Сотир Цацаров: Според мен този доклад е най-добрият от момента, в който механизмът е започнал да функционира. Този доклад съвсем ясно показва, че очевидно ако темпът на всичко онова, което се прави в страната, продължи по този начин до края на тази комисия, както бе казано и от председателя на ЕК, България ще съумее да излезе от МСП.
Илиана Беновска: А лично Вие къде ще съсредоточите усилията за довършване на реформата в прокуратурата и изпълнението на 17-те изисквания?
Сотир Цацаров: Очевидно е, че трябва да се съсредоточат върху въпросните препоръки. На първо място – за пръв път не се дават нови препоръки. Колкото и някои да спекулират, че докладът бил „шамар” или че докладът би трябвало да се преведе от „блюкселски” на български език, в крайна сметка тези изказвания показват само едно – механизмът и докладите продължават, не можем да укоряваме политическите сили, те това правят тук, продължават да бъдат един инструмент за вътрешнополитически борби и един инструмент, който на практика дава терен за противодействие и борба между управляващи и опозиция и обратно. Тези оценки са нещо нормално, ние вече свикнахме с това, че Механизмът до известна степен загуби от това, че той от полезно средство се превърна, слава Богу тази тенденция има някаква възможност за преодоляване, в един вътрешнополитически инструмент. Ако търсим прагматичното в него, това е липсата на нови препоръки, защото за първи път такива не се дават, отчетен е напредък и в крайна сметка, че се посочват съвсем ясни перспективи за приключване на Механизма.
 
Илиана Беновска: Доколко лобито на Лозан Панов, ДСБ и т.н. всъщност може да се възползва от нещо в този доклад и да внесе отново разнобой във ВСС?
Сотир Цацаров: Вижте, нека да Ви отговоря така, всеки има правото да тълкува доклада както намери за добре. Аз преди малко, когато казах за политическите оценки, свързани с доклада, не казвам, че го казвам с негативен заряд. Не защото не трябва да критикувам някой, просто такава е играта на територията на тази сграда – опозицията трябва да критикува, управляващите трябва да хвалят. Сигурно ще ми кажете – и вие хвалите. Аз считам, че в конкретния случай нещата са обективни.
 
Илиана Беновска: Каква е играта на територията на ВСС, на неговата сграда?
Сотир Цацаров: На територията на ВСС в момента няма игра. На територията на ВСС в момента има конструктивна работа и едни много нормални, професионални отношения. Ако това се запази, аз съм сигурен, че в следващия, може би последен доклад, това ще бъде оценено, така, както е оценено и сега.
 
Илиана Беновска: А вярно ли е, че участвате в заговор за отнемането на имуществото на Иво Прокопиев с Комисията за конфискуване на имущество?
Сотир Цацаров: Тоест вярно ли е, че участвам в заговор за?
 
Илиана Беновска: Да, да му бъде взето имущество?
Сотир Цацаров: Аз мисля, че казах ясно, няма да коментирам!
 
Илиана Беновска: Какво?
Сотир Цацаров: Нито изявленията на г-н Прокопиев, нито публикациите на собствените му медии.
 
Медия: Мнозинството иска поредна промяна в Конституцията, свързана с отпадане на давността за приватизационните сделки. Според Вас логична ли е, възможна ли е, каква е Вашата оценка?
Сотир Цацаров: Ще ми позволите да не взема становище в тази за момента политическа дискусия. Когато законопроектът за изменение на Конституцията, каквито са намеренията сега е факт, или ако бъде факт, тогава той може да бъде коментирам. И коментарът, който аз мога да си позволя, е само от правно-техническа гледна точка. Нека видим това, което ще бъде внесено. Припомням, че ако промяната се изразява в това да бъде промене закон, а не конституцията, такъв опит вече има и такова решение на КС вече има. То касаеше член 79 от НК. В случая са намерения за промяна на конституцията. Нека видим законопроекта и тогава ще коментираме. Но има и една друга страна. Години минаха и приватизационни сделки отшумяха. Все пак някаква справедливост трябва да има.
 
Медия: Но живите приватизатори са по-малко!
Илиана Беновска: Не става дума за отнемане на имущество!
Сотир Цацаров: Аз не казвам, че живите приватизатори са повече. Просто казвам, че годините са минали, а справедливостта малко или много, по никакъв начин не е била въздадена. Колко са приватизационните сделки, които са били сключени при изключително изгодни, не изгодни, нормални условия за държавата и приватизатора и две – три години след това са изменени с анекси, в които изискванията или задълженията на приватизатора, иразявам се чисто фигуративно, просто са смалени, отпаднали по отношение на работни места, инвестиции, по отношение на какво ли не.
Ако бъдат предприети съответните законови изменения, няма разлика между „Каолин” и „Булгартабак”. Всекиму своето, това е!
 
Илиана Беновска: А може ли да коментирате закона за банковата несъстоятеност, закона на ДПС?
Сотир Цацаров: Не!
 
