Разкрити са още два басейна и съоръженията, по които е минавала и сега минава минерална вода. По този начин общо басейните с откритите миналите години, стават шест. Термалният комплекс в античния Диоклецианопол, днешен Хисар, е един от най-големите римски термални комплекси на Балканите. Сензацията обяви пред БЛИЦ директорът на Археологическия музей в курорта-доц. Д-р Митко Маджаров.
 
Той и екипът му са направили разкритията преди дни. Комплексът датира от средата на 2 век, басейните са били облицовани с мрамор, настилките и до сега са добре запазени. Там в древността са се извършвали СПА процедури. Има помещения за сухи масажи, които са правили с благовонни масла, както и мокри помещения за водни процедури. Император Диоклециан и аристократичното общество, както и по-знатните, са ходили в днешен Хисар на лечение и почивка. Термалният комплекс е бил луксозен за времето си.
 
Имане изскочи и при разкопките на крепостта Туида

Римляните са носили дарове на божествата си-трите богини на водата, които бяха намерени на оброчна плочка от доц. Маджаров и екипа му миналото лято. Тогава беше открита е и друга оброчна плочка с добре запазена лъвска глава.
 
Ексклузивно ВИДЕО и непоказвани уникални СНИМКИ от намирането на грандиозното татарско златно имане на нос Калиакра

„Целта ни е да направим възможно най-много проучвания и разкрития на обекта, за да може догодина, през 2019-а, когато Пловдив е световна столица на културата, тук да идват още повече туристи, които да видят този уникален комплекс“, разказа доц. Маджаров.


 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