Константин Каменаров завършва медицина, но се насочва към телевизионната журналистика. В началото на 90-те години започва да работи в БНТ като репортер в "По света и у нас", след известно време се прехвърля в Ефир 2, където става водещ на новините. След това заема поста директор на новините в "По света и у нас". През 1999 г. за близо четири месеца е говорител на правителството. След това става PR на "Мобилтел". Между 2011 и 2013 г. е оперативен директор на БНТ. В периода 2013 - 2017 г. е консултант към компанията "Ernst and Young". БЛИЦ потърси Каменаров по най-горещите теми в държавната телевизия. Ето как г-н Каменаров отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов. През август 2017 г. е избран от Съвета за електронни медии за генерален директор на БНТ
- Г-н Каменаров, какво спечели БНТ от "Стани богат"?
- БНТ спечели най-важното от "Стани богат", не пари, а аудитория. И то не каква да е аудитория, а умни, любопитни, мислещи и размърдани хора. Това е огромна печалба за БНТ и съм горд да го кажа!

- Не съжалявате ли, че сменихте Ники Кънчев начело на "Стани богат" с Михаил Билалов, срещу когото настръхнаха не малко зрители?
- Не, не съжалявам! Напротив - радвам се, че взехме това решение. 

В самото начало Мишо Билалов беше посрещнат леко противоречиво. Имаше и критики, и съмнения, но това са нормални неща в нашия бизнес. Но в рамките само на седмица - две, Михаил Билалов не просто се наложи, а доказа, че различността и интелигентността винаги са добри новини.

Билалов е прекрасен водещ и страхотно харесван в момента. 

- "Стани богат" и Световното футболно първенство в Русия ли ще извадят БНТ от комата, в която беше изпаднала?
- (смее се). Световното първенство по футбол е заслуга на БНТ, която е купила правата за излъчването му. Когато излъчваш Световното първенство си обречен на успех! И така ще бъде тепърва. Ние сме национална телевизия и сме длъжни да правим това нещо, независимо от вероломното поскъпване на големите спортни събития.

Вижте, "Стани богат" също е много добра новина и нашата амбиция е да не останем само с една птичка, която да прави пролет. "Стани богат" е нещо, с което се тръгва. Това е знаково предаване, което променя въздуха. И това е само началото!

Не знам доколко си прав, че БНТ е в кома, но това, което мога да обещая е, че телевизията със сигурност ще излезе от комата! 

- Изваждането на Стоичков като специален коментатор на БНТ по време на световното ли е Вашият контра отговор на високия рейтинг на Антон Хекимян?
- Аз няма да кажа нито една дума нито за bTV, нито за Нова телевизия, защото това са колеги, които уважавам!

Целта на изваждането на Стоичков по БНТ не е била да се противостои на нечии чужд рейтинг, а да произведем наш собствен. Христо Стоичков няма нужда да бъде описван! Христо Стоичков е Христо Стоичков! Той сам по себе си води аудитория. 

Няма нищо по-естествено Стоичков да бъде привлечен, от една страна. И от друга страна, аз благодаря много на Стоичков, че се съгласи да стане наш коментатор по време на Световното първенство.

- Обещахте да "счупите стереотипите", когато влязохте в БНТ. Случили се това?
- Много ми се иска да ти отговоря с да, но се опасявам, че не съм аз човекът, който трябва да отговори на този въпрос.

Искам да счупя стереотипите, разбира се. И то защото винаги съм казвал, че фактът, че сме бюджетирана от държавата телевизия не означава, че можем да си позволим да сме скучни. Това имам предвид.

Няма нищо по-лесно и глупаво от това човек да не прави нищо. Най-лесното е да стоиш и да казваш: "Еми такава е ситуацията, няма какво да направя". Това не е вярно! Може да се направи абсолютно всичко и има смисъл.

Телевизията е специална случка, а БНТ е още по-специална! БНТ е бамбашка телевизия и няма нищо общо с когото и да е от нашите конкуренти.  

Няма никакъв смисъл да се конкурираш в пистите, в които някой е по-силен от теб. Нашата цел и желание е да създадем една напълно естествена и реална алтернатива на комерсиалните оператори.Ние сме единствените, които можем да си позволим да направим телевизионен продукт, какъвто никой друг не може. Хората харесват това!

- Има ли цензура в БНТ?
- Категорично не може да се твърди подобно нещо! Честна думи ти казвам! Знам, че звучи като задължително съобщение.

Никой не ми се е обаждал, за да ме натиска. Ако искаш ми вярвай, ако искаш недей.

Абсолютно никой не ми се е обаждал за да ми каже прави това или не прави това. Никога! 

