Досегашният шеф на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев е наказан с дисциплинарно уволнение. Това съобщи самият той, цитиран от "Марица".

Заповедта, подписана от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, му е връчена от дисциплинарно разследващия орган в петък. Мотивът за уволнението гласи, че старши комисар Рогачев системно отсъствал от работното си място и вместо да стои в сградата на Дирекцията, пътувал със служебни автомобили, без това да е било необходимо. За да докажат твърденията си, разследващите са използвали записи от камери на БГ ТОЛ и АПИ.

Те са свалени по разпореждане на сегашния главен секретар на МВР Петър Тодоров, който по онова време е бил временен директор на ОД на МВР-Пловдив.  

"Смятам, че наложеното ми дисциплинарно наказание „уволнение“ е политическо, а аз съм жертва на лов на вещици, тормоз и унижение", коментира Рогачев. 

Той ще обжалва уволнението си в предвидения от закона 14-дневен срок. Оттук нататък има два сценария. Ако магистратите потвърдят решението за уволнението на Рогачев, назначеният като временен директор на пловдивската полиция старши комисар Димитър Балев може да стане титуляр.

Ако обаче съдът се произнесе, че уволнението на Рогачев е незаконно, това автоматично ще го възстанови на поста като шеф на ОД на МВР.

Ето какво още каза той в интервю пред "Марица"

- Г-н Рогачев, кога научихте, че сте уволнен дисциплинарно от МВР?

- В петък, със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, бях наказан с дисциплинарно наказание „уволнение“, което ми бе връчено от разследващия орган.

Причините с две думи - обвинен съм, че системно не съм стоял на работното си място за времето от 9.30 до 16.30 часа, като през това време съм пътувал със служебни автомобили. Това е установено по дати и маршрути от данни на камери на БГ ТОЛ и АПИ след проверка, разпоредена от временно изпълняващия длъжността директор на ОД на МВР-Пловдив тогава Петър Тодоров. 

 - Имат ли право в Дирекцията да изискват и да използват подобни снимки?

- Не. Нямат право да ги ползват, особено г-н Тодоров в качеството си на директор няма право да изисква такава информация по този начин. Има си ред, по който може да бъде изискана, но директор на местно ниво няма как да го прави. Може да изисква само в случаите, когато има разрешение от прокуратурата и се касае за извършването на престъпление.

 - Какво предстои оттук нататък?

  -Това, което ми се дава като възможност, е след подписването на заповедта да обжалвам в 14-дневен срок пред компетентния съд. Съдът ще каже кой е прав и кой не е.

 - Как ще коментирате дисциплинарното производство срещу вас и уволнението?  

- Смятам, че наложеното ми дисциплинарно наказание „уволнение“ е политическо. Със заповед на министъра на МВР през юли 2019 г. бях назначен за директор на Областна дирекция на МВР-Пловдив с ранг старши комисар. Твърдя, че ръководената от мен дирекция се превърна в една от водещите в борбата против престъпността.

В значителна степен се намали битовата престъпност, значително бе намален броят на убитите и пострадалите в катастрофи. Всичко това беше постигнато благодарение на изключително взаимодействие с прокуратурата - на районно, окръжно и апелативно ниво. Смея да твърдя също, че бяха задържани голяма част дилърите на наркотици в района на училищата, в заведенията и на обществени места. Много от тях вече са с влезли в сила присъди.

 Самият факт, че началник на едно от управленията се издига до главен секретар на МВР, е показателен, че в Дирекцията се е работило сериозно. 

- Чувствате ли се жертва на лов на вещици?

- Това, което мога да кажа е, че на 14 май получих телефонно обаждане от заместник-министъра на МВР Венцислав Катинов, който бе назначен на този пост, след като властта бе поета от служебното правителство. Той ме попита къде съм. Обясних му, че от предходния ден, от 13 май, около 20 часа, съм приет по спешност в УМБАЛ „Св. Георги“ . Отговорът му беше „Сега защо правиш такива  работи? Ела тук, в дирекцията!“.

Поради факта, че бях лежащо болен със здравословен проблем, го поканих да дойде при мен в болничната стая, като надлежно му обясних къде съм, на кой етаж и в коя стая. Отказа и заяви, че ще ме чака в понеделник в сградата на МВР в София. В същото време на 19 май, при посещението на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в ОМВР-Пловдив, той обяви пред медиите, че не знае къде съм и че не може да се свърже с мен.

Откровена лъжа, и то направена пред журналисти. Не вярвам зам.-министър Катинов да не е е уведомил началника си къде съм. А аз продължавах да бъда хоспитализиран. Освен това министърът обяви публично, че служителите на оглавяваната от мен структура са „престъпници под пагон“. В същия ден бяха осъществени арести на двама служители на Трето районно в Пловдив, а не на 7, както гръмко обяви министър Рашков.

