"Управлението ще се решава в кабинета на Слави Трифонов. Той не повтаря поведението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, той го копира едно към едно", това заяви писателят и политически пиар Нидал Алгафари по повод политическата обстановка у нас.

"В същото време подкрепата на кабинета може да бъде спасителен пояс за Корнелия Нинова, не за БСП.  В България на когото и да дадете власт, е готов да управлява", категоричен е той.

Ето какво още каза Нидал Алгафари в интервю за "Марица":
 
- Г-н Алгафари, ще имаме ли кабинет?
- По-скоро като че ли ситуацията отива към съставяне на кабинет. Усещам как БСП се опитва с нейния слаб изборен резултат да се домогне до властта и най-вероятно ще направят всичко по силите си да не се стигне до конгрес, на който да свалят Корнелия Нинова от власт.

Така че най-вероятно БСП ще подкрепят кабинет. Доколкото виждам, от ГЕРБ ще искат да се изгаврят с г-н Трифонов и неговата партия, като не се появят в парламента и позволят кабинетът да бъде приет само с гласовете на БСП и ИТН.

- Вярвате ли в успеха на преговорите на ИТН с БСП, ДБ и хората около Мая Манолова?
-  Не е задължителна подкрепата на ДБ и ИБГНИ - теоретично, ако ГЕРБ не са в залата в парламента, е възможно да съставят правителство Слави и БСП, може би с част от хората около Манолова, които също са готови на всяка цена да запазят поне депутатските си места за известен период от време.

- Защо ДБ се отдръпна от ИТН? Защо се атакуват взаимно, нали уж и двете са партии на протеста?
- Много ми е трудно да вляза в дебрите на лъжата - от едната страна казват едно, от другата - друго. Някой със сигурност лъже, но кой - не знаем. ДБ със сигурност са прави за себе си, че за да дадат подкрепа, трябва да знаят как ИТН ще правят нещата, с кой, да имат гаранции за това какво ще бъде свършено.

А не да подкрепят ИТН, които утре да се прегърнат с ГЕРБ, ДПС или някой друг, а самите ДБ да се озоват в ролята на излъганите овчарчета. Според мен това е основното им опасение. Има напрежение у хората, гласували за "Демократична България", че ще подкрепят хората на Слави. Съществува изключителна неприязън между тях - не само на ниво лидери. Електоратът на Слави е много различен от този на Христо Иванов и има напрежение между тях.

Не вярвам да става въпрос за пазарлък за постове. Хората на Слави твърдо казаха, че никоя от другите партии няма да даде техен министър. По-скоро, ако има някакъв пазарлък, той ще е за зам.-министри и областни управители.

Освен това ние сме много малка държавица. Както и да въртим и сучем, при толкова постове винаги ще се окаже, че трима-четирима от зам.-министрите са близки до ДБ, други - близки до ГЕРБ, други пък до ДПС. Трудно могат да се намерят абсолютно чисти хора.

- Кой реди кабинета на ИТН - Трифонов, Радев, ДПС?
- Не мога да кажа кой от тях го реди, но със сигурност усещаме, че има някъде напрежение. Не оттеглянето на личността Николай Василев като кандидат-премиер ме притеснява, а оттеглянето на политиката, която щеше да води той. Сега новият кандидат-премиер предлага много по-различна политика от тази, която Василев щеше да прокарва.

По-скоро има някакво напрежение, лобита, ако приемем, че има политика. Защото другият, по-страшен вариант, е просто да има разнобой в съзнанието на лидера на ИТН Слави Трифонов - днес да иска да е десен, утре да иска да е малко по-ляв или пък още по-десен. Ето това вече ще е притеснително.

- Основателни ли са опасенията, че Трифонов повтаря поведението на Бойко Борисов?
- Той не го повтаря, копира го едно към едно. Това не може да бъде притеснително, защото 12 години с това поведение Борисов беше на власт. Явно това е правилно поведение пред електората.

Видя се, че хора с малко по-различен интелект, с малко повече опит в политиката се задържат по един мандат максимум. А с поведение, което е народняшко, може да изкараш 12 и повече години във властта.

- Един бъдещ кабинет ще се окаже ли спасителен пояс за социалистите?
- Не за БСП, а лично за Корнелия Нинова. Иначе като партия подкрепата за БСП продължава да върви надолу. Усещам намеренията на Корнелия Нинова на всяка цена да излезе пред останалите си поддръжници в партията, че основните политики на партията ще бъдат реализирани. Това в момента е спасение и никой няма да може да й поиска главата, защото тя привидно е осигурила позиция за партията.

-  Каква е ролята на ДПС? Дърпат ли конците задкулисно?
- Никой не може да каже дали дърпат, или не дърпат някакви конци, но със сигурност ще са много важен фактор в политиката - не само в НС, а в България. Харесваме или не харесваме част от хората в България, ДПС струват между 250 000 и 600 000 души.
Те имат цена и тя би трябвало да има влияние - независимо дали ще бъде на държавническо, или на местно ниво.

