Ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".     

На заключителното годишно създание на висшите ръководители на руската отбрана президентът Владимир Путин обеща да даде на въоръжените си сили всичко, което поискат в подкрепа на военната кампания в Украйна. Той се ангажира, че няма да има финансови ограничения на това, което правителството ще предостави.

Според Путин, хиперзвуковата руска ракета "Сармат“, известна и като "Сатана 2“, ще бъде готова за разполагане на въоръжение в близко бъдеще. Каква закана отправя президентът Владимир Путин, когато говори за въоръжаване на руската армия с ракетите "Сармат“? Коментарът е на ген. Съби Събев – първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО. Каква тактика смята да предприеме руският президент за войната?

По-точно е да говорим за стратегия, която той предлага на момента и евентуално през новата година. Към момента Русия предлага отбранителна стратегия във войната в Украйна, а реалното по всички фронтове е преминато към стратегическа отбрана, като на отделни направления, главно около град Бахмут, те продължават да настъпват – това са тактически операции за заемане на по-добри позиции, евентуално овладяване на град Бахмут.

Но за съжаление вече от няколко месеца руската армия буксува при Бахмут и очевидно няма да може да го превземе до края на тази година, а може би и през следващата, тъй като Украйна усили своите войски в своя регион, и те даже отблъснаха руските войски, които бяха завзели някои малки участъци около Бахмут.

Но от Нова година аз считам, че Русия търси начин, събира сили, за да проведе нова контраофанзива. За тази цел се готвят около 150 000 от запасните, от частичната мобилизация, която проведе през септември, те завършват или продължават завършващия етап от тяхната подготовка на редица полигони и в Беларус, и в Русия, и сега ще видим в каква степен ще бъдат екипирани с въоръжение и бойна техника.

Евентуално една такава офанзива е възможно да настъпи най-рано в края на месец януари или по-вероятно някъде около средата на февруари, всичко зависи от това, дали те ще бъдат готови. Къде те могат да проведат тази нова офанзива?

Или в Луганска област, или аз съм предвидил нови направления – това е на границата на Запорожка и Донецка област, с цел да излязат в тил на тази Донецка отбранителна групировка на украинската армия, с която те водят война вече от дълго време и нямат някакъв по-значим успех.

Разбира се, украинските въоръжени сили също готвят офанзива, която тя е също интересна като възможности, и която най-вероятно може би ще се развие в Запорожка област със стратегическата цел прекъсване на земния коридор от Донбас към Крим, с евентуално изолиране на тази групировка, която е на левия бряг на река Днепър, включително овладяване на запорожката АЕЦ и изолиране на Крим чрез прекъсване евентуално и на Кримския мост.

И тогава, ако се реализира един такъв замисъл на украинските въоръжени сили, една голяма руска групировка ще попадне в опасно обкръжение. И нейната съдба става доста проблематична за руското политическо и военно ръководство. Това е най-очакваното през новата година по въпроса, който ми зададохте.

- Г-н генерал, заплашва ли Путин, когато твърди, че ще снабди цялата армия с междуконтинентални балистични ракети "Сармат“? Каква закана отправя той?

- Обвяването на това, че скоро ще постъпят на въоръжение стратегическите междуконтинентални балистични ракети "Сармат“, идва от една програма за модернизация на руските стратегически ядрени сили от няколко години, и очевидно това, което той съобщава, е повече за вътрешна консумация и за успокояване на провоенната руска общност предвид на неуспехите във войната с Украйна.

Т.е. с това той казва, че Русия все повече се снабдява с много силно възпиращи средства за ядрено възпиране, ако тя бъде съответно нападната. Разбира се, никой не вярва в тази пропагандна тема, която те дълго време експлоатират, че едва ли не Русия ще нападне някой.

Очевидно, че с тази нова ракета, която беше рекламирана доста дълго време, тя има далекобойност  18 000 км, скоростта й е някъде около 5 000 км, но с нея интересното е, че тя е с моноблокова бойна глава, т.е. няколко ядрени заряда в една бойна глава, които съответно след отделянето самостоятелно се управляват и насочват към определени цели.