В късния следобед в същия ден при мен в боничната стая дойде зам.-директорът на ОД на МВР-Пловдив, който, след като бе преназначен на по-ниска длъжност, ми каза: „Изпраща ме министър Рашков. Подай си оставката поне да си вземеш заплатите. В противен случай ще стане много лошо за теб!“. Моят отговор беше: „Не, аз няма от какво да се срамувам и притеснявам!“.

 - Коментарът ви за акцията в Трето районно?

- Внуши се, че аз съм престъпник, тъй като не съм знаел какво става в Трето РУ. Нещо повече. В едно интервю, разпространено по всички национални медии, Стефчо Банков, тогавашният директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“, заяви, че министър Рашков му оказал натиск да ме арестува, и то без никакво основание.

Той отказал и сега е в подобно на моето положение. Срещу него бе образувано дисциплинарно производство, а впоследствие му бе наложено дисциплинарно наказание „уволнение“.

А акцията в Трето РУ се проведе под ръководството на Окръжна прокуратура, както и на Дирекция „Вътрешна сигурност“. Такъв е редът. Заради това е създадена тази дирекция - за да извършва проверки. Но тогава министър Рашков, или от непознаване на нормативната база, или от незнание, заяви, че не съм бил запознат с това, което се е случило. Бях поканен за снемане на сведения  в следствието в Пловдив.

Това, което съм знаел, съм го споделил там. Сега не мога да го кажа, тъй като е следствена тайна. Това може да бъде публично оповествено само от наблюдаващ делото прокурор.

 - Защо смятате, че се излива всичко това върху вас?  

- Това се случи, след като бе извършена проверка. В хода на самата проверка не бяха разпитани посочените от мен свидетели. Служителите, на които им бяха снети сведения, твърдяха точно противоположното на онова, което казва само един служител на МВР-Пловдив в доноса си. За него мога да кажа, че в качеството му на такъв осъществяваше психически тормоз върху служителка от ОДМВР-Пловдив, която ме уведоми за това.

Аз своевременно го извиках, разговаряхме, нещата ги реших така, че го преместих да работи в друга структура - в КАТ. Позволих си да му подаря икона на Свети Мина - закрилник на семейството. На него тогава му предстоеше пенсиониране, а аз подарявам икона на всеки служител, който се пенсионира. Служителката тогава ми сподели, че й се наложило да ходи на психолог, за да се справи с притеснението.

В момента, в който излязох по медиите, след като по един недопустим начин ми бе връчена заповедта за образуване на дисциплинарно производство срещу мен, той ѝ е звънял три пъти - едва ли не да се моли да не казва нищо.

 - Какво се случи на 23 юни, когато ви бе връчена заповедта за временно отстраняване?

 - Около 12.05 часа, прибирайки се от покупки, пред дома си буквално бях заклещен с маневра от полицейския бус на „Специализирани полицейски сили“. Той е оборудван за действия на полицията при масови безредици и е със софийски регистрационен момер. Като при акция срещу опасен престъпник от буса изскочиха трима униформени и двама цивилни мъже.

Бях шокиран от това, което става. Все пак ги попитах за какво са дошли и с какво мога да им помогна. Те ми отговориха, че са тук, за да ми връчат заповедта на министър Рашков за образуваното дисциплинарно производство срещу мен и за временното ми отстраняване от длъжност. Не е имало проблем с връчването. Двамата цивилни служители, които разпознах, че са от „Човешки ресурси“ в Областната дирекция на МВР в Пловдив, бяха толкова объркани, че дори не ми иззеха полицейския знак и картата. Това наложи да ходя в сградата на полицията, за да ги предам. Твърдя, че

по недопустим и незаконен начин съм подложен на непрекъснат тормоз и унижение.

Върху мен се оказва незаконен натиск и се правят непрекъснати опити за принуда от редица длъжностни лица, включително от министъра на МВР Бойко Рашков, да бъда безпричинно махнат от поста на директор. Показателен е фактът, че в нарушение на Закона на МВР Рашков, без да изчака обжалването на заповедта в частта за отстраняването ми, преназначи Петър Тодоров от "ЗА" на поста временно изпълняващ длъжността директор на полицията.

Един от служителите, които дойдоха да ми връчат заповедта, ми каза, че е по нареждане на изпълняващия длъжността директор на ОДМВР-Пловдив  към онзи момент. Обясних им че съм наясно и че няколко дни преди това е оставено съобщение на постоянния ми адрес в град Стрелча и че щях да отида да си получа заповедта, тъй като и аз имам интерес да се запозная с нея, да подготвя съответно защитата си и евентуално обжалването в частта, в която бях временно отстранен от длъжност.

 - На кого е нужна тази показност?

 - Най-вероятно това е цената на нечие издигане. Има сигнал в прокуратурата и върви разследване.  

 - В какви отношения бяхте с гл. комисар Петър Тодоров, докато вие му бяхте началник, а той ръководеше Първо районно?

  - Разбирахме се отлично. Когато встъпих в длъжността като директор, той четири пъти дойде при мен, за да ме пита дали ще го оставя на работа. Служителките от деловодството се шегували с него и му казвали, че той ще е първият, когото ще махна. Наложи се няколко пъти да му казвам, че след като той си изпълнява съвестно служебните задължения, няма от какво да се притеснява, и да продължи да работи.