Илиана Беновска: Защо?
Сотир Цацаров: Защото това не е нещо, което главният прокурор трябва да коментира.
 
Илиана Беновска: Това ще улесни работата и на прокуратурата по отношение връщането на парите във Фонда за гарантиране на влоговете.
Сотир Цацаров: Мисля, че там разпоредбите касаят търговски взаимоотношения, нищожност и последици, които са в сферата на търговското и гражданското, а не на наказателното право. Това не са мои правомощия!
 
Медия: Пристигнал ли е в прокуратурата сигнал от турските служби за контрабанда от „Булгартабак”?
Сотир Цацаров: Не!
 
Медия: А вие ще се самосезирате ли по доклад от техните служби за контрабанда?
Сотир Цацаров: Не!
 
Илиана Беновска: А има ли такъв доклад?
Сотир Цацаров: Чакайте малко, за да се самосезирам по доклад от тяхната служба за контрабанда не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да съществува и да пристигне по въпросните официални канали.
 
Медия: Вие може да го поискате.
Сотир Цацаров: От кого?
 
Медия: От турските служби.
Сотир Цацаров: Няма никакъв проблем да се отправи такова запитване до турските власти.
 
Медия: Премиерът Борисов заяви, че има наркотрафиканти в парламента, ще проверите ли неговите твърдения?
Сотир Цацаров: Мисля, че трябва да правим разлика между политически изказвания и действително подадени сигнали за престъпления. Политическите изказвания в тази сграда ,на НС,  очевидно са доста силни и те са силни защото такова е предназначението на сградата. Но да се хаби ресурс на прокуратурата за политически изказвания, било то на премиера, било то на лидера на опозицията, някак си ми се струва доста пресилено.
 
Медия: Нормално ли е да не се знае кой е крайният собственик на „Булгартабак”?
Сотир Цацаров: Ама Вие едно и също нещо въртите. Аз Ви казах съвсем ясно. Ако конституционните изменения бъдат приети, каквото е намерението, аз ви обещавам, че ще застанем на тези стълби, за да може отново да ме питате, и ще Ви повторя, ще Ви представя факти ...
 
Медия: Вие говорите след като бъдат приети, какво значение има, в момента говорим, какво се случва?
Сотир Цацаров: На „какво значение, ако бъдат приети” знаете ли какъв е отговорът? Ако е изтекла давността, какво значение има какво правиш след това. Това касае не само това. Имаше един доклад, който доклад беше представен от ДАНС по разпореждане на премиера. Този доклад съдържаше, ако не ме лъже паметта, около 22 приватизационни сделки, които бяха най-яркия пример за законови нарушения, особено за неизгодни договори, които са последвали. За всички тях давността е изтекла. Това, че Вие трябва да упражните журналистическия си въпрос три пъти, ще промени ли юридическата ситуация? Задавате един и същ въпрос.
 
Медия: Г-н Цацаров, през това време не е ли имало прокуратура?
Сотир Цацаров: Г-жо Великова, въпросът „през това време имало ли е прокуратура?” е към г-н Велчев и към г-н Филчев.
 
Медия: И прокурорите, които и в момента работят в прокуратурата!
Сотир Цацаров: Задайте им го!
 
Медия: А Вие не си ли го задавате?
Сотир Цацаров: Чакайте малко, Вие какво искате от мен? Да отговарям за цялата безнаказаност на политическата класа, и на юридическата структура, и на законодателството, защото в момента съм главен прокурор? Когато приватизацият е започвала знаете ли къде съм бил аз? В Районен съд в Асеновград и там съм си вършил работата като хората.
 
Медия: Ще отговорите, че не е въздадена справедливост, сякаш тази справедливост трябва да се въздаде от парламента?
Сотир Цацаров: А защо да не се въздаде, нима българските граждани не я очакват?
 
Медия: Очакват я!
Сотир Цацаров: Тогава не мога да разбера логиката на въпроса. Защо тази справедливост не е въздадена. Питайте хората пред мен. Аз сега Ви казвам, че ако конституционните промени бъдат приети, каквото трябва прокуратурата ще направи. Ние няма да имаме друга възможност, освен да изпълняваме.
 
Медия: Г-н Цацаров, като споменахте „Каолин”, там има съдебно решние, това означава ли, че е въздадена справедливост?
Сотир Цацаров: Вижте, при съдебно решение по гражданско дело отговорът не касае „Каолин”, отговорът е принципен. Не изключва наказателната отговорност, например, за неизгодна сделка. Не знам за какво съдебно решение говорите.
 
Илиана Беновска: Лозан Панов е поискал тълкуватено решение по отношение на придобиването на собственността във връзка със случая „Прокопиев“.
Сотир Цацаров: Вижте, отношенията ни с г-н Панов са достатъчно изяснени. Отношенията ни с г-н Панов не трябва да рефлектират върху отношенията вътре в правосъдната система и тона, който е установено в момента във ВСС. Моля Ви, не ме вкарвайте в тази интрига.
 
