Няма място за сравнение между бананите и краставиците. Краставиците, които в момента са на българския пазар не са от български производители. В момента има само вносни краставици. Лишаването от вътрешно производство даде възможност на всички да заложат на спекулата.

Това заяви в ефира на Нова нюз Иван Кабуров, производител и член на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

"Доста се увеличиха разходите и себестойността на произведената продукция. Ако имаше силно вътрешно производство и конкуренция, цената щеше да е по-ниска", е мнението му. 

"Златните краставици от 8 лв. килограма в момента на българския пазар са от Турция, Гърция, Албания - тези страни, които са малко на юг. Те изкарват продукция с малко отопление. Те са произведени с нерегламентирани препарати, които не са признати в ЕС", дебело подчерта той. 

"В момента разходите на българската продукцията се увеличиха три пъти - газта е три пъти по-висока, работните заплати се увеличиха. Министерството ни обнадеждаваше през декември, че ще ни подпомогнат със средства за енергийни източници или с намаляване на цените на енергоизточниците, за да може българският потребител да яде по-ранни краставици По темата обаче има само обещания.

Написали сме 7 писма, а имаме само 1 отговор и то отрицателен, повечето оранжерии в България не са засадени и ще произведат продукция много по-късно, отколкото трябваше", каза Кабуров. 

"Ако българските оранжерии бяха засадени месец по-рано, то тогава щяхме да имаме българска продукция и цените нямаше да са такива. Не забравяйте, че това не е трайна продукция, не може да издържи дълго Когато има много продукция, то тя ще се продава евтино, за да може да продадат всички краставици, преди да се развалят", смята той. 

По думите му са необходими около 4 месеца, за да може една продукция да е готова.

"На българския пазар ще има нормален домат след около 60 дни. Цената на българската продукция не е много ниска или висока. Това няма значение, като има доста стока, цената пада и потребителят продължава да купува. Тогава икономиката и търговията върви. Цената на домата няма да е по-малка от 3-3,50 лв. себестойност", казва той. 

По думите му българският потребител винаги е бил доволен от българския розов домат. 

Производителят призова хората сега да ядат туршия и да пият ракия, докато чакат българските продукти да тръгнат по родните пазари. 

"Ако родните оранжерии затворят и не се подпомагат, цените ще скочат", вещае мрачно той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук