Костадин Георгиев, известен със сценичния си псевдоним Коцето-Калки е завършил стоматологичния факултет на Медицинска академия в София. През 1987-ма със свои колеги правят емблематичната група “Медикус”, с която издават три успешни албума. Калки, Дони и Теодосий Спасов записват имената си в книгата за рекорди на “Гинес”, след като изнасят най-височинния концерт в света – “Еверест концерт” на надморска височина от 5545 м. Заедно с Дони, Калки участва и в един от най-дълго играните спектакли на родна сцена – “Секс, наркотици и рокендрол”. Ярки са изявите му в мюзикъла “Исус Христос суперзвезда” и във филма “Мисия Лондон”. От близо 10 години Коцето споделя живота си с пианистката Мартина, с която издадоха дуетен албум – “Great Love Duets”. Имат 9-годишен син Теодор.


Ето какво разказва Коцето Калки в интервю за "Труд".


– Калки, тази седмица “Медикус” имаше 30-годишен юбилей. Как го отбелязахте?
– Започнахме репетиции в началото на март, защото предвиждахме юбилеен концерт на 4-ти април в столичен клуб, но решихме да го отложим за неопределено време. Имаше вариант да го направим онлайн, но в същия ден имаше такива концерти и на други колеги и предпочетохме да изчакаме да мине извънредното положение. След това, отново ще се съберем, за да довършим репетициите и да го направим на живо.

– Като лекар, кои от предпазните мерки са най-важни?
– Има два важни акцента, за съжаление втория от тях е по-важният, но всички говорят само за първия, а никой не казва: “Не дали, а когато…”. Всички говорят какво да направим, за да не допуснем вируса да дойде при нас, но никой не ни казва какво да направим, когато той дойде при нас!

Вероятността е повече от 70 процента от населението да бъдат заразени с него и по-важният въпрос е как да бъдем подготвени за този момент. Несъмнено, за забавянето е важно носенето на маски и социалната дистанция, но как да подготвим своя бял дроб и имунната система, така че когато все пак вирусът влезе в нас, ние да бъдем готови и да не го преживеем тежко?

– Какъв е начинът да се подготвим?
– Казват, че нямало профилактика, но това не е истина, защото такава има. На народната медицина отдавна са й известни рецепти за това и препоръката ми е ежедневно да се употребяват няколко прости средства от следния списък: първо – джинджифил, малки парченца да се смучат по два-три пъти на ден, може и да се приготвя чай от него. Второто нещо е куркума – щипка от нея във всяко ядене или в чай.

Черен и бял пипер, също във всяко хранене. Много важно е да се изяждат и по една, или няколко скилидки или пера чесън, разпределени равномерно през деня и да допълним ежедневното меню с лук и канела. От моя личен списък ще добавя и спрей прополис, който се впръсква в устата, преди и след всеки социален контакт – за предпазване на лигавицата от попадане и развитие на микроогрганизми в нея.

Дезинфекция със сребърна вода също – приготвям я с уред в три различни концентрации. От нея може да се пият по няколко глътки дневно, както и често да се пръскат всички повърхности, вкл. косата, очите и кожата на лицето под маската. Самата маска също може да се напръска със сребърна или кислородна вода – за допълнителна бариера.

– Интересуваш ли се от конспиративните теории около Covid-19?
– По-скоро ми е интересно въздействието върху обществения живот и доколко е възможно това да бъде база за прокарването на закони, които ограничават нашите права и свободи, както и доколко това не е една тренировка за въвеждане на тоталитарни практики.

Хората започват да приемат доброволно ограничения, които им изглеждат важни в случая, но при една следваща ситуация те ще бъдат “опитомени” бързо да се подчинят на нечии пагубни интереси! Така че, да погледнем тази ситуация и като тренировка, дресиране?

Независимо дали версията на вируса се е появила случайно, или е изпусната, както се случи със СПИН, въпросът е кой и как ще се възползва от това? Чии финансови или други интереси стоят зад завесата? Зад целия шум какво точно ни прокараха и как ни забаламосаха да не съзрем прости неща? Например: едни хора си разпределили 75 милиона лв., вносната цена на газа у нас намаляла с 50 процента, а променена едва с 8. От това 5 милиарда отишли нанякъде.

