БСП получава неочакван шанс да подобрят публичния си образ. Само те имат шанс да извлекат позитив от подкрепа на очертаващото се правителство. Това заяви политологът Любомир Стефанов в ефира на Нова тв.

С него в студиото бе и проф. Росен Стоянов.

"Тотална катастрофа на БСП видяхме на последните два избора. БСП в момента обаче има ключова роля. Без техните гласове математиката не се получава", каза той. 

"Предизборната вакханалия води до отрезвяване. Нинова ще успее да поддържа партията и да запази лидерството", смята Стефанов. 

"ИТН вика ДПС на преговори, за да покаже гъвкавост. Те ще си удържат на думата да не правят коалиции, но ще търсят подкрепа. Действията на ИТН и оценката към БСП е изключително радваща за социалистите, защото на тях вече не се гледа като кървавата БКП", заяви Стоянов.

Според него е ясно, че всички партии имат няколко еднакви приоритети. Важно е какво ще е политическото говорене.

Той направи на пух и прах популисткото изказване на Мая Манолова за стимул на младите майки: "Тя иска те да имат две години стаж. Ами, тя българката като завърши училище на 20, като учи в университет, да го завърши и него и какво, на 26 ли трябва да роди, за да има стаж", запита той. 

"Избирателната активност е шамар за всички. Те не мобилизираха хората и именно заради това сме в ситуация "Веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода, трети път се чупи", каза Стефанов. 

Дамата са категорични, че в момента политиците трябва да са много искрени. 

Според политолозите до две седмици България вече ще има правителство. Малките политики ще минат лесно, по големите ще имат спънки.