Едно от очакванията е, че с настъпването на топлото време ще изчезнат или поне намалеят случаите на заразени с коронавирус. Реални ли бяха мерките, които се взеха в България, какви ще са последиците върху икономиката, кое може да убие COVID-19? На всички тези въпроси се съгласи да отговори пред БЛИЦ климатологът - проф. Георги Рачев, който днес празнува имен ден:

- Наистина ли можем да очакваме, че с настъпването на топлото време ще намалеят и случаите на болни с COVID-19 у нас и той постепенно ще отшуми?

- Вирусът като всеки един вирус изпада в пълен потрес от ултравиолетовта радиация. Нито един вирус, нито една бактерия не обича слънцето, защото ултравиолетовата радиация е убийствена. 

Колкото по-слънчево, колкото по-интензивно е слънцето, например, само докато си говорим сега и обърна ръцете си към слънцето, след минути няма да има нито един вирус.

Вторият природен дезинфектант, това е сухият въздух. Такива вируси оживяват единствено, когато влязат в човешката клетка. На сухо и слънчево вирусът умира и то буквално за минути. 

Проф. Георги Рачев посочи природните дизинфектанти, които ще убият К-19

Затова ми бяха много интересни научните публикации за това колко дълго време живее върху метал, хартия и т. н. 

Всичките тези изследвания са правени в лаборатория, не намерих нито един източник за изследвания при естествени условия. 

Вирусът се чувства най-добре при температура 3-4 до десет градуса, да е мрачно, да няма пряка слънчева радиация, да е облачно и при висока влажност.

Слънце, сух въздух и високи температури от порядъка над 20 градуса рязко потискат разпространението на всеки един вирус. Не толкова топлината, колкото тя като фактор за сухотата на въздуха е важно. 

- Защо този път един такъв, уж простичък вирус, накара цял свят да коленичи пред него?
- В целия свят настъпи една паника и страх. Страх от неизвестното, да не се провалим, страх, че ще ни обвинят. 

В основата на този страх е манталитетът на Китайската комунистическа партия. Тя скри всичко, тя скри от собствения си народ, от световната общност редица факти, които можеха да послужат на хората да вземат правилни решения. 

Изведнъж затваряш 7, 8 милиона без право да гъкнат. Хората не знаеха за какъв вирус става дума. 

Климатологът Рачев каза какво време ни чака по Гергьовден и кога да си планираме лятната отпуска

За съжаление се оказа, че светът не е подготвен за такова мащабно заразяване и се взеха много крайни решения. 

Сега три месеца по-късно е лесно всеки да се тупне в гърдите и да каже - колко бях прав. Но преди три месеца заразата беше налице, нямаше клинична пътека за лечение, умираха хора и никой не знаеше какво ще се случи. 

Затова бяха взети тези крайни мерки. Една част от тях са напълно реални и така трябваше да бъде. Защото ние не знаехме какво може да се случи. 

- У нас също много хора се страхуваха пред тази неизвестност. Една от причините за свалянето на щаба не беше ли точно тази - появилото се в обществото недоволство?
- Като преподавател с повече от 35 години стаж правя разлика, когато се говори на малки деца и на възрастни хора. 
На възрастните трябва да се обяснява със съпричастност. 

Това са мислещи хора, които, ако гледаха речта на Борис Джонсън, на кралицата, дори и на леко ексцентричния Доналд Тръмп - посланията им носят надежда. Вчера Тръмп го каза - до 100 хиляди ще си отидат, а не трябваше да допуснем и един да си отиде.

- Бяха ли правилни тези строги мерки?
- Истината е, че здравната система не само у нас, а и в Европа не издържа това изпитание, показа се неподготвен. А страхът на политиците да не бъдат обвинени в немарливост, нехайство, доведе до някои нелогични, крайни решения.

Не може в София да е по-безопасно, отколкото на Витоша, няма как да стане. На планината колкото и да се опитваме да сме заедно, пак оставаме много разделени. 

Връщам се преди 100 години, когато е било царството на Испанския грип. Не знае колко милиона европейци тогава са загубили живота си. Това са били предимно млади хора, с които на обед си пиеш перното, а на вечерта него го няма. 

Това е цитокиновата буря, свръхмощната имунна реакция на организма срещу вируса на грип. Тогава хората забелязали, че смъртните, които са ги изкарвали на палатките отвън да видят слънцето като за последно. 

Оказва се, че тези хора са започнали да се подобряват. Тогава са разбрали, че слънчевата светлина играе мощна роля. 

Тя не може да спре епидемията, но може силно да я подтисне, да отложи този връх на заболяването напред във времето, когато и санитарните власти и медицинските, и държавата ще бъдат подготвени да понесат това цунами.

Витамин Д, който синтезираме в тялото си, е много полезен в борбата. Заедно с витамин С седи в основата на имунната ни система. 

Точно на пролет, когато съдържанието му е минимално и когато слънчевите лъчи са най-малко. Точно тогава ние имаме нужда да излезем на въздух и слънце. 