Знаеш ли, има нещо, което искрено ме прави горд, радва ме и ме усмихва. И това е, че хората, които в момента работят в БНТ работят с повдигнато самочувствие. Ходят по-изправени, дишат по-дълбоко и са по-усмихнати! Ако това е знак за нещо, аз съм доволен. А телевизията я правят хората, а не табелата. 

- Разделихте се с директора на Спортния отдел Методи Манченко. Витомир Саръиванов ли ще заеме неговото място?
- И аз така чух! (усмихва се)

- Вярно ли е, че Саръиванов ще поеме щафетата в спорта на БНТ?
- Никой от нас по никакъв начин не е фиксиран в позицията в която е. Това са нормални неща. Минават години, някои неща се изхабяват, а други потъват в рутина. Това важи и за хората. Нищо лошо няма да кажа за Методи. Смяната винаги е хубаво нещо.

Нали знаеш, че и хората по света на всеки 5 години си сменят работата.

- Излиза, че по тази логика сте направили услуга на Манченко?
- Просто направих избор! Аз това работя.

- Ще има ли и други промени по върховете на Националната телевизия?
- Засега не.

- Да очакват ли зрителите промени в програмната схема на БНТ?
- Промени дотолкова доколкото ще се пускат нови предавания, разбира се. Няма как да не се случи това нещо, защото телевизията това работи. 

Естествено е, че има класики, които няма как да се пипат, но има и ниши, в които непременно трябва да се пускат нови неща. Хората го изискват и имат цялото основание на света за това.

- Ще направи ли БНТ свой авторски сериал по подобие на "Под прикритие"?
- Задължително! Даже сега с програмната директорка Надя Костова обмисляме кога да пуснем сесия. Освен всичко друго ние и по закон сме длъжни да произвеждаме сериали. В нашият бюджет има фиксиран процент за кино.

Проблемът при нас е, че нямаме достатъчно пари. Аз искам да направя не просто "Под прикритие", а нещо много по-голямо, силно и впечатляващо за гледане. Когато нещо става, това се вижда. 

Искам в БНТ да произведем продукт, който не просто да гали нашето око, а нещо, което да харесва на хората. Защо след това да не продадем този продукт и в чужбина? Ние, българите, можем да произвеждаме значими неща. Категоричен съм по този въпрос.

Българите можем и ни бива! 

Искам да произведем голям сериал, семейна сага и много други неща. Но това е въпрос на финансиране, а там сме леко притеснени.

- Говорите ми за недостатъчно финансиране, а в БНТ всяка година се изливат десетки милиони левове. Колко е бюджетът Ви за тази година?
- 65 млн. лева, което преведено на езика на еврото е под 35 милиона. 

Това е меко казано недостатъчна сума, има и други думи, с които мога да я определя. Не е моя работа да коментирам бюджета. 

Много е лесно човек да направи справка какво е финансирането на обществените телевизии в Европа, тъй като българите сме европейци. Аз не мисля, че има по-бедна телевизия от БНТ, без да се оплаквам.

Смятам, че е крайно време да се пренапише и предефинира обществената мисия на тази медия, защото публиката вече е различна от тази, която беше преди 20 и повече години. Публиката има много повече очаквания и в добрия смисъл претенции и изисквания. И когато ти не можеш да отговориш на тези претенции и изисквания, теб просто те няма. Ти си чао, аут. А телевизията е много скъпо удоволствие, както казваше Хачо Бояджиев, Бог да го прости.

Телевизия се прави с пари, а хубава телевизия с много пари! 

Тези пари не са, за да се обогатим ние като адрес или отделни хора, а за продукт. Качественият телевизионен продукт е много скъп! Парите са за това, а не за друго.

- Как се отразяват промените, които правите на рейтингите?
- Факт е, че с това противоречиво финансиране, в момента ние правим рейтинги, каквито не сме имали години, години, години. И това се дължи не само на "Стани богат".

Рейтингите са мерилото. Няма друго. Един харесва, друг не харесва, в крайна сметка рейтингите са най-важното нещо. Край! Точка! 

Хората са абсолютно безмилостни. Те имат в ръката си едно дистанционно, което играе ролята на присъда за телевизиите. Ако ставаш, зрителите превключват на твоя канал, ако не ставаш, не превключват.

Най-важното е, че хората имат абсолютното право. А, ако ние не отговорим на техните изисквания, трябва да ни линчуват.

Нека никой, който работи в БНТ или се занимава с казуса БНТ да не забравя, че БНТ се плаща от всички тези хора, които са с дистанционното в ръка.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