Методи Бъчваров е роден през 1964 г. в София. Завършва полицейското училище в Пазарджик. След това служи няколко години в отряда на т.нар. червени барети във Врана. След промените заминава за Германия. През 90-те години се връща в България и започва бизнес със зареждане на магазини и заведения със сладолед и кремове.

Бил е диджей на Слънчев бряг и към фирмата “Хризантема” на застреляния общински съветник от Несебър Димитър Янков, за когото се шушука, че бил “главният покровител” на несебърския подземен бос Димитър Желязков – Митьо Очите.
В момента бившата барета съди Софийския университет за 400 000 лв. обезщетение, след като фирмата му, която стопанисва клуб “Мънкис”, е изгонена от помещението в Студентски град, а част от инвентара е изпочупена и липсва.


- Г-н Бъчваров, показвате ми един доста странен, по-скоро – смущаващ документ – че сте подали сигнал до главния прокурор срещу ректора на Софийския университет “Свети Климент Охридски” проф. д-р Иван Илчев. В какво конкретно го обвинявате?
- Моята фирма „Космполитен М”, която беше наела помещение в бл. 41 в Студентския град и стопанисваше там клуб „Мънкис”, няма договор със СУ. ЕТ „МСС Маргарита Станева” през 2000 г. сключва такъв договор. Има един опит през 2006 г. за прехвърляне на всички права и задължения по този договор върху „Космополитен М” от страна на Петко Горанов, който тогава е изпълнителен директор на поделение „Студентско бюро “Обслужване” /СБО/ към Софийския университет. Това е поделение, което се занимава с материалната база, с настаняването в общежития, с отдаването под наем на помещенията, дадени от областния управител… Тогава е трябвало да се подпише тристранен договор…

- Защо не го подписвате?
- На 30 юни 2006 г. се сключва един анекс към изпълнителния директор на СБО и собственика на „МСС Маргарита Станева”, но тъй като „Космополитен М” е юридическо лице, е трябвало да бъде положен подпис или поне да бъдем уведомени, но не е станало нито едното, нито другото. От което излиза, че ние нямаме договор със СУ. От 1 юли 2007 г. до 1 октомври 2010 г. всеки месец сме плащали наем в размер на 1957 лв. и 20 стотинки.

- Без режийните?
- Режийните си ги поемаме ние.

- Ядосан сте на Университета за „незаконни и неправомерни действия” от страна на неговото административно ръководство. С какво потъпкаха правата ви?
- Имаше едно незаконно спиране на водата от тяхна страна от централния щранг, който е към общежитието. И понеже той се ползва само от Университета, своеволно Петко Горанов ни спря водата, за което сме уведомили ректора. Но нямаше никакви последствия.
От 1 януари 2010 г. нямаме вода и сме на самостоятелен хидрофор – без да се ползва питейна вода. Спънките бяха големи. Непрекъснато ни пращаха проверки от общината, от НАП… Просто искаха да ни съсипят.

- Стои ли реално длъжностно лице зад тези атаки?
- Да, това е същият Петко Горанов, тъй като той искаше да вземе помещението за свои приятели,  и всячески се опитваше да се домогне до него, нас да ни изгони, за да го даде на човека, който му трябва.

- Но нали Петко Горанов междувременно вече го е отдал на „МСС Маргарита Станева”?!
- Може би интересите са по-скоро финансови. За мен това е обяснението, тъй като имаше едно задължение, което трябваше да се плати с 10 месеца назад, за неплащане по договор и закупуване от наша страна на фирмата, защото ние сме нейни собственици от 2007 г. При закупуването на „Космополитен М” поехме задължението към СУ този наем, това задължение да бъде уредено от наша страна. Въпреки че задължението е на „МСС Маргарита Станева”, наемът от 2006-а до 2007 г.
се е плащал от „Космополитен М” без никакви основания
поради липса на договори и наш подпис.

- Вие сте плащали на „МСС Маргарита Станева”, а тя, на свой ред, е плащала на СУ? Или сте плащали пряко на Университета?
- Пряко на Университета.

- Но нали нямате договор?!
- Ние мислихме тогава, че има договор, но се оказа, че той няма правни основания да ни задължава ние да плащаме тези задължения. Наемът е трябвало да се взима от „МСС Маргарита Станева”. Платихме тези задължения. Тогава Петко Горанов в мое присъствие и на още двама човека – Мария Пържелова, и един наш приятел – Димитър Младенов, пое ангажимент, че ще ходатайства за продължаване на договора след 2008 г. Ние знаехме, че има договор и очаквахме да бъде продължен. След като изтече 2008-ма, на следващата година получихме писмо, че ще има преразглеждане на договора и за да се случи това, трябва да предоставим всички документи и да платим всички наеми навреме. Всичко това беше направено, но така и не получихме договор. И след 6 месеца започнаха атаките да освободим помещението, защото щели да ни съдят.