Илиана Беновска: Но Панов  привнася ли свои лични взаимоотношения с Прокопиев,“Да, България“ и други  вътре в правомощията си на председател на ВКС?
Сотир Цацаров: Този въпрос може да го зададете на него, аз не мога да говоря от негово име. От моя страна няма да чуете очевидно упрек такъв. Просто нека запазим добрия тон, независимо от това какви са ни личните чувства. Когато г-н Панов поиска още веднъж прокуратурата да излезе от съдебната власт, аз ще кажа съвсем ясно и рязко какво мисля и колко умни са неговите идеи. Но не ме въвличайте в лични нападки спрямо него. Той е председател на Върховен съд, толкова!
 
Медия: Имате ли еднозначен отговор на въпроса трябва ли да отпаден мониторинга? Жан-Клод Юнкел иска да си отиде от позицията като е прекратил мониторинга, ок, но аз Ви питам за Вашата професионална позиция.
Сотир Цацаров: Г-жо Великова, Вие разсъждавате от името на Жан-Клод Юнкер. Нека Ви отговоря така, какво е реално значението на мониторинга в момента, освен че е стимул за промени, за които очевидно действа, и освен, че е дъвка, извинете за тротоарния израз, в устата на непарламентарни сили. Ако не е този мониторинг, те губят и последната си възможност да съществуват. Те затова толкова отчаяно се борят той да се запази. Нека задам въпроса така или да отговоря на въпроса Ви с въпрос. А не е ли необходимо нещо друго, за което Юнкер говори. Чели ли сте речта му през септември? Е, там се говори за общоевропейски механизъм за наблюдение. И питам, ситуацията в момента в България по-лоша ли е от тази, която се случва със съдебната система в Полша? Нищо не е задействано, няма да се задейства! Ситуацията по-лоша ли е? Това, което се случва в друга страна от така наречената „Вишеградска четворка” по отношение на Конституционния им съд по-лошо или по-добро е от това, което става в България. С какво България заслушава това и Румъния, разбира се?
 
Илиана Беновска: Прави ли са критиците за корупцията, за допълнителния орган за антикорупция, като казват, че прокуратурата, ДАНС, съответните служби за конфискуване на имуществата и така нататък могат да си свършат сами работата? Вие имате ли развързани ръце да се борите срещу корупцията?
Сотир Цацаров: Тоест въпросът Ви е дали да има такъв орган?
 
Илиана Беновска: Да, критикува се дали да има такъв орган или не – и  в доклада на ЕКсе прокрадва!
Сотир Цацаров: Дали да има такъв орган в крайна сметка пак ще го решав в тази зала на НС.
 
Илиана Беновска: Вие имате ли нужда от допълнителна помощ, прокуратурата? 
Сотир Цацаров: Казах Ви, не ме карайте да коментирам политически решения.
 
Илиана Беновска: Борите ли корупцията?
Сотир Цацаров: Борим я, но очевидно я борим недостатъчно. Ако ме питате дали този антикорупционен орган ще допринесе за по-резултатна борба срещу корупцията, трябва да видим крайния продукт, който ще излезе като законодателство и като правомощия на този орган от тази сграда. Когато той излезе, ще можем да кажем какво е положението. Тоест не мога да дам някаква оценка на закона, стига да не бъда пак обвинен, че действам като последна инстанция.
 
Илиана Беновска: Не, като казвате „недостатъчно” какво Ви липсва в законите?
Сотир Цацаров: Аз мисля, че последните изменения в НПК са крачка напред. Някои от питащите ме тук с положението за МСП забеляза ли, че МП извади за обществено обсъждане промени в НК. За първи път от социалистическа България се променят съставите на длъжностните престъпления и на престъплението подкуп. За първи път се говори за подкуп в частния сектор. Това не Ви ли харесва?
 
Илиана Беновска: Да.
Медия: Не, просто е поредната кръпка в НК!

Илиана Беновска: Ще видим!
Сотир Цацаров: Г-жо Великова, при цялото ми уважение към Вас, никога не бих си позволил да давам съвети в областта на българската филология… Нали, това сте завършили?! Моля Ви, не правете това в областта на правото.
 
Медия: Как се чувствате на парламентарен контрол?
Сотир Цацаров: Не е за първи път, аз съм идвал и друг път.
 
Медия: Но не са Ви питали така за конкретни дела.
Сотир Цацаров: Вижте, по отношение на конкретни дела има съответно решение на КС. Дали има или няма право парламентът да задава въпроси за конкретни дела. Мисля, че предстои изслушване в правна комисия. Въпросите вече са зададени и аз ще дойда по същия начин, за да отговаря. Виждам даже, че доколкото следя средствата за масова информация така зададените въпроси, които касаят престъпления, свързани с приватизацията, се добавят нови и нови. Е, какво лошо има в парламентарния контрол?