-  Доколко Пламен Николов може да бъде обединяваща фигура при очевидната му липса на политически опит?
- Вече не може. С първото си участие в "Панорама" показа, че не е подготвен, изключително притеснен е именно защото не той ще взема решенията. На пресконференцията на г-н Трифонов пред неговия служител Тошко Йорданов стана ясно, че именно Трифонов ще взема решенията, той ще командва, но зад кулисите.

Това е нещо много хубаво и удобно, това Ахмед Доган го прави от много време. Само че има огромна разлика в интелектуалното ниво на единия и другия, най-малкото разликата е във вагоните прочетени книги.

- Готови ли са ИТН да управляват в този сложен момент?
- В България на когото и да дадете власт, е готов да управлява. Всички са готови да управляват, но как - е друга тема. Няма никакво значение какви нови лица ще предложат в кабинета. След пресконференцията на г-н Трифонов е ясно, че управлението ще се решава в неговия кабинет, той, Тошко, Филип и още двама-трима души ще решават всички въпроси. Така че какви ще бъдат марионетките като министри, няма никакво значение.

Но може пък в ИТН да се окажат  достатъчно мъдри, умни, кадърни и да ни управляват много и прекрасно. Нека да им дадем шанс, за да видим какво ще направят.

Но и когато Борисов навремето тръгваше с ГЕРБ, хората около него бяха изключително неопитни. Отделно видяхме какво могат много опитните от БСП на власт, видяхме какво могат и много опитните от СДС. В края на краищата се стига до едно - дали ще успеят, независимо кои са, да предпазят държавата да не се срути тотално. А засега няма такива намерения, няма човек, който иска да я срути.

- Колко би изкарал кабинет на ИТН?
- Тук вече са плаващите мнозинства, които наричам "плаващите пясъци", в които, ако са много добри въжеиграчи, ще успеят да ги подминат. Ако не успеят, ще затънат. Никой не може да прогнозира, защото в дадена ситуация ИТН ще трябва да се договарят с БСП, в друга - може да се договарят с ДБ, в трета - с ДПС, и да го играят през цялото време на въжеиграене. Току-виж изкарали и цял мандат, зависи как ще си разиграват картите оттук насетне.

Защото за всяка политика, която Министерският съвет ще иска да прокара през парламента, ще трябва да се събират мнозинства извън хората на Слави.

- Отдалечаваме ли се от варианта нови предсрочни избори, избори две в едно наесен?
- Предполагам, че президентът няма да допусне избори две в едно, защото при тях всяка партия ще иска да издигне свой лидер, който да дръпне гласове в повече и това ще навреди на г-н Радев. Така че най-вероятно той ще направи всичко по силите си да няма избори две в едно и да може да се представи като обединителя срещу ГЕРБ.

Възможни са нови избори само ако се изпокарат БСП с ИТН в последния момент. Може да ги изпокара писменото споразумение, за което социалистите настояват, а хората на Слави отказват, защото го окачествяват като коалиция, в каквато обещаха на избирателите си да не влизат.

Но пък  може да стане възможно само Слави и формацията около Манолова да съставят кабинет, ако от залата отсъстват и ДПС и ГЕРБ.

- Какво друго може да спъне втория мандат на г-н Радев?
- Може да го спънат много неща. Най-важното е дали ПП ГЕРБ ще поискат да му подарят и този мандат, защото предишният му беше подарен именно от ГЕРБ.

Дори Радев да спечели втори мандат, няма как да стане нито полупрезидентска, нито президентска република - това към тоя момент е абсурдно. Никой няма да иска да си даде кокала - нито хората на Слави, нито ДБ, нито ГЕРБ, нито БСП.
Дори да има втори мандат, той ще е фигурант във властта, другите лидери ще започнат да са по-важни - Слави Трифонов, Ахмед Доган, Христо Иванов, Бойко Борисов, Корнелия Нинова.   

- Възможен ли е генералски дуел Борисов-Радев?
- Не виждам защо да се влиза в тази битка - в момента Бойко Борисов не е в най-изгодната ситуация. По-скоро, ако ГЕРБ искат да играят хитро, биха подкрепили кандидата на ДБ. И ако той е Петър Стоянов, подкрепен от ГЕРБ в последния момент, смятам, че Радев трябва да си събира нещата от „Дондуков“ 2 в кашонче. Има традиция - Пловдив е извадил много държавни лидери, градът е с впечатляващи традиции в политиката, в търговията, в бизнеса.

А ГЕРБ не могат да бъдат отписани - показаха на изборите, че все още са първа политическа сила, въпреки че с гласове от чужбина Трифонов спечели с малко повече от тях.
 
Кой е той?
Нидал Ахмад Алгафари е режисьор, писател, политически PR. Завършва НАТФИЗ, специалност „Кинорежисура“. Автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“. Продуцент и режисьор на тв предаването „Наблюдател“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ. Автор на шест романа.