Най-четената електронна медия в България Информационна агенция БЛИЦ потърси главния прокурор Иван Гешев, за да чуе мнението му по горещите теми от съдебната власт. Ето как обвинител №1 отговори на въпросите на Ивайло Крачунов в първото си интервю за 2020 година.
- Г-н Гешев, по време на встъпването Ви в длъжност цитирахте безсмъртните думи на Апостола на свободата Васил Левски - "Дела трябват, а не думи". Започнахте ударно годината с няколко полицейски операции. Така ли ще продължи и през цялата 2020 г.?
- За да съм по-прецизен, ще кажа, че операциите не бяха само полицейски, а съвместни под наблюдението на Специализираната прокуратура.

С колегите от МВР работихме по общи казуси. Това беше партньорска работа.

Що се отнася до отговора на Вашия въпрос за думите на Апостола, мога да кажа, че аз преценявам себе си като човек на действието. Смятам да продължа в този дух, ако Ви цитирам правилно, и той не е по-различен от начина ми на работа по времето, в което бях административен ръководител на Специализираната прокуратура, а след това и като заместник на главния прокурор Сотир Цацаров.
 

Начинът, по който се надявам, че ще работи прокуратурата, е начинът, по който работят няколко структурни единици от прокуратурата. В момента съм ръководител на цялата прокуратура и се надявам тя да работи по начина, по който сме работили заедно със Специализираната прокуратура или съвместно със Специализираната Апелативна прокуратура и съответните отдели на ВКП, на които бях административен ръководител.

- Още в първите дни на 2020 година започнахте с арест на действащ министър, което не се бе случвало в цялата най-нова история на България от последните 30 години. Вие казахте, че няма да има недосегаеми. Да очакваме ли задържане и на други високопоставени лица, за които се докаже, че имат отговорност към престъпни деяния?
- Това, че някой е министър, не води до имунитет срещу наказателно преследване. 

Единствената гранична линия е дали спазваш закона или не. Всеки министър, зам.-министър, лица от изпълнителната власт, включително и магистрати, следователи, съдии и прокурори нямат имунитет срещу наказателно преследване.

В случай, че колегите от съответните прокуратури констатират и съберат достатъчно доказателства за виновността на някое лице от кръга на тези, които посочих, то нямам съмнение, че ще бъде привлечено към наказателна отговорност.

Недосегаеми хора в България принципно няма. Ние ще докажем, че наистина такива няма, с действията си. Нямам притеснения от никакви други фактори, освен това да спазваме закона и да го прилагаме правилно. Това е единственият критерий, с който ще се съобразяваме.

Оттам нататък на мен ми е ясно, че действията на прокуратурата водят след себе си политически последствия. Това е ясно, но ние няма да се съобразяваме дали и как да спазваме закона с политическите последствия. Ще вършим работата си по закон, при достатъчно събрани доказателства. А какви ще са политическите последствия - не е наш проблем. Това е проблем на политиците.
 

- В тази връзка - как ще отговорите на вицепремиера Красимир Каракачанов, който определи задържането на министър Нено Димов като поръчково убийство?
- Ще ви кажа, че в България отдавна няма смъртно наказание. Така че няма как да извършим убийство, когато спазваме закона.

- Има ли как да бъде угодено на определени слоеве от българското общество, които недоволстват, че няма задържани лица от високите етажи на властта, а когато това се случи, отново са възмутени?
- Това е въпрос по-скоро към кръга на политолозите и социолозите. Аз по този въпрос имам лично мнение, но като главен прокурор ще кажа, че ние няма да съобразяваме действията си нито с политическите последствия, нито с това кой и какво мисли за действията ни.

Единствената разделителна линия, която очертах, е дали някой спазва закона или не. По отношение на общественото мнение съм сигурен, че ако прокуратурата продължи последователно по този начин, по който смятам да продължи, едва ли ще остави съмнение в българските граждани, че работим за това да са по-добре защитени техните права, живот, къщи и да не бъдат ограбвани.

Ще работим за това да не бъде присвояван публичен ресурс.

Убеден съм, че в резултат от нашите действия хората ще живеят по-добре и по-сигурно. 

