Думите на Румен Радев относно построяването на завода на "Фолксваген" в България предизвикаха бурни коментари. БЛИЦ се свърза с президента Росен Плевнелиев за коментар по темата. 

"Като държавен глава, който наистина се е старал да бъде обединител и да действа надпартийно ще оставя настрана амбициите на президента Радев, който е първият български президент - популист, да не бъде президент, а да печели на всяка цена и да се бори за властта. Това е нещо, което не прилича на един държавен глава. Според мен, това, което той прави е донякъде противоконституционно, защото показва неразбиране за това как действа конституцията. Конституцията не е отредила на държавния глава да управлява държавата, а да я представлява. Конституцията не е вградила в духа си абсолютното безпринципно и ежедневно противопоставяне от страна на държавния глава срещу правителството. Нещо повече - това показва много дълбоко неразбиране и противоконституционни действия от страна на Радев. Неговата роля е на балансьор, той трябва да работи с правителството, за да може нацията да върви напред. Оставям настрана тези битки. Вижте, специално това с "Фолксваген" мен дълбоко ме възмути, защото аз участвам в тези преговори в качеството си на създател и почетен председател от самото начало", заяви президентът Росен Плевнелиев пред медията ни. 

Президентът Плевнелиев обясни още, че тези преговори се водят повече от година и в тях участват повече от 100 човека- от всички възможни нива на правителство и местна власт. Министри на финансите, икономиката, вицепремиери по външни въпроси са пряко ангажирани повече от година и работят за тази инвестиция.

"Аз, като почетен председател и основател на Автомобилния Клъстер на България, съм в пълен синхрон между действията на Автомобилния Клъстер и правителството в тази повече от една година, в която водим преговорите. Всяка седмица в продължение на една година аз и тези хора сме водили преговори, видеоконферентни връзки, телефонни разговори. Министърът на финансите е ходил поне два пъти до "Шкода". Екипът на правителството десетки пъти се среща във Виене, Прага и къде ли не", допълни той.  

Президентът Плевнелиев е категоричен, че всичкото това, до момента, е водено по правилата на всичките тези преговори със стратегическия инвеститор, които са изцяло експертни, а не политически и решението също ще бъде експертно.

"И сега идва президентът Радев, който няма нищо общо с този процес и никога не е имал, по-добре и да няма, и взривява всичкото това нещо с абсолютно контрапродуктивното си изказване, че той едва ли не бил поканил германския президент специално заради завода. Нещо, което не е вярно. Първо, защото отново казвам, че държавния глава няма нищо общо с тези преговори. Второ, немският президент нямаше в икономическата си делегация, която посрещнахме, нито един представител на "Фолксваген". И трето, самото политическо говорене на Радев по тази тема показва дълбоко неразбиране по начина, по който се водят преговорите, на самият процес и политизирането на темата днес, освен манипулативно, е и дълбоко погрешно. Самото изказване на президента Радев пречи изключително много и не помага. Както виждате, тези стотици хора, които вече година мълчат, преговарят отговорно и усърдно и наистина България постигна много, като днес сме на финала на тази процедура. Решението може да се вземе буквално в следващите дни и точно в този момент Радев просто пречи, за да финализираме по един достоен начин този процес", обясни още Плевнелиев.  

Той си обяснява думите на президента Румен Радев като "популистки". 

"Той е първият български президент - популист. Не се интересува да бъде обединител на нацията. Не уважи Народното събрание веднъж за три години, да отиде и да каже нещо. Отнася се по най-безобразния начин с народните представители и не уважава институциите. Другите президенти не бяха такива. Той се бори за народната любов на всяка цена и го интересува само рейтинга. Един президент никога не остава в историята с рейтинга и политическите битки, които е водил. Той пише история с успеха на нацията и надграждането. Радев не се интересува от това. Той се бори за народната любов и много добре знае, че ще спечели много точки срещу правителството на ГЕРБ и ОП като заложи на тази теза, която е свързана със създаването на добре платени работни места и стратегически инвестиции. Той няма нищо общо с това, но се заиграва. Няма да дойде една, а над 20 фабрики, ако този стратегически инвеститор дойде в този момент. Радев иска да печели точки с обикновения българин, като го манипулира, но до момента той няма нищо общо с това", заключи президентът Плевнелиев. 

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