Николай Алгафари е част от популярната у нас фамилия – син е на Нидал и Мадлен. Роден е на 11 януари 1995 година в София.  Заемал е ръководна функция в българската федерация по билярд. Николай Алгафари заема пета позиция в 24-и МИР в София в листата на ГЕРБ.

Малко след юлските парламентарни избори той стана член на ПП ГЕБР. 

БЛИЦ се свърза с него за коментар по горещите теми в страната в момента. Вижте какво каза той пред медията ни: 

- Г-н Алгафари, какви са основните цели и амбиции на младите хора в ГЕРБ? 
- Основните цели и идеи на младите хора в ГЕРБ са да покажем, че младите хора като цяло в България, но основно в ГЕРБ, имат капацитет, експертиза и са достатъчно интелигентни, за да се включат пълноправно в управлението на държавата и в решаването на всичките кризи, в които ни въвлече правителството на Румен Радев. 

- Какво бихте искали да постигнете като депутат от ПП ГЕРБ? 
- Основната ми цел и идея като депутат е да направя всичко възможно младите хора да спрат да бъдат аполитични и да започнат да се интересуват от политическата обстановка в страната, за да могат да правят разликата между фалшивите новини и истината.

В момента масово младите хора вярват на абсолютни лъжи и фалшиви новини в социалните мрежи и медии, а в същото време подминават с лека ръка нарушаването на основен закон в държавата на Румен Радев или Кирил Петков - не знаем вече кой е нарушил Конституцията.

Едно е сигурно - няма как да бъде поставен министър без да се знае, че има двойно гражданство. Петков със сигурност е знаел, но е друг въпросът дали Румен Радев е знаел. Не е ясно кой е нарушил Конституцията. 

Това, което аз ще започна да правя със сигурност, е да работя по проблема с аполитичните млади хора. Мечта ми е младите хора да бъдат активни граждани и всеки да има гражданска позиция. 

- Очаква се ПП "Продължаваме промяната" да вземе голям брой гласове и да бъде втора или трета политическа сила. Ако това се случи, бихте ли водили разговори с тях? 
- Аз съм член на младежката организация. Ние от младежи ГЕРБ не сме влизали в разговори с младежи от "Продължаваме промяната". Мисля, че не се водят преговори между нас и тях, но определено те нямат и младежи, с които ние да говорим. 

- Към момента социологическите проучвания изстрелват ГЕРБ като първа политическа сила на изборите на 14 ноември. Какви са реалните шансове, според Вас, изборите да бъдат спечелени от ГЕРБ? 
- На миналите избори отново бяхме първа политическа сила, но в България, което аз смятам, че е много важно. Социологическите проучвания показват, че ние ще бъдем първа политическа сила. Мисля, че е време да се постигне диалогичност и да се опитаме да решаваме несамостоятелно проблемите на държавата. 

- С кои други политически формации бихте водили разговори за съставяне на правителство? 
- Аз не мога да кажа към кого бихме и към кого не бихме подали ръка, но със сигурност това, което мога да кажа е, че ние от ГЕРБ ще направим всичко възможно, за да може държавата да влезе обратно в коловоза, в който ние я бяхме оставили. 

- Какво мислите за наложените в момента мерки срещу коронавируса? Адекватни и навременни ли са? 
- Аз не съм здравен експерт, но има спешна нужда от смяна на здравния министър, тъй като това е изцяло грешка на Румен Радев. Тази грешка може да му се припише, тъй като той сложи антиваксър номер едно начело на здравното министерство по време на здравна криза.

Ако можете сами да видите, преди около година той обясняваше, че хората не умират от коронавирус, а умират с него. Отделно, другите "партии на промяната" се възползваха от нещо, което е зло. Темата на деня беше коронавирус и видяха, че няма с какво друго да бият по ГЕРБ.

Говореха едни хиляди глупости и измислици, че едва ли не Борисов бил ял хора, подслушвали сме кандидатите, пълни глупости, но се възползваха от темата "коронавирус". Целият свят не знаеше как да се бори с това нещо, но смея да твърдя, че ние от ГЕРБ се справихме много добре.

Служебното правителство, Румен Радев и всички партии, които се родиха под неговия юмрук започнаха да говорят как ние не можем да се справяме, не съществувал коронавируса, слагали сме маските, за да мълчат хората и да нямат право на глас и в крайна сметка направиха така че държавата и хората да нямат вяра в коронавируса. Румен Радев, Стойчо Кацаров и всички "партии на промяната" яхнаха темата коронавирус, защото нямаше за какво друго да се хванат, а ние от ГЕРБ имахме едни от най-добрите мерки в цяла Европа. 

- Според Вас, как може да се стимулира масовата ваксинация сред младите хора? 
- Първа стъпка към стимулирането ще бъде да се смени здравният министър и на негово място да се сложи адекватен човек, който не си променя мнението като ученик в девети клас. Да знае срещу какво се изправя, за да може да му имат доверие. Хората не могат да имат доверие на човек, който в рамките на една година си сменя мнението 200 пъти. И този човек е здравен министър. Трябва да има някой, който да излезе и да накара хората да се ваксинират. Очевидно единственият начин да се справим с този злокобен вирус е ваксинацията. 

Не може да се въвежда зелен сертификат, когато са ваксинирани 20% от обществото. Тези мерки могат да се нарекат дискриминационни. 

- Вие ваксиниран ли сте? 
- Аз съм ваксиниран, да. 

- Как бихте оценили работата на служебното правителство до момента? 
- Аз съм патриот и наистина смятам, че счупиха държавата за шест месеца и изпаднахме в кризи, с които ще е много трудно да се преборим. Не мога да разбера алчност или жажда за власт гонят Румен Радев. Най-фрапантното е че той продължава да защитава специално министър Кацаров. 

За г-н Бойко Рашков също искам да кажа няколко неща. Не съм живял по времето на комунизма, но съм чел и съм се интересувал доста от българската история в този период и смея да твърдя, че той иска да ни върне в комунизма. Наши кандидати и симпатизанти бяха подложени на жесток натиск. Директно се появява по телевизията и казва: "Не гласувайте за ГЕРБ".

В Несебър излезе и каза, че мисли, че ПП ГЕРБ купува гласове. Като Бойко Рашков в кръчмата можеш да си позволиш да го кажеш, но като министъра Бойко Рашков трябва да го докажеш. Ако този човек е осъден за това, че е купувал гласове и те са за ГЕРБ, може да го докаже, но не можеш да изказваш само предположения. 

Силно се надявам повече да не се случват такива неща, защото ставаме за смях пред света. Все пак сме демократична република. 

- Проф. Анастас Герджиков е кандидатът за президент на ГЕРБ. Защо смятате, че проф. Герджиков е по-добрият кандидат-президент?
- Най-малкото и най-елементарното е, че той може да бъде обединител. Когато излиза и говори не изглежда все едно някой му диктува в ухото, а излиза и говори със собствения си капацитет. Не искам да казвам, че Румен Радев го прави, но имам собствено мнение.

Единият може да обедини държавата, а другият я счупи за шест месеца. На него кампанията му стартира преди година. Излезе и накара българи да мразят българи заради политическите ни идеологии. Това, че едните са десни, а другите леви, не означава че едните са лоши, а другите добри. 

Можете да погледнете медийните им прояви - единият прави лицеви опори, а другият говори за обединение на държавата. Ние имаме нужда от такъв президент. Нямаме нужда от диктатор, а Румен Радев влиза именно в тази роля.

Интервю на Никол ИВАНОВА, БЛИЦ