Ще одобрим помощ "de minimis", която има за цел да компенсира доходите на регистрираните розопроизводителите. Тази помощ ще бъде не по-малко от 30 стотинки на килограм или 1 лев на декар, което съвсем не е малко, каза в сутрешния блок на БНТ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Трябва да регламентираме начина на розопроизводството, трябва да има ясно сертифициране на остатъчния материал и масивите да бъдат с маслодайна роза. Трябва да регламенрираме взаимоотношенията дестилерии-потребители, както и качеството на розовото масло. Тези взаимоотношения е възможно да бъдат регламентирани в един закон, посочи Порожанов.

Проблемът е с недоговорените количества. Затова розопроизводителите трябва да се регистрират, да излязат на светло, добави той. По думите му, ако при бурите в Северозападна България, облаците не са били третирани с ракети, нивите щяха да бъдат като разорани. Тази година има пуснати две нови ракетни площадки.

Подготвяме нов закон за борба с градушката, за да можем да покрием цялата страна, тъй като в момента не е покрита Добруджа, Варна и други райони, съобщи земеделският министър. Той обясни, че помощта за пострадалите от бедствието ще бъде за тези, които подадат заявления по общия ред за напълно пропаднали площи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!