Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперация представиха своите искания и в София, предаде БНТ.

Фитосанитарният контрол на вноса на зърнени и маслодайни продукти от Украйна, както и транзитът на тези суровини са в основата на проблемите.

Мощен земеделски протест блокира цялата страна заради украинското зърно

Именно заради това от браншовите организации поискаха по-строг и завишен контрол от държавата при вноса на тези суровини. По думите им няма контрол и върху транзита на тези суровини. 

Снимка: Георги Колев, БЛИЦ

"Нашето искане е забрана за внос на зърнена продукция с неразрешени за Европейския съюз препарати за растителна защита. Всички останали страни, за които говорим. Проблемът им не е вноса, а логистиката. При нас проблемът е вноса.

Снимка: Георги Колев, БЛИЦ

В Европейската пътна карта е записано ясно, че страните от ЕС трябва да осигурят достатъчно коридори за износ на украинското зърно за страни, които се нуждаят. Вносът на украински зърно в ЕС е спекула на определена група търговци", каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Снимка: Георги Колев, БЛИЦ

Зърнопроизводителите имат искания и на европейско ниво. Едно от тях е свързано с регламентите, които предстоят да влязат в сила във връзка със Зелената сделка. И то тези, които касаят пестицидите.

Снимка: Георги Колев, БЛИЦ

У нас използването на пестициди по отношение на зърното е много по-ниско от средното за Европа и ако влязат допълнителните рестрикции за използване на пестициди, те почти няма да могат да използват такива препарати, което ще ги направи неконкурентноспособни на европейския пазар.

Снимка: Георги Колев, БЛИЦ