш едни преговори да видиш какво се случва след тях, защото земеделските производители са виждали много обещания, но много от тях неизпълнени.

Затова ние снощи стояхме много дълго време на площада. В крайна сметка се взе решение тракторите да останат на Долни Богров и да подпишем между нас и премиера със споразумение. Това бяха сигналите снощи“, добави Проданов.

Той подчерта, че ще се разработят лицензионни режими и количествата, които да влязат по тях. „Земеделските производители ще участваме заедно с преработвателите, за да можем да определим количествата, които ние произвеждаме и те преработват“, допълни Проданов.

"Оказа се, че преработвателите имат много сериозен проблем с реализацията на олиото и доста голямо количество имат на склад. Много малка част от олиото, което те произвеждат се продава на български пазар, основната част е за износ. Украйна възстанови мощностите си и да си възвръща пазарите", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук