Диляна Иванова е българка, която живее от години в Гърция. Тя е администратор на сайта „Българи в Гърция“ и поддържа контакти с наши сънародници в южната ни съседка. Работила е като медиен сътрудник в България и после в Гърция. Сега отглежда едногодишното си дете и е в отпуск по майчинство. Вижте какво разказа самата тя пред "Монитор" за огнения ад в Гърция:


- Г-жо Иванова, какво се случва в момента в Гърция след трагедията с пожара в Мати?

 - Премиерът Алексис Ципрас направи обръщение по телевизията, изказа съболезнования на семействата на жертвите и помоли за обединение на нацията. Помоли да няма обвинения в политическата сфера, да няма разделение на нацията, точно в този момент, и обяви тридневен национален траур. Това е от последната минута. А иначе, обявените жертви до този момент са 50, ранените са 183, а десетки се водят изчезнали и тепърва ще се изяснява, какво се случва с тях.

- Казвате, че много хора все още са в неизвестност. Така ли е?

- Да, не са сред жертвите и не са в болница. Роднините им ги издирват. Пожарът много бързо е избухнал, защото вятърът е бил много силен. Ако е умишлен, времето за пожара е избрано изключително подходящо, просто е професионално направено. Ако е случайно, наистина е Божа работа, не знам какво да кажа.

- Има ли съмнения, че пожарът е умишлено запален?

- Има съмнения, че пожарът е умишлен. Това е непотвърдена информация, но съществува и тази версия. Търсят се причините и те ще бъдат открити.

- Какво представлява мястото на трагедията? Това е малко градче или предградие на Атина?

- Всъщност мястото е гориста местност, която прилича на нашите вилни зони. Преди 50-60 години предците на хората, които живеят там, са купували имоти и сега техните внуци са си построили хубави къщи. Става въпрос за хубави имоти.

- Постоянно ли живеят там или само за сезона?

- Някои имат къщи и в Атина и ходят само за лятото, но повечето живеят там постоянно и качеството на живот е много добро. Но точно до Мати има много детски лагери. Децата отиват да почиват. Има туристически бази, има бази към общините. Има и санаториуми за белодробни и други заболявания. Мати е малко градче, може да се каже и предградие. Намира се на четири километра от Рафина, на 7 километра от Маратона и на 25 километра от центъра на Атина. Води се към община Рафина, има пристанище.Трагедията можеше да бъде неописуема. Слава Богу, че ситуацията беше овладяна.

- Но защо има толкова жертви?

- Не е било възможно да се избегне трагедията, защото хората са останали в капан. Да, някои са се спасявали в морето, но на много малко места там брегът е равен. Повечето е скалист и почти няма стъпала за слизане до морето. Затова и имало хора, които са скачали направо от високото. Когато огънят е стигнал до самия бряг, започнали да влизат във водата. Има едно семейство, изкарало пет-шест часа във водата, държейки се за някакви камъни. Семейството е от баба и четири дечица. Те са били в последната къща на самия бряг. Да, от къщата е имало прекрасна гледка, но как са успели да слязат по скалите, не знам. Било е неописуемо! Огънят ги гони, те слизат във водата и се хващат за някакви скали. Около 60 души са били в тази ситуация в малки заливчета, семейства, съседи. Но не всеки е издържал, защото е било тъмно и късно. Вятърът е бил ужасен, а морето бурно.

- Информацията е, че са ги спасявали с лодки.

- Хората са ги вадили от морето с лодки, с корабчета, кой с каквото можел помагал. Полицията също е спасявала. Казват, че пожарът в Мати се е разразил точно за десет минути. Вятърът е разпространил пламъците буквално за секунди. Никой не е можел да реагира. Имало е хора, които са влезли в колите си и са тръгнали. Били са група от коли, но огънят им препречва пътя и са се върнали обратно към морето да се спасяват във водата. Колите изгарят, а после пламъците поглъщат и самите тях.

- Вие имате ли познати, които живеят на мястото на пожара?

- Имам познати там, познавам една жена, която живее в Миамакри.Тя е изкарала тежка нощ, като се обадих, не можеше да говори. Спеше, защото през цялата нощ не са мигнали, помагали са, те са на три-четири километра от пожара. При тях не е можело да се диша, било е ужасно. Повечето хора са починали от задушаване, не толкова от огъня. 24 души са официално признатите жертви. Някои от тях са изгорели, прегърнали децата си. Майката е нямало какво друго да направи, освен да прегърне детенцето си. Няма по-ужасно нещо! Видях един журналист, който правеше репортаж и колежката му от студиото крещеше: „Махай се оттам, бягай!“, а над него огънят го близва по главата. И той прави репортаж за кола, в която има изгорял човек.

- Може ли да се каже, че пожарът е овладян?

- Да, в Мати пожарът е овладян. Но има още няколко пожара, в Кинета все още гори, но там няма жертви. Хората са евакуирани, но къщите са изгорели.

- Вярно ли е, че липсата на сирени или някаква друга известителна система също е допринесло за толкова жертви?

- Да, липсата на известителна система за бедствия е проблем. Тук също се говори, че не е имало организация по спасяването на хората. Тепърва ще се изяснява, кой крив и кой прав. На мястото са представители на властта, цялата полиция. Ще се разследва.

- Вие къде живеете, как е при вас обстановката?

- Аз живея далече, на 40 километра от пожара, но от два дни не съм излизала с детето навън. При нас вчера небето беше черно. Не можеш да видиш нито слънце, нито облаци. Няма звезди, няма луна. Иначе времето е ясно, но отгоре има димна завеса. Валят сажди. Чудех се как да проветря вкъщи, за да влезе чист въздух, но такъв просто няма.