Огнян Дъскарев е виден български журналист и международен анализатор. Във връзка с президентските избори в САЩ догодина и кандидатурата на сегашния президент Джо Байдън, той направи анализ на възможните варианти това да се случи и изтъкна причини и скандали, които евентуално биха му попречили това да се случи.  

Ето какво каза той в интервю за "Труд":

- В САЩ кандидати на двете основни партии вече обявиха намеренията си да участват в президентските избори догодина. Много е вероятно да видим повторение на вота преди четири години със същите играчи - Джо Байдън и Доналд Тръмп.

- В битката се включва и наследник на легендарната фамилия Кенеди. Скандалите със сина на президента не стихват, от няколко дни се появиха съвсем нови, има ли чадър над Хънтър? За това и за нагласите сред републиканците и демократите, кои ще са вероятните кандидати за вицепрезиденти на Байдън и Тръмп разговаряме с колегата Огнян Дъскарев.

- И Джо Байдън, и Доналд Тръмп обявиха кандидатурите си за следващите президентски избори в САЩ. Малко необичайни са тези двама кандидати, отдавна преминали на попрището жизнено средата, господин Дъскарев?

- Всъщност най-интересната номинация е Байдън. Това, което ми направи впечатление, бе как той обяви повторната си кандидатура за президент. Това стана на запис. Не си спомням това да се е случвало преди, защото всеки действащ президент го прави на митинг или поне на пресконференция.

А Байдън го направи на запис, което бе уникално. Очевидно за него е доста трудно да контактува без телепромптер или без да има предварително въпросите от журналистите, даже с техните имена. От много време не е давал и пресконференции.

И имаше официално изявление на Белия дом, че Байдън няма да участва в дебати на живо със свои съперници за номинацията на Демократическата партия за президентската надпревара през 2024 година.

- Засега такъв негов вътрешнопартиен опонент, който обяви кандидатурата си, е сенаторът Робърт Франсис Кенеди-младши...?

- Да, той е племенник на убития през 1963 година президент на САЩ Джон Кенеди и син на сенатора Робърт Франсис Кенеди, убит през 1968 година...

- Той започва като баща си. Навремето Робърт Кенеди се кандидатира срещу президента Линдън Джонсън, сега синът - срещу президента Байдън...?

- Да, баща му издигна кандидатурата си през март 1968 година, като се обяви срещу войната във Виетнам, в която загинаха над 54 000 американци и остави една много голяма травма в Америка.

Сега синът обяви много ярко кандидатурата си, също като баща си, като даде едно изключително антисистемно интервю за NВС, между другото, цензурирано. Робърт Ф. Кенеди-младши е много ярък антиваксър и е против войните, които САЩ водят. Също така е против и войната в Украйна.

Той иска да намали много държавното харчене за социални програми, което никак не е типично за левите кандидати. А онзи ден заяви, че Америка има нужда от революция. Виждате колко е оригинален и надъхан, за да действа против сегашното правителство на Байдън. Според социологическите проучвания Байдън го води засега с 50:30 процента.

Но тези 30 процента, които има засега Робърт Кенеди, са много сериозна предпоставка. Кандидатурата си от Демократическата партия обяви и писателката Мериън Уилямсън, но тя няма шансове. Според мен Байдън ще победи съперниците си от Демократическата партия и той ще бъде номинацията на американската левица, което е поразително.

Не мога да си представя защо трябваше да се кандидатира отново и как той ще води дебати със своя противник от десницата, т. е. от Републиканската партия, най-вероятно това ще бъде Доналд Тръмп.

- Ами то засега няма друга номинация от Републиканската партия?

- Няма, но до края на юни се очаква това да направи изключително успешният губернатор на Флорида Рон Десантис. Но засега Тръмп го води пред него с около 25-30 процента. А според много предварителни проучвания в двубой Байдън-Тръмп, Тръмп води с около 3-4 процента. И Десантис води пред Байдън със същия процент.

- Като че ли има едно проклятие над фамилията Кенеди - президентът и брат му убити, синът на президента загина със самолет...Отдавна член на семейството не се бе появявал на политическата сцена?

- Според Виктор Юго навремето Наполеон III е станал император на Франция заради магическото си име. Името Кенеди е магическо в САЩ. Няма американец, който да няма мнение за хората с тази фамилия. Убийството на президента Джон Кенеди беше най-големият водораздел в американската история след Втората световна война. Повечето американци казваха - това стана преди или след убийството на Кенеди. После такъв вододел стана 11 септември 2001 година.

- На какво очаквате Байдън да заложи в кампанията си оттук нататък?

- В записа, в който обяви кандидатурата си, той изреди своите, според него, постижения - че е спечелил законотворчески битки в Конгреса, но в резултат на това бяха изхарчени още няколко трилиона долара повече и съответно бяха напечатани толкова. Както съм казвал и друг път при вас, печатницата на Федералната банка работи неспирно, и в събота и в неделя.

Но икономиката не е в добро състояние и ако Байдън иска да спечели отново, трябва рязко да я подобри, което е най-важното за американските избиратели. Но засега не виждам такова нещо.

- Да видим и кандидатите за вицепрезидент, които бяха обявени. Байдън ще си продължи с Камала Харис...

- Камала Харис е изключително непопулярна, повече и от Байдън, който в момента е на минус 10.6 процента доверие - това е усреднената цифра от десетте най-големи социологически агенции. А Харис е още повече. Байдън я беше назначил официално да отговаря за абсолютно пробитата граница на САЩ с Мексико.

Тя отиде на границата, позавъртя се там и оттогава нищо, не е свършила никаква работа. А около 6 милиона нелегално емигранти влязоха в САЩ, откакто Байдън е президент. С всичките много ужасни последици от това.

Преди 4-5 дни в Тексас имаше един много ужасен случай. Един мексиканец, незаконен емигрант, който е бил депортиран и след това се връща цели пет пъти, се заселил в някаква къща и започнал да се упражнява в двора в стрелба.

И понеже съседите му направили забележка, той започнал да ги избива. Убил е петима от съседите си, след което избяга, а полицията го откри едва онзи ден. Още един пример - от началото на тази година до края на март в САЩ са внесени около пет тона фентанил - това е изкуствен китайски наркотик, от който всеки Божи ден от предозиране умират около 150 американци, предимно под 45 години.

Разбира се, този наркотик се вкарва през пробитата южна граница с Мексико, поради което наркокартелите станаха изключително могъщи и придобиха статут на държава в държавата Мексико. За щастие все още не Америка... И Тръмп каза, че ако стане президент, ще обяви картелите за терористични групи и ще пусне срещу тях армията. С това ще спечели още повече гласоподаватели.

- А кандидат за вицепрезидент на Тръмп?

- Бил О'Райли, близък на Тръмп много известен десен журналист, който води един много популярен подкаст, каза преди три седмици, че е вечерял с Тръмп и той му казал, че ще вземе Десантис като свой кандидат за вицепрезидент. Бил О'Райли, го попитал дали може да каже това публично в своя подкаст. И Тръмп му отговорил - да, кажи го.

Това е много любопитна информация, която не е обявена от самия Тръмп, още повече, че и Десантис не е обявил своята кандидатура. И двамата си отправят доста грозни нападки, особено Тръмп, което не е добра идея. Десантис продължава да е изключително популярен сред републиканците и Тръмп никога не трябва да забравя това.

Но Десантис няма пари, за разлика от Тръмп и той ще разчита главно на неоконсерваторите, начело със семейство Буш във Флорида, където дълги години губернатор бе Джеб Буш- братът на бившия президент.

Така че може да се каже, че зад Десантис стои естаблишмънта на американската десница, докато тези, които искат нейната промяна, са зад Тръмп. За мен най-разумното нещо, което може да направи Тръмп е да обедини двата лагера, като вземе Десантис за вицепрезидент.

- Както вървят нещата, може да има римейк на изборите от 2010 година със същите основни играчи - Тръмп и Байъдън?

- Байдън ще бъде много опасен съперник на Тръмп поради естеството на самите леви избиратели. Те са изключително сплотени и колективистично настроени за разлика от десните. На левите избиратели който партиен кандидат им посочат партийните шефове, за него ще гласуват. Поради това смятам, че засега Робърт Ф. Кенеди няма шансове.

- Войната в Украйна? Има ли различия в позициите на демократи и републиканци?

- Според Робърт Ф. Кенеди тя трябва да бъде прекратена час по-скоро, трябва да има мир, но не каза как точно да бъде постигнат. Десантис и Тръмп са на същото мнение, и двамата иска незабавно да бъде сключен мир, защото и двамата се опасяват, че се приближаваме към трета Световна война, но двамата не казват как ще се постигне мира. Впрочем Тръмп каза веднъж, че ще действа с преговори, той смята себе си за много добър преговарящ.

- Скандалите около президентските избори през ноември 2020 година не стихват, непрекъснато изкача нещо ново?

- Да, нови скандали тресат Америка от няколко дни. На 20 април Майкъл Морел, бивш зам.-директор на ЦРУ, свидетелства под клетва в Комисията по разузнаване и Юридическата комисия в Камарата на представителите на САЩ.

И двете комисии са оглавявани от десницата. Морел заяви, че на 17 октомври 2020 г., т. е. преди президентските избори в САЩ, днешният държавен секретар Антъни Блинкън, тогава съветник в кампанията на Байдън, му се обадил с молба да потуши сведенията за лаптопа на Хънтър Байдън, син на сегашният президент.