Но интересното в тази ракета е, че тя е предвидена да извежда и хиперзвукови бойни блокове "Авангард“, които при височина някъде около 100 км над земната  повърхност те се отделят от ракетата и започва да планират с хиперзвукова скорост към определени земни обекти. Те рекламират, че тази хиперзвукова планираща бойна глава може да маневрира и до известна степен напред-назад спрямо противоракетната отбрана, но разбира се това са повече рекламни материали, дали това е така, трябва да се види на практика.

Но най-добре е въобще да не се демонстрира на практика, защото действително това е съвременна тежка междуконтинентална балистична ракета с течно гориво и тя е предвидена да замени фактически досегашните комплекси "Войвода“, съставени от такива също междуконтинентални балистични ракети. Нищо ново няма в това съобщение, което съответно направи президентът Путин.

Това е повече да покаже, че руската държава отделя сериозно внимание на своята отбрана и прави всичко възможно за модернизация на своите ядрени сили. Но този колегиум, който беше проведен от ръководството на Министерството на отбраната и Генералния щаб, бяха набелязани доста амбициозни мерки през 2023 година, когато руският президент обяви, че няма държавни средства за развитието на армията, тъй като тя не показва това, което се очакваше от нея в тази война в Украйна, и понася доста унизителни загуби.

Те възнамеряват да възстановяват военни окръзи, като Московски, Ленинградски, да формират 17 нови дивизии, да формират също така армейски корпус в Карелия предвид присъединяването към НАТО на Финландия и Швеция, и много други неща връщат, т.е. преформиране на бригади в дивизии, включително създаване на две нови въздушнодесантни дивизии и т.н. да не изброявам, мерки, които, разбира се, няма да имат някакъв ефект във войната, която се води в момента в Украйна, но дали ще бъдат реализирани – това са повече намерения, тъй като действително се изискват изключително много средства.

Разбра се, предлагат и увеличение на руските военни сили  до 1.5 млн. души, включително увеличаване състава на военнослужещи по договор на близо 700 000 души предвиди на това, че военната кампания, която те провеждат в Украйна, показа, че имат сериозен недостиг от сухопътни сили за провеждане на такава агресивна война, която те започнаха.

- Това означава ли, че в очите на държавното им ръководството Русия трябва да се готви за продължителна война?

- Да, много ясно беше казано, че постигането на тези цели, които се поставят в Украйна, може да отнеме повече време, но вижте какво, досега изминаха 10 месеца – това са 300 дни от тази война. Руските загуби вече надвишиха тази критична точка от 100 000 убити, и никой не може да каже ако това продължава и през 2023 година, ще има ли тази толерантност и търпимост от руското общество на тази загуби. Над 3 000 танка и  6 000 бойни бронирани машини – това са загуби сравними с Втората световна война.

Така че те действително се подготвят и изразиха решимост да постигнат поставените цели в инвазията си срещу Украйна, но увеличаващите се загуби, които най-вероятно ще стават още по-големи предвид очакваното пристигане на повече западно тежко въоръжение в Украйна, с тези цел и президентът Зеленски направи визитата си в САЩ вчера, и получи безпрецедентна подкрепа и уверение, че САЩ ще останат до края с  Украйна в тази война, до нейния успешен завършек. Така че действително можем да очакваме сериозна ескалация на военните действия през 2023 година. Засега е трудно да преценим резултатите от тях.

- Ще прибегне ли Путин до тактическо ядрено оръжие да използва директно във войната?

- Почти е нулева вероятността, макар че тя напълно не се изключва нито от САЩ, нито от НАТО, но самият Путин каза, че те не са луди. Няма основание за използване на ядрено оръжие в Украйна, тъй като тази война не застрашава самото съществуване на руската държава. В руските стратегически документи са отбелязани основно три случая,  при които Русия действително ще прибегне до ядрено въоръжение: първо, когато бъде нападната с такова оръжие, второ, при конвенционална война, ако бъде застрашено самото съществуване на Руската федерация, такова нещо няма в Украйна, дори и ако те загубят Крим, това не означава, че има създадена такава ситуация за опасност за самото съществуване на руската държава.

Така че не виждам основания за използване на ядрени оръжия. Но критично ще бъде, ако се започне битка за Крим. И дали тогава някои "ястреби“ сред руското ръководство, включително военни, няма да окажат силен натиск върху президента Путин да прибегне до тактическо ядрено оръжие. Но аз мисля, че те не са луднали до такава степен, че да прибегнат до такава мярка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук