Последните няколко седмици се разрази кампания за ревизия на управлението. Данните сочат две тенденции - ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ с няколко процентни пункта и лек ръст към "Има такъв народ" (ИТН), което премахва минимално дистанцията между първите две формации. Това заяви за bTV Димитър Ганев от агенция "Тренд".

"По-подробно видях характеристиките на двата електората. Доста са втвърдени ГЕРБ, но лошата новина е, че не разполагат със сериозна електорална периферия. Нямат опция за ръст", уточни той.

"При ИТН по-скоро говорим за по-мек електорат и опция за по-голям ръст. При по-висока избирателна активност, това бонифицира ИТН. Твърдо обявилите да гласуват са 48%, но при 55% например ще спечелят ИТН. Последните дни може да има вълна на желаещи да гласуват. При по-ниска активност обаче ще има победа на ГЕРБ", каза Ганев. 

"Това е едната интрига. Другата е битката за 4-тото място. БСП стои на много твърда 3-та позиция с добро отстояние от втория. Те нямат периферия", добави той.

По думите му битката за преднината на ДБ няма да бъде решена в България. Вотът в чужбина ще е решаващ. И ДБ, и ДПС разчитат на електроален резерв в чужбина.

Ганев добави, че "колебая се" е престижната опция да кажеш, че няма да гласуваш. "Там има мобилизация в последните няколко дни. Ако някой ги грабне, ще гласуват за него", уточни той.