Постигнатото на коалиционните преговори е да има правителство, което да изпълни четири годишния си мандат. Още от сега се работи по-ръст на икономиката, за да се преодолеят пандемията и съпътстващите кризи. Това заяви специално за БЛИЦ TV зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Като участник в преговорния екип от БСП Вигенин сподели, че краткосрочни варианти не са обсъждани. Идеята на всички партии е била програма за дългосрочно управление, а не да мине зимата, заяви той.

Пред БЛИЦ TV Кристиан Вигенин открито заговори, че всички в коалицията са наясно, че обещаното не може да се случи на първата година от мандата.

Затова спряганият като финансов министър Асен Василев е уверил, че е осигурен необходимият финансов ресурс, но и помолил за разбиране, че политиките в социалната сфера няма да се случат веднага. БСП е партията, която най- много иска промени в социалната сфера, сред тях и преизчисляването на пенсиите.

В качеството си на зам.-председател от няколко парламента и опитът който натрупа, Кристиан Вигенин заяви, че избраният за председател Никола Минчев може да разчита на него.

"Подходът на "Продължаваме промяната" е бил да предложат човек, който няма да предизвика въпроси, освен колебания около младостта му" - така Вигенин отговори дали най-младият парламентарен шеф ще овладее страстите в залата.

Относно опита в политиката, който има заместник-председателят на 47-то НС, той препоръча новите министри да разчитат на подготвени кадри в администрацията. По думите на Вигенин партийните назначения не са работещ вариант пред носителите на промяната.

"Рискът пред всички нас ще бъде в опита да освободим администрацията от "калинките", да не се окаже, че назначаваме нови такива". Вигенин обобщи, че в коалицията ще има взаимен контрол, което е знак, че най-подготвените ще заемат високи длъжности - министри, зам.-министри, така и в държавната администрация.

"Постовете в по-ниските нива трябва да се заемат с конкурс. Но не организирани за конкретен човек, а подбор на най-добрите " - експерти са ключ към успешно управление, категоричен е Кристиан Вигенин.

Вижте цялото интервю с Кристиан Вигенин в БЛИЦ TV