Вече се понавързаха доста неща. По отношение на социалната изолация, имаше много добри попадения - да бъдат изследвани хора в рисковите групи.

- И все пак, реално, вече има много смъртни случаи у нас.
- До ден днешен искам да задам един въпрос на Националния статистически институт. Като географ мога да ми кажа, че естествената смъртност в България е около девет хиляди души. 

Всеки месец губим по една или друга причина около 9-9500 души. Тоест по 300 души на ден си отиват по една или друга причина. Това е естественото развитие на нещата. 

Искам Националният статистически институт да каже каква е общата смъртност в България, защото се оказва, че в редица страни общата смъртност се понижава на фона на смъртните случаи от коронавирус.

Смятам, че повечето от мерките, които бяха взети в България бяха реални за това време, в което не знаехме, а хора умираха и нямахме противодействие. 

Всеки медик ще ви каже, че реално от грип не се умира, но той е спусъчния механизъм, който отключва и усложнява вашите заболявания, които имате.

Затова възрастните хора отнесоха най-големия брой от смъртните случаи. 

- Ще се оправим ли от това?
- Няма как светът да не се оправи при всички положения, защото природата на този патоген, този вирус, той няма сметка да ни убива. 
Има смисъл ние дълго да живеем и да го разпространяваме, защото тогава се възпроизвежда, в клетката е като копирна машина. Толкова е елементарен и прост, но нанася големи вреди. 

Хората изтрещяха. На вас ви се казва - трупове лежат по Ню Йорк, къде ги видяхте. 

Цял ден четеш за хладилните камиони, за чувалите с трупове. Питам от много време мои приятели дали познават човек с коронавирус. Оказва се, че около мен няма. 

Когато се изследват най-застрашените групи, естествено, че сред тях ще откриете носители на коронавирус. 

Едно изследване на шофьорите от градския транспорт в София остана ей така в небитието. Какво се случи с Банско?! Там нещата затихнаха. Нали и там трябваше да бъдат с камиони труповете, а се оказа, че не е така. Ето тук говорим за статистика. 

- Има много спорове около това как трябва да се изчислява реалният брой на хората, починали от коронавирус, какво мислите вие по този въпрос?
- В Германия как записват един човек починал - навлизаме в една много деликатна тема - починал е примерно от сърдечна недостатъчност. 

Да, сигурно е вследствие на усложнение на вируса. Но казвам - починал е вследствие, а не в резултат. Затова и се признава, че повечето хора са имали доста сериозни усложнения, не че е трябвало да умрат, това не са "сухите съчки" на Мангъров. 

Но не трябваше да се изпада в паника и в кретенизъм и всяка вечер на мен да ми се казва, че съм некоректен, нелоялен. Правилно трябва да се разбере - аз поддържам мерките, но те стигнаха до кресчендо. 

Например пресконференцията с пожара на Чернобил - кое беше необходимо да се плашат хората така и то посред нощ, има специалисти по комуникации, които трябва да кажат истината. 

Днес в София видях - една трета продължава да ходи с маски, другата с маска - тип лигавниче, защото влизат в магазини и транспортни средства и едва една трета от софиянци ходеха без маски. 

Ето докъде се доведоха нещата, искаш да попиташ някой нещо, той страхливо и боязливо се отдръпва от теб. 

- Каква е икономическата цена?
- Това, което трябваше да се направи, освен този щаб, в който, според мен най-малкото трябваше да има черни униформи, трябваше да има и друг щаб от икономисти, финансисти, които не да се показват и говорят по телевизията, да съветват тези, които издават заповедите, ограниченията, докъде и колко трябва да се спасява. 

Пак казвам - човешкият живот няма алтернатива, всеки е важен. За това трябваше да се мисли. За утрешния ден. 

Проф. Георги Рачев обяви кога природата ще нанесе тежък удар на COVID-19

Защото виждате, че отделни страни в Европа, ще дам един пример за сектор от националното ни стопанство - това е туризмът. 
Ще дам пример с Гърция, където там решиха да спасяват собствената си кожа. Не може ние, българите, да спасим сезона. 

Винаги съм казвал, че българинът е перфектният турист, който е неглижиран в собствената си страна. На туризма му трябват тълпите от чужбина, които се хранят, ядат, пият, забавляват се и пръскат пари, а това са милиарди. 

Затова ще започна да пътувам, когато си направя жълта книжка, в която се отбелязват всички ваксинации, които имам. 

- И накрая, какво време да очакваме?

- В България след Гергьовден ни очаква едно по-спокойно, едно по-сухо и слънчево време. Все пак сме пролетен месец, но в следобедните часове ще вали. 

Съвсем нормално е май да вали, но слънцето е много високо и убийствено силно. 

Прекарайте пет минути на слънце, ще генерирате огромно количество витамин Д, а той с витамин С е в основата на имунната ни система. Просто и ясно, открай време, откакто сме слезли от клоните и сме станали това, което сме.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