Проф. Мария Пиргова е завършила е Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР.  Автор на книги и научни публикации.


Пред "Марица" тя коментира политическата ситуация у нас и бъдещия кабинет, който трябва да бъде излъчен от ИТН. 

- Проф. Пиргова, реален ли е шансът за съставяне на кабинет предвид совалките в последните дни?

- Да, защото политическите партии в парламента осъзнават колко важно е България да има редовно правителство. На такова мнение са всички политически фактори и у нас, както и повечето извън страната. Така че политическите партии ще трябва да стигнат до консенсус - те го разбират и вече тръгват една към друга, макар и без особени очаквания. Разбира се, всяка от партиите поставя свои условия, с които мандатоносителят "Има такъв народ" ще трябва да се съобрази.

Моите съмнения са за това колко професионално ще бъде съставено правителството на ИТН, дали ще успеят да намерят консенсусни фигури със сериозен политически опит. Защото съществува риск и при добро желание, при липса на опит министрите да не могат да се справят с изискванията на едно такова трудно съставено правителство.

-  Дали ще видим министри от служебния кабинет в бъдещия редовен?

- Би било добре да видим служебни министри в редовния кабинет, защото някои от тях се справиха изключително добре в рамките на тези два месеца. Не смятам обаче, че ИТН ще се опре на служебни министри. Засега партията на Трифонов показва горделивост, много висока самооценка, с което самите те могат да не намерят път към служебните министри.

Редовното правителство ще бъде на малцинството, с плаващи или неплаващи мнозинства.

А политика с плаващи мнозинства се провежда  в парламента много трудно и т.нар. партии на протеста ще трябва да помислят за устойчиво мнозинство - ако например гласуват веднъж с ДПС, веднъж с БСП, това веднага ще ги вкара в големи противоречия.

 Ако заложат на плаващи мнозинства, това ще съкрати много живота на кабинета. Не зная обаче дали ще могат да се споразумеят за твърдо мнозинство, което би могло да бъде единствено между партиите на протеста и БСП, без ДПС.

- Как ИТН ще убедят избирателите и електората си, че сами вземат решения? Ще се окаже ли това устойчив в дългосрочен план проект? 

- ИТН правят едно рисково правителство на малцинството именно за да убедят електората си, че не се поставят под пряка зависимост на фигури от други партии. Това е труден политически ход - да имаш правителство на малцинството, и ИТН ще трябва да се справят с много предизвикателства, за да запазят електората си, да се запазят като партия. ИТН все още са на етапа на едно движение. Дали то ще стане партия, ще зависи и от поведението им във властта.

Има такъв народ се нагърбват с трудна мисия, без да имат достатъчен ресурс за това, което ще ги принуди да търсят ресурс извън себе си. Не знам дали ще успеят да го осъществят.

Не виждам ИТН като дългосрочен проект,

защото ръководителите, основателите му не се свързват с дневния ред на хората в България. Те искат да бъдат дясна партия, но в момента десните политици не са печелившите у нас.

Разбира се, могат от много страни да им дърпат конците.  ИТН могат да си изберат един постоянен ментор и да го следват безпрекословно, но това не е печеливша политика.  В момента например се говори, че това е американското посолство, без да съм убедена, че е така. Трудно е от шоуто да прескочиш в политиката. Но тук голяма е вината на системните партии, които превърнаха политиката в шоу и дадоха място на един шоумен да дойде в техните среди. Шоуменът няма вина за превръщането на българската политика в шоу.

След като системните партии превърнаха политиката в театър, хората помислиха, че няма нищо лошо тези от шоуто да влязат в този театър. Току-виж се справили по-добре.

- Ще намери ли БСП достатъчно общи приоритети, за да подкрепи кабинет на ИТН? Постижима ли е тази задача?

- Досега виждаме постоянно високомерие от страна лично на г-жа Нинова, както и по-диалогични членове на ръководството. Не знам кои ще надделеят.  Необходимо е БСП малко да слезе от самочувствието си на голям фактор - такива са, но не трябва да го демонстрират.

- Г-жа Нинова вече заяви готовност БСП да предложат кабинет, ако им бъде връчен третият мандат. Доколко вероятен е подобен вариант?   

- Не очаквам да се стигне до трети мандат. Надявам се, че първият мандат на ИТН ще  състави правителство. Но дори да се стигне до трети мандат на БСП и те да предложат правителство, при тях няма достатъчно хора, които  да намерят имат общ език с т.нар. партии на протеста. Те са много различни и БСП все още не е адекватна на създаденото положение.  БСП не дава заявки за действия по общи приоритети с партиите на промяната.