Бизнеси, близки до властта – процъфтели, а огромния брой самоосигуряващи се – дискриминирани. Някои наблюдения ще изкристализират след време. Жалкото е, че онези, които не могат да се защитят достатъчно сами, сега ще бъдат поставени на дъното на обществото, въпреки че много от тях са били водещи като интелект в това общество и духовната му движеща сила. Говоря за хората на културата.

– Как се отразява изолацията на съпругата ти Мартина и на детето?
– Не обичам да мрънкам. За човек, който е бил в казарма, не ме притесняват никакви ограничения. Да, несъмнено артистичната ни дейност се занули и това е дъно и за приходите ни – като при всички артисти на свободна практика – е така. Но не се оплакваме. Мартина започна да преподава onlinе-piano, нещо ново и вълнуващо. Предвиждат се сериозни трудности с кредита на денталната ми практика, ако скоро не се възстанови нормалната лечебна дейност. Човек трябва да е готов на всичко, дори и на фалит, дори да е подготвен да загуби живота си! Важно е да не губи достойнството си, критичното си мислене и дълбоката философия, която го води.

– Как прекарвате времето си заедно у дома и кои са любимите ви филми и игри с Теди?
– На първо място, с Мартина отделяме повече време на сина ни, който сега провежда обучението си онлайн, но извън него има и домашни. Двамата с нея сме си разпределили подготовката му по определени дисциплини – най-вече музикалните, по другите го оставяме да се готви самостоятелно.

Той не забравя и за своето хоби от дълго време – рисуването, сега предприема дистанционни уроци. Заедно откриваме и нови музикални и дигитални умения, като например програмата за композитори “Сибелиус”.

Иначе в семейството ни открай време предпочитаме филми, които поддържат доброто настроение като “Теория за големия взрив”, “Приятели” и “Двама мъже и половина”, а Теди направо е влюбен в немите шедьоври на Чарли Чаплин. Вечер ни остава време и за този вид хубави емоции или добрите стари игри от детството.

 – Малкият не иска ли да стане певец?
– В музикалното училище основната му дисциплина са ударните инструменти – ксилофон и барабани, майка му го обучава и на пиано, а аз на китара. От 2 години на концертите ни с Мартина той се вписва успешно, но нека бъдещето да покаже с какво ще се занимава.

Ето, сега поддържа тезата, че ще бъде инженер на лифтове, дори има идея да създаде градски лифт, който да свързва Стара планина и Витоша, което би облекчило замърсяването на въздуха и социалните контакти. Апропо, подкрепям такава идея, защото има проучване, че подобни проекти вече са осъществени в големи столици в света, това е напълно възможно.

– Спазвате ли постите и на кои храни наблягате?
– Естествено, сега преоткриваме и кулинарни умения, в момента аз съм в пости, а както споменах лукът и чесънът неотменно присъстват на трапезата ни в суров вид, поради факта, че съдържат фитонциди със силно антимикробно действие. Приготвяме не само постни ястия. Днес например е време за картофи и спанак, за някои – риба. Всеки зеленчук е добре дошъл на трапезата ни, но в никакъв случай не лишаваме Теди от млякото и млечните продукти, защото те са важни за развитието на детския организъм.

– А какво мислиш за секса и битката с новия вирус?
– Винаги съм приемал секса за основен начин на размножаване, както и за най-добрата от всички размножителни практики. Да, населението на планетата е критично много, но пък българите намаляват критично бързо, за сметка на други етноси. Друг важен акцент са хормоните на щастие, които си доставяме чрез секса, като изключим нео-фейсбук хумора. Така че – да, гласувам с две ръце за него.

– Някои предричат, че идва Апокалипсис. Поддаваш ли се на такива настроения, или по-скоро вярваш, че идва “Векът на любовта”, както пееш в един от хитовете на “Медикус”?
– Да не забравяме, че апокалипсис означава откровение, така че двете неща могат да се окажат едно събитие. Така или иначе сме много далече от това и има още много да научим като човечество като обитатели на майката Земя.

За да достигнем ново ниво на съзнание, ни трябва сериозна школа на обучение и тази ситуация е част от това. Вярвам, че нашето пребиваване тук е училище и трябва да се изкара докрай и с отлична диплома.