- Разговаряхте ли с ректора на Софийския университет?
- С проф. Илчев разговаря нашият адвокат Минчо Минчев. На този разговор е присъствал и Петко Горанов. Доколкото разбрах, проф. Илчев е казал, че няма проблеми, бил е съгласен, но Горанов е бил несъгласен с целия разговор…

- В какъв аспект се е водил разговорът, или, по-точно – преговорите?
- Аспектът е бил в това, че ни спират водата, че ние си плащаме наемите редовно, и дори да не ни дават договор, по силата на това плащане от 2008 г. продължаваме автоматично договора. До 2009 г. плащаме редовно наема и без тяхно съгласие.

- И въпреки „висящото положение” на новия наемател „Космополитен М” от СУ са получавали споменатата от вас сума всеки месец без възражения?
- Да, никой не възрази за това, че нямаме договор и не искат вече наем, с което по силата на закона за договорните отношения договорът се продължава с още 10 години.

- Казахте, че е имало вандалски действия в помещенията на клуб “Мънкис”?
- Не знам по какви причини СРС ни осъди да заплатим 31 499 лв. в наеми, които сме пропуснали и закъснели да платим. Реално ние нямаме договор, а сме плащали наем, с което те ни ощетяват, и фактически осъждането е заради недоглеждане на самата съдебна система. Те вадят изпълнителен лист със съдия изпълнител, правят ни запори на фирмени сметки, правят ни въвод в помещението в бл. 41 Б, след като са поели задължението да пазят нашите вещи. Частният съдия изпълнител /ЧИС/ обаче при въвода не описва абсолютно всички вещи в протокола. Те влизат на 3-ия ден, на 11-ия ние отиваме и  заварваме заведението отворено, разграбващо се.  Машини, които тежат 200 кг и са на стойност 40 000 евро бройката, и просто няма как човек да ги измъкне, едната от тях полицията я намира на около 15 м изнесена зад заведението. Другата е още вътре, разглобяват я. Изобщо – погазване на законите на България от страна на юристконсулта на СУ Ивайло Епитропов - не знам по какви причини, от страна на ЧИС Уляна Димоларова, която не си изпълнява служебните задължения…

- Какви нарушения е допуснала тя според вас?
- Искаме да й отнемат правата заради неспазване на законовите разпоредби. В протокола за въвеждането във владение на помещението в бл. 41 Б тя не е описала пълното оборудване. Описани са само сепаретата и столовете – друго нищо.
По този начин те ни ощетяват с над 400 000 лв.

- Вашата фирма си ги иска от Университета по съдебен път?
- Това е за оборудването вътре. Отделно имаме количествена сметка, направена от вещо лице, която възлиза на 447 000 лв. Според мен има уговорка между юристконсулта на СУ и Уляна Димоларова да не бъде описано абсолютно всичко,
което се намира в помещението.

- Това е сериозно обвинение. Как ще го докажете?
- Ние стигнахме до съмненията за уговорка от техните действия. Три дни след въвода викаме полиция и тя установява, че вътре има много повече неща. ЧИС Димоларова възпрепятства да ни даде копие от протоколите за въвод. Същевременно се борави с един механизъм, че сме редовно призовани с документ, който се лепи по стените и всеки пътьом може да го скъса с лакът. И някой от управата на Университета и го къса. Ние нямаме достъп до това.

- Сега да изредим сигналите, които сте подали срещу ректора на Алма Матер: до главния прокурор, до Министерство на финансите, до НАП, до президента, до премиера, до Народното събрание, до водещи български медии…
- Те са за действията на СУ, представлявано от Петко Горанов, от Ивайло Епитропов, юристконсулта на Университета, упълномощен от проф. Илчев, тъй като ректорът е главното лице, което фактически носи отговорност за техните действия в цялата тази схема.
Злите езици говорят, че наемите може да не са отчитани в касата на СУ, а да са отивали в джобовете на ректора.
Затова искаме одит на Университета.  Ако става въпрос за такива машинации, те едва ли го правят само при нас. Ще го правят и по другите помещения, които отдават под наем.  По чл. 282, ал. 1 от НПК  Уляна Димоларова прави увреда на друго лице,
заради което според мен трябва да й се отнемат правата. Организирана престъпна група /ОПГ/ според техните действия/ са юристконсултът Ивайло Епитропов, Петко Горанов, ЧИС Уляна Димоларова…

- А проф. Илчев – къде е той според вас? Не вярвам да е солов играч.
- Проф. Илчев е пряко отговорен за тези действия, следователно – и той е вътре.

Едно интервю на Добринка КОРЧЕВА

АДРИАНА ТАНГЪЧЕВА ОТ ПРЕСЦЕНТЪРА НА СУ: РЕКТОРЪТ ЩЕ РАЗПОРЕДИ ПРОВЕРКА


Ректорът ще разпореди да се образува проверка по случая и ще даде коментар във възможно най-кратък срок. Благодаря ви за коректността, по всяка вероятност авторът на интервюто ще разговаря лично с ректора академик Илчев.