- ДПС ли ще се окаже гарант за съставянето на кабинет? Връща ли се ДПС в голямата игра?

- Не става въпрос за връщане, а за оставане в играта. 

ДПС няма да напусне голямата игра, както никога не я е напускало.

Българските партии дават шанс на ДПС да се превръща в сериозен фактор. Поведението на българските партии ще даде достатъчно основание на етническата партия ДПС да остане на средни властови позиции, където тя е най-силна. И това е заради постоянното разединение на  българските партии. Това е проблемът - ДПС се възползват от невъзможността българските партии да се обединят, да поставят условия на ДПС, да правят голяма политика.

- ГЕРБ е нежелан партньор и за партията на Борисов нямат друг вариант, освен да мине в опозиция. Възможно ли е връщане в играта на ГЕРБ предвид нагласите на обществото за промяна?  

- ГЕРБ прави всичко възможно да запази структурите си, да запази електората си, да не отслабне организационно. Правят това с наличието на много хора в местната власт - кметове, общински съветници. Засега организационен разпад в ГЕРБ няма да има. Решаващи ще се окажат нагласите на обществото за промяна, защото няма да се разминем с нови предсрочни избори, които могат да бъдат след година, дори след повече.

С това правителство, което ще се състави, трудно ще избегнем варианта нови предсрочни избори.

Шансовете на този парламент да изкара пълен мандат са много малки, но ако мнозинството на анти-ГЕРБ партиите не се разпадне бързо, с няколко правителства могат да стигнат до местни избори, които ще бъдат точката на пречупване от новите партии плюс БСП на властта от ГЕРБ и ДПС.   

Ако изолацията на ГЕРБ продължи и евентуално новите партии се справят с местни избори, тогава окончателно можем да смятаме, че сме решили въпроса със системата на ГЕРБ.

- Доколко ключов елемент в очакваната промяна е съдебната реформа, първи приоритет на една от партиите на протеста - "Демократична България"?

- Съдебната реформа е един от решаващите въпроси в бъдещото политическо мнозинство. Смятам, че със съдебната реформа това мнозинство ще се справи по-успешно. Възможно е да не се стигне веднага до смяна на Висшия съдебен съвет и на прокурора Иван Гешев, но може да видим промяна на поведението на прокуратурата. Може да се дочака изтичането на мандата на ВСС, може да се промени поведението на различните квоти във ВСС и да видим отстраняването на главния прокурор.

Натискът върху Висшия съдебен съвет ще бъде постоянен, особено върху Иван Гешев

Така че не виждам голям проблем в решаването на въпросите на съдебната реформа.

-  Доколко важен фактор ще е "Демократична България" в заформящата се парламентарна коалиция?

- ДБ има двойствено отношение - от една страна, искат да са решаващ фактор, а от друга - да запазят позицията си във всеки момент да могат да напуснат мнозинството и да не се обвързват с работата на правителството на ИТН. ДБ ще запазят тази двойствена позиция, но доколкото тяхната група не е особено голяма и е реципрочна на тази на ДПС, те могат да бъдат винаги заменени от ДПС, ако ИТН тръгне на тоя вариант.

- Вторият мандат на президента изглежда неизбежен. Може ли нещо да спъне г-н Радев?

- Незрелостта на ИТН, невъзможността им да виждат бъдещето, невъзможността им да правят компромиси,  могат да спънат президента сериозно. Неустойчивото поведение на ДПС също е пречка - те винаги си оставят позицията на последен решаващ фактор. Така че пред г-н Радев има проблеми, оставането му на поста не е еднозначно решено. Още повече виждаме и едно нетвърдо поведение в негова подкрепа от страна на БСП, което е огромна грешка за партията и за Корнелия Нинова.

Зависи и кои фигури ще бъдат изправени срещу г-н Радев. ГЕРБ ще търсят сериозна фигура, нищо чудно това да бъде и Петър Стоянов, който има достатъчно запазен авторитет сред десните избиратели. 

Смятам все пак, че президентът Радев ще запази поста си, тъй като има достатъчно капитал като основна сила, която обедини битката срещу модела на ГЕРБ. Надявам се г-н  Радев да бъде балансиращ фактор между Запада и Изтока.