Днес по обяд сто селскостопански машини блокираха пътя от Димитровград за Хасково в знак на протест срещу ниската изкупна цена на зърното. Не може тон пшеница да се изкупува за 180 лева при себестойност 270 лева, споделиха недоволството си с кореспондента на Агенция БЛИЦ стопаните от Димитровград и от най-големите села в региона Горски извор, Узунджово и Малево, които бяха докарали трактори, редосеялки, ремаркета и камиони.
Хората изразиха недоволството си от това, че пак са излъгани при договорено с министъра на земеделието финансиране още през месец март. Освен цената на зърното, много е паднала и изкупната цена на слънчогледа – при себестойност 450 лева, един тон слънчоглед сега се изкупува за 340 лева.
Протестиращите взеха решение следващия си протестен митинг да проведат в петък в София. Към потока протестиращи ще се влеят недоволни зърнопроизводители и от други села на Хасковска област. И ще продължат да протестират докато най-после някой обърне внимание на проблемите им.
До 70 зърнопроизводители в Ловешко с 40 машини се включиха в протеста срещу отказа на кабинета да изпълни националните доплащания към директните плащания за тази година, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Агропоизводителите от общините Ловеч, Летница, Угърчин и Луковит обиколиха с развети знамена, транспаранти и запалени фарове Ловеч, а после дефилираха в пътния участък Ловеч - с. Слатина. Те ще повторят още няколко пъти този маршрут до 17 ч.
"Надяваме се с тези протести този път да се разреши нашия проблем с националните доплащания. Подготвили сме декларация до председателя на Народното събрание и министъра на земеделието и храните, в която настояваме към ДФ "Земеделие" да бъдат прехвърлени 147 лв. за доплащанията. Искрено се надяваме да бъдат удовлетворени исканията ни, защото в противен случай сме готови да поискаме оставката на земеделския министър Валери Цветанов, а от средата на ноември да преминем към по-ефективни действия и гражданско неподчинение", коментира Жана Мачуганова, председател на комитета, организиращ протестите.
Според нея 2008-а е третата поред година, в която правителството лъже зърнопроизводителите, че ще ги подпомогне парично, за да оцелеят на зърнения пазар.
200 кг. пшеница изсипаха пред сградата на Общината във Велико Търново протестиращи зърнопроизводители от региона. Негодуващите казаха, че са предприели това действие, за да може да се чуе техния глас. От едно кило пшеница се прави едно кило хляб, в момента пшеницата е 0,20 лева, хляба е 1,00 лев, което е геноцид спрямо земеделието. Те твърдят, че българското земеделие е в разруха. Не може един тон пшеница да се търгува до 200 лева, а пък нафтата, препарати и торове да бъдат толкова скъпи. Според негодуващите в парламента никой не мисли за тях и политиците се сещат за народа, само когато наближат избори. Ние не искаме нищо повече от това да нахраним нашите майки, братя и сестри, заявиха протестиращите земеделци. Те се заканиха, че утре ще бъдат в София. /БЛИЦ