Припомням, че на 14 октомври 2020 г. „Ню Йорк пост“ публикува разобличителната статия за тъмните сделки на Х. Байдън в забравения от него лаптоп. Последва невиждана и нечувана цензура в американските медии и социалните мрежи, за да не изгуби Байдън изборите. На 19 октомври 2020 г. в лявото издание „Политико“ се появи прочутото писмо на 51 бивши висши служители по сигурността, в което лъжливо се твърдеше, че историята с лаптопа е измислена от руските тайни служби.

Преди около година дори левичарските СNN, „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“ потвърдиха, че лаптопът е истински, а не е руска дезинформация. Според различни социални изследвания, ако американците бяха научили за лаптопа на Хънтър Байдън преди изборите, баща му щеше да ги загуби.

Писмото на 51-имата и намесата на Блинкън е явна лъжлива намеса в изборите, за да не ги загуби Байдън. Десницата в Конгреса на САЩ изпрати писмо до държавния секретар с искане той да отговори верни ли са свидетелствата на Морел. Засега няма отговор. Надявам се всеки да разбере какъв огромен скандал е това.

- И винаги в центъра на скандалите е синът на президента - Хънтър!

- Да, ето ви и още един. На 19 април се появи whistleblower (разобличаващ свидетел), от средното ниво на Данъчната служба на САЩ. Той поиска защита от Конгреса и заяви, че има доказателства за опитите на „федерални прокурори“ и други висши служители да потулят следствието против Хънтър Байдън.

През декември 2020 г., т. е. след президетнските избори, беше официално обявено, че Хънтър е разследван за данъчни нарушения от май 2019 г. Т. е., вече четири години следствие и нищо няма, но против Тръмп бързо бяха повдигнати нелепи обвинения. Смята се, че разобличаващият свидетел под „висши служители“ има предвид сегашния министър на правосъдието на САЩ.

Разбира се, това подлежи на доказателства, но скандалът е огромен. Друго - на 16 март Комисията по надзор и отчетност в Камарата на представителите на САЩ, оглавявана от десницата, публикува банкови данни за 1.3 млн. долара, преведени от китайска енергийна фирма на 7 члена на семейството на президента Байдън. Преводът е направен на 1 март 2017 г.

- Съобщиха ли големите западни медии на обществото всичко това?

- Почти нищо не направиха. Всички горни данни бяха публикувани на последните страници на големите американски и западноевропейски вестници, с миниатюрен шрифт.

Големите западни телевизии замълчаха или публикуваха тези данни на сайтовете си, които никой не чете, защото се гледат телевизиите. И се питам - ако Тръмп или някой от синовете му бяха по някакъв начин замесени в подобни истории, така ли щяха да реагират големите западни медии? Почти всички от тях се опозориха, защото отново нагло нарушиха основното правило на журналистиката - да съобщава на хората всичко и веднага.

- Очевидно над президентския син е разпънат огромен чадър?

- Ще прибавя още два съвсем пресни скандала от сряда, много вероятно е да бъдат и те покрити. Джеймс Комър, председател на комисията по надзора в долната камара на Конгреса, заедно със сенатора Чък Графи - и двамата от десницата, изпратиха призовка до шефа на ФБР.

В нея пише - въз основа на данните, които имаме от неназован ключов свидетел, преди няколко години Джо Байдън като вицепрезидент, е участвал в корупционна схема с чужд гражданин.

Те искат от шефа на ФБР да отиде в Конгреса и да представи всички документи за това. Предполагам, че отново става дума за лаптопа на Хънтър, където има десетки хиляди имейли.

Вторият случай е с една стриптийзьорка от Канзас, която води дела от четири години срещу Хънтър Байдън за бащинство на нейната четиригодишна дъщеря. Той си направи ДНК тест и се оказа, че той е бащата, изплати u 750 000 долара, но тя продължава да го съди и иска още пари.

Хънтър и адвокатът му отхвърлиха последния иск на тази жена и съдията в Арканзас заповяда на Хънтър Байдън да отиде в съда с данни за всичките си финанси. А това вече означава, че трябва да даде данните си от лаптопа, където са куп сделки с китайци и руснаци. Май вече става наистина опасно за президентския син.

Кой е той?

Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършва Английската гимназия в столицата и английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като преводач от английски в “Техноекспортстрой” в Нигерия и в Южен Йемен. Пътувал е много из Африка, която познава добре.

Превел е от английски редица книги между които “Смърт край Нил” от Агата Кристи и “Ние, живите” от Айн Ранд. Журналист и международен анализатор, живее в България и САЩ, с двойно гражданство. Автор на книгата с разкази, есета и публицистика “От другата страна. Избрано” (2020).

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук