Тази седмица се очаква президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група - "Има такъв народ". Според Конституцията партията има седмица са съставяне и предлагане на кабинет. 

Припомняме, че ИТН вече предложи проекто-кабинет, като няколко дни по-късно оттегли предложението си заради вълната от недоволство срещу кандидатът за премиер Николай Василев. 

От партията заявиха, че работят по съставяне на нов кабинет. 

В последните дни се проведоха разговори между ИТН и БСП, ДПС, ДБ и ИБГНИ, на които бяха обсъдени основните приоритети на партиите. 

Ако ИТН не успее да състави правителство, президентът връчва мандата на втората по големина парламентарна група - в случая ГЕРБ/СДС. Тя също има 7 дни, за да предложи кабинет или връща мандата. ГЕРБ заявиха, че ще върнат мандата и няма да правят опит за съставяне на кабинет. 

Тогава идва последното завъртане. Третият мандат президентът връчва на парламентарна група по своя преценка, като тя също има точно седмица, за да опита да състави правителство. 

Ако и третият опит се провали - президентът издава указ, с който разпуска парламента, насрочва нови избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство.

Междувременно се очаква да започне нов кръг от преговори между петте парламентарни групи, които биха подкрепили правителство на "Има такъв народ" вече на експертно ниво. В неделя приключи първият кръг от разговори на партията на Слави Трифонов за съставяне на кабинет.

Срещи имаше с представители на "Демократична България", БСП, "Изправи се БГ! Ние идваме!" и ДПС. Целта беше да проверят има ли сближаване на позиции и принципите, така че да се стигне до работещо редовно правителство. Сега предстоят срещи между експертите от различните партии. В разговорите не участват само от ГЕРБ