Стара Загора бе избрана за най-добър град за живеене през 2016 г. в анкетата на "Дарик". Това бе един от поводите да потърсим за коментар кмета на града Живко Тодоров. С него разговаряме по най-актуалните въпроси както в политиката, така и в спорта!
- Г-н Тодоров, Стара Загора бе домакин на мача на звездите на "Барселона" с главен герой Христо Стоичков. Как се справихте с организацията на тази специална среща?
-Първо искам да благодаря на Христо Стоичков за това, което направихме заедно за града, защото еуфорията наистина беше голяма.


Хората от Стара Загора имат нужда да виждат такива звезди и въобще от такива събития. И се вижда, че освен София, където има много фенове на футбола, и в останалите градове също има много публика, която е жадна за футболни емоции. Разчитам моето послание да стигне и до БФС и да направим така, че националният отбор да играе на различни терени, освен този в София. 

Да, на дербита като тези с Швеция и Франция със сигурност ще има много зрители, но когато България играе с по-малки отбори и няма толкова интерес към тях в столицата, спокойно един мач може да се играе и в Стара Загора, за да може да се напълни стадиона и да подкрепим нашите национали. Хората от другите градове също заслужават да гледат такъв тип футбол.
 

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров 

За това аз се радвам, че направихме едно такова голямо спортно събитие, за да покажем, че имаме възможност да организираме мероприятия от такива мащаби, както направихме по-рано Балканиада по лека атлетика, турнир Самарско знаме, Европейско първенство по лека атлетика, както и Европейско първенство по футбол за юноши до 17 години.

- Кое беше най-любопитното от пристигането на световните футболни звезди от "Барселона"?
- Най-любопитни бяха взаимоотношенията между тях и приятелството, което стои в основата на всичко.

Аз се радвам, че след толкова години всички са заедно и са приятели. Между тях няма интриги и проблеми. Това е радващо в днешно време, защото виждате, че повечето хора в какви отношения са помежду си.

- На мача на звездите се случи и нещо неочаквано - Лечков подаде голов пас на Бербатов, а след това двамата се поздравиха и като че ли преодоляха враждата си. Как си обяснявате обрата в отношенията им?
- Смятам, че това е пътят. Българите сме по-чепати като характери и винаги сме повече индивидуалисти, но мисля, че се вижда, че когато играем отборно нещата се получават.

Пасът на Лечков беше брилянтен, завършекът на Бербатов също. Така че всеки един от тях има своето място и те трябва да бъдат един оркестър, който да работи за благото на футбола.
 

Мисля че трябва да се дава добър пример не само във футбола, но и в политиката и в живота! Можем да спорим, можем да имаме различни мнения, но трябва да се уважаваме.

- Възможно ли е така както Бербатов и Лечков заровиха томахавките, това да се случи между Бойко Борисов и Корнелия Нинова?
- Аз мисля, че когато е за доброто на България и когато трябва да се вземат важни решения, това нещо трябва да се случва. Защото лични отношения не трябва да има в това.

Политиката в крайна сметка си е професия. И двамата са професионални политици. Мисля, че тук няма място за вкарване на лични отношения в пленарната зала или пред медиите. Просто трябва да се търсят допирни точки, без значение дали се отнася за ГЕРБ, БСП или за която и да е друга партия.

Нека да гледаме кое повече ни обединява!

- Достатъчно обединен ли е парламентът, като виждаме ежедневните скандали, които съпътстват работата му?
- Не е обединен и там е проблемът. Аз мисля, че отдавна трябваше да има една доктрина, около която да се обединят повечето партии, и която да се изпълнява за дълги години напред.

Това са основните насоки в енергетика, здравеопазване и образование.

Посоката на движение не трябва да се променя през няколко години, а действително да се седне, да се определят основните точки и да се върви по тях.

Мисля, че тогава и самите те ще бъдат много по-удовлетворени.
 

- Обръща ли достатъчно внимание изпълнителната власт на местната и каква е координацията Ви с правителството?
- Аз съм благодарен на премиера, защото с него работя отлично. Самият той винаги е заинтересован какво се случва с местната власт.

Знаете, че той е бил кмет на София, така че познава отлично проблемите на местната власт.

Аз мисля, че не е имало толкова активен премиер като него въобще във взаимоотношенията си с хората. Борисов е склонен да контактува дори и с кметовете на най-малките общини, за да решава техните проблеми.

Виждам огромните усилия, които полага Борисов и се надявам те да продължат, защото знам, че това е много уморителна дейност.

- Ще изкара ли правителството докрай своя мандат, когато виждаме сложната международна обстановка?
- Аз мисля, че правителството ще изкара мандата си. Кабинетът е стабилен.

Правителството не е съставено на принципа на любовта, защото в политиката не е необходимо винаги да съвпадат мненията на коалиционните партньори, но те трябва да имат обща посока, която да следват и накрая да я реализират.

Аз мисля, че правителството е стабилно. И още повече, когато гледам какво е нивото в международен план и как се сипят заплахи по Туитър от страна на Тръмп и Ким Чен Ун, мисля че българската политика стои доста по-разумно и по-правилно, отколкото всичко онова, което се случва в света.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВОператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!