– Ще се възстанови ли културната сцена след края на извънредното положение?
– Няма как да е скоро. Когато евентуално през май свърши извънредното положение, хората няма да се втурнат към театрите или концертните зали. С новия театрален сезон през есента може би ще има светлина в тунела. За съжаление, в света още не е наложена култура на онлайн концерти и публиката счита, че този труд на сценичните изпълнители трябва да е безплатен.

Наблюдавам негативен отзвук, когато се пускат билети или sms за web-концерти. Да, Министерство на културата трябва да направи нещо за творците, особено тези на свободна практика, защото тази ситуация може да се повтаря пак и пак.

– В какво намираш вдъхновение днес?
– В момента не работя над нова песен, но от тази седмица ще седна и ще систематизирам всичките си песни в един сборник и се надявам през есента да мога да го издам. Нещо полезно, което може да се свърши в криза. Замислям се и за създаване на домашно студио.

– Тази седмица са денят на здравето, както и на космонавтиката. Кой от тях е на по-голяма почит в семейството ти?
– Денят на космонавтиката за мен е също толкова важен и скъпоценен, както и денят на здравето, защото баща ми е бивш пилот на ВВС и е пилотирал лично на Юрий Гагарин при идването му в България. В неделя задължително ще му се обадя, за да го поздравя, а може би е добър повод да посетя родителите си. Пазарувам и им помагам, доколкото мога, в разумни интервали.

– Като син на пилот и човек, който се интересува от тази тема, убеден ли си, че съществува НЛО?
– Не съм виждал НЛО, но като човек на логиката съм убеден, че не сме сами във Вселената и вероятно сме наблюдавани отдавна. По-трудният въпрос е доколко и каква намеса са имали и имат извънземни в нашето развитие като цивилизация, доколко ни се пречи или помага в това, което се случва сега. Да си спомним например хипотезата за намеса в човешката генетика, описана в Шумерската история.

Плочиците от Шумер днес са в Британския музей. Подобни примери са хиляди. Със сигурност обаче се крият много от доказателствата за НЛО, тъй като правителствата винаги са имали интерес да се възползват от факти, които за простосмъртните са табу и винаги ще бъде така. Крият се със сигурност и много медицински факти и открития, запазени само за избрани. Други причини са печалба или прикриване на некомпетентност.

– Преди концертът ви в Непал с Дони и Теодосий сте имали много необичайни сънища…
– Така е, там Дони беше сънувал Далай Лама още преди да се срещнем с него, а Теодосий също имаше интересни сънища. От една страна всички бяхме подложени на невероятен културен шок.

За първи път бяхме в Индия и натрупахме толкова много впечатления, те предизвикаха буря от емоции в нас. Индия е невероятно откритие – страна на контрастите във всяко едно отношение – култура, бит, богатство и бедност, архитектура, духовни пътеки, нещо уникално.

От друга страна, стъпвайки всеки ден по свещени места, тяхното излъчване влиза в теб като незабележима радиация, генератор на сънища, трансформираща години напред. Иначе, извън Индия също съм сънувам необикновени неща. Случвало ми се е да сънувам и Ванга, с лични послания, които не мога да споделя.

– Молиш ли се?
– Дали ще е молитва или медитация, за мен това са начини за общуване с Висшето пространство и за получаване на енергия оттам. Ние сме свързани енергийно с други пространства, сънищата са част от тази връзка. От Голямата вселенска библиотека може да получим информация дори как да се справим с нещо. Мозъкът има невероятни способности.

Един медицински факт – той произвежда веществото ДМТ (диметил триптамин -б. а.), наричано “молекулата на духа”. В състояние на молитва, медитация, или сън, чрез това вещество се осъществява великата връзка между човека и божественото. Религия – re-ligare на латински означава “възстановяване на връзката”.

Същото означава и превода на думата йога от санскрит. Тази връзка е вложена дори в символа на медицината и в патриаршеския жезъл, описана е още в древната наука за енергетиката на тялото. Това познание ни идва на помощ днес, за да възвърнем тази връзка и да осъществим на дело превода на думичката религия. Моментът е сега.