- Вие обещахте да работите за справедливост, която е дефицитна по времето на Прехода. Какви други мерки за осигуряване на справедливост сте набелязали?
- Едва ли мога да изчерпя в рамките на това интервю мерките, които съм набелязал в краткосрочен и средносрочен план, когато ръководи една институция, която е доста голяма и много правомощия.

Проведох среща с почти всички административни ръководители на ниво окръжни и апелативни прокуратури в страната. Това, което им казах, са основно две неща - активизиране на работа по дела, които са важни не толкова от национално значение, а тези, които са важни за гражданите. Важно е цялостно активизиране на работата на прокуратурата.

Хората трябва да разберат, че в дадено населено място има прокуратура. Прокуратурата трябва да излиза, да оповестява действията, да казва какво прави и да обяснява своите решения. 

Това е единственият начин хората да разберат, че прокуратурата си върши работата.

Сигурен съм, че това усещане за липса на справедливост, за което говорим, няма да е същото, ако продължим да работим по този начин.
 - Когато бяхте ръководител на Специализираната прокуратура, започнахте операции срещу дерибеи и мутри в различни български градове. Ще продължите ли с тези действия и като главен прокурор, за да се почувстват хората по-спокойни и защитени?
- Ще очертая приоритетите си поне в краткосрочен план.

На първо място това е противодействието на битовата престъпност. Във всяко едно населено място има хора, които са известни на местната власт, на местните структури на изпълнителната власт, на представителите на съдебната власт, и тормозят хората.

Вчера обещах на жителите на село Галиче, че съвместно със служителите на МВР ще координираме действията си за вземане на съответните мерки хората, които ги тормозят да бъдат изведени и да не генерират престъпност.

В крайна сметка дори да предотвратим и едно престъпление с тежест като зверството в с. Галиче, аз ще съм доволен. Но това ще е координирана дейност в цялата страна, така както съвместно с МВР противодействахме на телефонните измами, които в процентно отношение намаляха с 55% през последната година. Това е сериозен успех за правоохранителната система.

Вторият приоритет е противодействието на корупцията по високите етажи на властта.

Трябва да бъде казано ясно на българските граждани, че тези проблеми, които очертавам, не могат да бъдат решени само с волята и действията на прокуратурата. За да бъдат решени тези проблеми в приемливи граници за българското общество, всяка една институция, включително законодателната, изпълнителната и съдебната, трябва да поеме своята отговорност.

Всичко това е свързано с изключително много работа и образование.

През последните няколко години извършителите на тежки престъпления се оказват с незавършен първи клас, непълнолетни и безработни. Социопати! Това е краткото определение за тях.

Прокуратурата ще поеме своята отговорност, но това трябва да направят и други институции.

За да не прозвучи драматично, тъжно и дълбоко невярно това, което описвам - че България е страна, в която се шири страшна престъпност и корупция, истината е, че ние нямаме проблемите на много европейски държави.

Ситуацията при нас е много по-добра, отколкото в много от големите държави, които са и наши партньорски.

За миналата година у нас почти няма неразкрито убийство. Няма и голям процент на грабежи.

София е изключително безопасна столица, а България е изключително безопасна държава на фона на почти всички големи европейски държави.

Ние нямаме проблеми с това, което в Италия наричат мафия. Както каза един от представителите на Европол пред Европейския парламент - нямаме проблеми с множество престрелки както в една скандинавска държава. Ние нямаме съперничещи си наркобанди.

Представете си какво ще се случи при една престрелка на наркобанди в София и как ще го понесе обществото. Ние този проблем го нямаме. В същото време подобни престъпления се случват множество пъти в други държави.

Не казвам, че нямаме проблем. Казвам, че нямаме проблемите, които имат повечето европейски държави. Просто имаме други специфични проблеми, на които трябва да наблегнем, и те са по отношение не на организираната, а на битовата престъпност. И втората посока на работа е противодействието на корупцията. И то за корупцията сме ученици в сравнение с много европейски държави.

Единствената разлика между тях и нас знаете ли каква е според мен? Липсата на приличие!

- И на достатъчност!
- Липсата на приличие и може би не своевременна и достатъчно адекватната реакция на държавата в такива случаи. 

Това са двете неща, които ни правят различни от нашите европейски партньори!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРАТА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО!Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