Проф. Никола Филчев е главен прокурор в периода 1999 – 2006 г. Преди това е последователно съдия във Върховния съд (сега Върховен касационен съд) - наказателна колегия и заместник-министър на правосъдието. След изтичането на мандата му бе назначен за посланик на Република България в Казахстан. Преподавател по право. Известен с безкомпромисната си позиция по важни обществени теми. БЛИЦ потърси мнението му по повод разкритието, че Иван Костов е придобил множество имоти в Добруджа, за да печели от шистов газ. Ето как проф. Филчев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
- Проф. Филчев, вчера БЛИЦ публикува информация, че бившият премиер Иван Костов е придобил стотици декари в Добруджа за милион и сто хиляди лева. Целта му била да печели от добива на шистов газ в Добруджа. Какви реакции предизвиква това у Вас ?
- На моите години изобщо не се интересувам от подвизите и стопанските инициативи на Костов. Но като ме питате ще Ви кажа. Първо, „Командирът на разбойническата приватизация”, както е известен в обществото Костов,  отдавна не може да приватизира. То няма и какво. Няма "Кремиковци", няма БГА "Балкан", няма "Нефтохим", няма ТЕЦ Марица, няма ги хилядите държавни металургични, машиностроителни, химически и оръжейни заводи, нефтопреработвателни комбинати, електрически централи, пристанища, летища, туристически комплекси и т.н.

А парите от бандитската приватизация на общонародното имущество все трябва да се вложат в нещо. Поради това Костов се  опитва да го играе крупен земевладелец – енергетик. Второ, ако става дума за размера на сумата (един милион и сто хиляди лева), за Костов това са дребни пари – за семки и бонбонки. За един министър-председател е нормално да има един милион лева. Бели пари за черни дни. При това Костов показа, че разбира от пари.
 
- Излиза, че според Вас няма нищо нередно в действията на Костов?
- Има проблем. И той е преди всичко морален. Вероятно помните, че след катастрофата на КТБ Костовица се оплака пред медиите, че си взела хляб и мляко в магазина. Но тъй като нямала пари се наложило да ги върне и Костови останали гладни.

В същото време стана ясно, че Костовата щерка получава 120 хиляди лева на месец от наеми и консултации към същата банка. С други думи тя получава на месец колкото 120 професори. Представяте ли си, какъв световен ум е тя, каква „експертиза” има. Очевидно Костовите деца са направени от различна материя. Те са големи тарикати, за разлика от обикновените хора в България, които са прости.
 
Излиза също, че публично, пред хората Костови се правят на много бедни – нямат пари за хляб. А в действителност са "скромни мултимилионери".  В същото време Костов пробутва на народа някакви „евроатлантически ценности”, които са демократичен „цивилизационен избор” и други глупости  за пред простолюдието.
 


- Вие против евроатлантическите ценности ли сте?
- Стана ясно, че така наречените „евроатлантическите ценности” отхвърлят Християнството, отхвърлят православните ценности и всъщност са пропаганда на педерастията и лесбийството. Очевидно аз не съм дорасъл до тези висоти на „евроатлантизма”.

- Какво визирате като казвате, че проблемът с Костов е морален?
- Точно така. Спомнете си в страната на демокрацията САЩ, президентът Клинтън беше разследван и подложен на импийчмънт през 1998 г. не заради палавите си игри със стажантката, не заради иновативните си методи с пурата, а заради това, че излъга. Докато у нас е нормално за един премиер  да лъже. А който лъже, той и краде.
 
- Всички премиери ли са такива?

- Не. Но има горчиви примери. Вземете Филип Димитров. Той министерства няколко месеца, но успя да разсипе завинаги селското ни стопанство с връщането на земята в реални граници. И днес се спотайва страхливо в Конституционния съд за 9 хиляди лева на месец, където решава по едно дело на година, а някога и по-малко.

Направи лошо впечатление преди години, когато това семпло адвокатче дойде в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и се предложи на Клуба  за гласност и преустройство да се бори "за демокрацията". Но нали е прегърнал яко "евроатлантическите ценности" по Истанбулската конвенция, той направи кариера  и днес е морален наставник на обществото. А в службите се говорят легенди за неговите "нощувки"  в Министерския съвет.
 
- Каква е оценката Ви за управлението на Борисов, с когото се познавате още от времето, в което беше главен секретар на МВР?
- За премиера Бойко Борисов не мога да се изказвам. Нямам нужната информация, нито заемам позиция в държавата, за да го съдя. Но за главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов ще кажа това, което си спомням като главен прокурор. Той спазваше стриктно закона. Бойко Борисов работеше много – за един ден участваше в няколко операции на МВР в различни градове.

В 6 часа сутринта беше на работното си място в Министерството и се обаждаше по телефона по служба. Всичката си заплата даваше за сираците – деца на загиналите полицаи. В обедната почивка не обядваше, а спортуваше.

- Сега, обаче му се налага да прави работни обеди. Промени ли се Борисов от времето, в което беше главен секретар на МВР и сега, когато е министър-председател?
- Премиерът обядва с премиери, а не с пенсионери. Затова не знам, какво обядва. Но по-рано обядваше разредено кафе. А напълняването е от стреса. Трудно е да водиш държавния кораб между Сцила и Харибда. Трудно се управлява държава, която е притисната от интересите на великите сили. Трябва да отчиташ накъде духа вятъра, но също и подводните течения. А що се отнася до вътрешната политика – основният проблем е липсата на пари. А също тъй и  липсата на производствени мощности.

България не произвежда. Ако някой произвежда, това са  частници и печалбата отива в техния джоб. Но за всичко това е виновна престъпната приватизация, която ликвидира икономиката и селското стопанство на България.

Причината за днешната беднотия се корени в недалечната приватизация. И никой премиер днес не може да изработи толкова пари, че да направи хората богати. Казал го е гениално Никола Вапцаров в своето стихотворение Рибарски живот: "Христос да би слязъл сега, с две риби какво ще направи?".

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