"Ако "Има такъв народ" (ИТН) направят реална кампания с обиколки из страната и живи срещи с хората, ще бъдат убедително първа сила . В същото време ГЕРБ запазват излъчването си на водеща партия и трудно ще сдадат първата позиция. Да не забравяме и че всички карти на президента Радев до момента излизат. Все пак трябва да се знае, че няма пряка връзка между изборните резултати и действията на служебното правителство", това каза социологът Васил Тончев, говорейки за изборната обстановка в България.

Експертът е категоричен, че Слави Трифонов може да е следващият премиер на страната, а сегашният президент ще спечели втори мандат.

Ето какво още каза Васил Тончев в интервю за "Марица":
 
-Г-н Тончев, има ли нови тенденции в нагласите на избирателите броени дни преди вота? 
- Изборите ще бъдат много напрегнати. Борбата е крайна, не се виждат допирни точки между различните политически субекти. Очертава се картина, която отговаря на  резултатите от изборите на 4 април.

Няма съществени промени, няма приливна вълна от нови гласове към някого. Няма обаче и срив на основните партии. Така че вероятно ще има известни корекции в резултатите. Ще има известна редукция на гласовете за бившите управляващи ГЕРБ, ще има някакъв прилив към "Има такъв народ", ДПС, БСП и "Демократична България".

Но като цяло картината ще бъде сходна на това, което беше през април. Възможно е да има още един нов участник в парламента - Българските патриоти. 
 
- Ще успее ли "Има такъв народ" да стане първа сила? 
- Интригата за първото място има повече психологически характер и такъв ефект, тъй като се знае, че нито ГЕРБ, нито "Има такъв народ"  могат да направят самостоятелно управление. Възможно е ИТН да стане първа политическа сила, но е по-малко вероятно. Виждаме, че ГЕРБ успява да съхрани имиджа и излъчването си на водеща партия.

- Трифонов се опита да излезе от прословутата си тактика на мълчанието със студентската среща в Пловдив. Ще му помогне ли това за привличане на още електорат, предимно младежки? 
- Смятам, че на срещата му се получи, но това е малко. Ако Слави обикаляше страната с директни контакти с хората, ако обясняваше политиките, които ще осъществи, ако се знаеше кой ще бъде излъчен за премиер от ИТН, тогава нещата щяха да стоят по друг начин.

И биха съществували много реални шансове "Има такъв народ" да бъдат убедително първа политическа сила. Но тактиката, която са избрали, може би принудени от някакви обстоятелства, не носи особен прилив на гласове за разширяване на политическото им пространство.

Публично е известно, че Трифонов има здравословни проблеми. Вероятно има и други странични фактори, които пречат ИТН да разгърнат масова кампания, както традиционно се прави.
 
- Как чистките и хиперактивността на служебния кабинет ще се  отразят на изборните решения на българите? Т.нар. протестни партии ли ще бъдат главните облагодетелствани?
- Няма пряка връзка между изборните резултати и действията на служебното правителство, тъй като то не е политически субект, който ще участва на изборите. Да, в някаква степен действията на сегашния кабинет облагодетелстват тезите на партиите, подкрепени от протестния вот.

Евентуално ще има някаква приемственост в следващия кабинет с това, което прави служебното правителство, но връзката не е пряка. Като цяло действията на служебното правителство се възприемат добре. Съотношението е 3 към 1 в полза на действията на служебното правителство спрямо неговите противници и опоненти, които не го одобряват.

- Имат ли шанс Българските патриоти да станат седми играч в следващия парламент?
- Имат реален шанс да влязат. Политиките и тезите, които защитават, са нещо, което повтарят от много време, повече от десетилетие. Смятам, че поведението им е предвидимо и както виждаме  и от техни реакции в кампанията им, не личи да са твърдо обвързани с ГЕРБ - партньора, с който управляваха доскоро.

-Възможно ли е машинното гласуване на 11 юли да поднесе изненади?
- Най-големият ефект от машинното гласуване  е в това, че резултатите ще бъдат обработени по-бързо. Секциите в чужбина този път са доста повече, но спрямо количеството на гласовете в България подаваните в чужбина са твърде малко, водят до 1-2-3 мандата. А това не е от съществено значение за крайния резултат.

Не бива да ни притесняват гласовете от Турция - това са български граждани, които имат право да гласуват, задължени сме да им предоставим тази възможност. Да, най-вероятно това ще подобри резултата на ДПС, но няма да окаже съществено влияние върху цялостната картина на политическата структура в България.

- Ако следващият парламент е сходен с 45-ия, как ще се осъществят на практика дадените вече заявки за съставяне на кабинет?  БСП ли ще преглътне най-лесно Слави Трифонов?
- Можем само да гадаем какво ще се случи. Но ако партиите в парламента и този път се откажат и не направят кабинет, това ще доведе до срив в подкрепата за тях, ще изглежда изключително несериозно в очите на гласоподавателя. Така че партиите в 46-ия парламент просто ще бъдат длъжни да съставят кабинет.

И тъй като не се вижда вариант трите партии - ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!", да имат повече от 121 депутати, трябва да вземат парламентарна подкрепа или от БСП, или от ДПС.

Най-вероятно няма да има коалиционно споразумение, а парламентарна подкрепа срещу някакви общи политики, срещу някаква договореност. И да, много по-вероятно е тази подкрепа да бъде търсена от БСП, отколкото от ДПС, с които някои от партиите на протеста имат доста сериозни проблеми. Докато противоречията с БСП са доста по-преодолими.

Освен това тук определена роля ще има и президентът, който е заинтересован да има контакт между тях.

- Реплика на служебния с вариации ли ще е бъдещият редовен кабинет?
- Най-вероятно. Виждаме, че някои от служебните министри се възприемат много добре от обществото - особено по-младите образовани хора в икономиката, тези, които подготвят Националния план  за възстановяване и устойчивост. Твърде вероятно е фигурите, които се възприемат толкова добре, да останат и в редовен кабинет.

Много вероятно е и Слави Трифонов да е следващият ни премиер. Заявките, които той направи, че не иска да е депутат и ще влезе в друга институция, най-много сочат към подобна заявка. Просто тълкувам неговото послание, неговите думи.

- Българите са свикнали да имат влиятелна фигура - „цар”, водач, месия.  Слави ли се очертава да е следващият?
- Цар е много силна дума. Българите искат да има силна личност, която да носи отговорността за тях. Към момента обаче не се очертава такъв вариант. Надявам се парламентаризмът да се утвърди и институциите да започнат да играят ролята, която трябва да имат.

- Могат ли предстоящите избори, толкова скоро след предишните, да балансират високото напрежение в обществото?
- Далече сме от момента на туширане на напрежението. Все още разделението надделява.

- До втори мандат на президента ли ще доведе ожесточеният сблъсък  Радев ​- Борисов?
- В момента на г-н Радев му изл​изат всичките карти, което дава огромен шанс той да спечели втори мандат наесен. Противопоставянето между двамата обаче ще продължи. А какво може да спъне г-н Радев - ако срещу себе си има две партии като ГЕРБ и ДПС, с които не се е споразумял.

Това са много добре организирани партии и много сериозни противници. Така че едва ли и президентските избори ще минат леко и без конкуренция. Но в момента тенденцията върви в посока на аргументите и политическите действия, на които е последовател Румен Радев.
 
ВИЗИТКА
Васил Тончев е завършил философия  с профил социология в СУ "Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис". В продължение на 14 г. е председател на Българската федерация по биатлон, която печели олимпийска и 5 европейски титли под негово ръководство.