Не съм го наказвал, дори съм го награждавал за съвестната му работа. Но дори в показанията, които дадох пред разследващите по повод на сигнала в прокуратурата, съм записал вътре, че е било необходимо след този случай да се обади и да каже едно „извинявай“. След като той не каза, това ме принуди да отида и да подам такъв сигнал, защото е недопустимо.

Знаете ли, на цялата ситуация с връчването на заповедта за дисциплинарното производство стана свидетел невръстният ми 3-годишен син. Наложи се да помоля една от комшийките да го вземе и да го прибере в съседния магазин, за да не гледа какво се случва. И сега, към днешна дата, и всеки ден след този случай,

 щом детето ми види полицейски бус или патрулка, започва да плаче.

Това е нещо, което нанесе психологическа вреда върху цялото ми семейство. Когато има нещо, нека да ми се обадят, както беше последния път. Бяха любезни да ми се обадят да ми кажат кога ще ми бъде връчена заповедта за наказанието. Защо не го направиха предишния път? Явно приеха, че така е редно - да дойдат с бус, с маневри, да затворят цялата улица.

Създаде се едно впечатление у хората, че  едва и не ще бъда задържан. В крайна сметка, това уронва престижа ми като служител на МВР. Неприятното в случая е, че както казах, дисциплинарната проверка беше изцяло опорочена. Не ми се даде възможност да предоставя необходимите доказателства, бързаше се. Данните, които бяха свалени от АПИ и БГ ТОЛ, представляваха над 100 снимки. Впоследствие се оказа, че са около 40. МВР направи така, че тези, които извършваха дисциплинарната проверка, да я извършват изцяло срещу мен.

Не погледнаха и не извършваха действия по посока на служителя, подал сигнал. Той е в правото си, нека да подава такъв сигнал. Но нали трябва равно да се мери - както се гледа за единия, така да се гледа и за другия. Така е честно. Аз останах с впечатление, че това е една целенасочена поръчка срещу мен.

 - На кого пречите?

- Явно на сегашното ръководство на МВР. Искам да добавя, че след като бях хоспитализиран, беше извършена проверка на самата болница със заповед на министъра на здравеопазването. Болничният ми беше проверен от РЗИ, от НОИ, дори и от ТЕЛК. В случая обаче от ТЕЛК за болнични в такъв срок не могат да дадат становище. Те дават становище за болничен от над 180 дни, а не след 40.

Проверките показаха, че болничният лист е напълно редовен. Бяха снети сведения и беше извършена проверка на лекарите, които го бяха издали. След като са решили, нека да извършат проверка. Но през толкова институции в крайна сметка пак се видя, че това е напълно законно издаден болничен лист.

- Казвате, че тормозът върху вас и семейството ви продължава?  

- Преди около 2 седмици бях на почивка със семейството си във Велинград. Обадих се на приятел, който е с тежко заболяване. Той ми каза в кое заведение е, отидох там, видяхме се. Исках просто да го видя. След като станах от там, малко по-късно ми се обади собственикът на заведението, за да ми каже, че служител на „Вътрешна сигурност“ отишъл там без документ. Изискал свалянето на записи от камерите на въпросното заведение, за да види с кого съм пил кафе. Това е абсолютно незаконно.

Спрямо този служител се извършва проверка както от МВР, и от прокуратурата. Явно това пък му е цената, ако ходи да сваля незаконни записи - да се спаси. Синът на този служител бе участвал в сбиване в местна дискотека във Велинград. Той след това е бил със сина си, ходил е в районното, разпоредил се какво да пише синът му.

След отразяването на случая тогава в медиите се самосезира и прокуратурата, и МВР, за да извършат проверка. Но това е абсолютно незаконно. Ако така процедират служителите на „Вътрешна сигурност“, далече няма да стигнат.

- Откъде знаят, че сте били там?

- Не знам. Явно ме следят. 

 - Смятате ли, че ви подслушват?  

- Напълно възможно е. Дори смятам да подам молба до Бюрото за контрол на СРС-тата  и да видя имало ли е такова нещо и в по-заден период, както и какъв е бил поводът. 

 - Г-н Рогачев, как заварихте ОДМВР-Пловдив през 2019-а?  

- 10 години дирекцията беше на второ място по брой убити и загинали участници в движението. Заварих страховити грабежи в малките населени места. В момента голяма част от извършителите им са с наложени присъди. След тези случаи наситихме малките населени места с полиция. Не че патрулката стои постоянно там, но се извършваха обходи.

Опашките, които бяха пред КАТ, изчезнаха. Справихме се с гонките по пловдивските булеварди. Имаше множество наказани шофьори. Направихме няколко кампании, включително с вашата медия, като  една от тях беше отразена и по билбордове в Пловдив. От първия учебен ден пред училищата до приключване на учебната година винаги в сутрешните часове имаше полицейско присъствие. Минимум веднъж в седмицата бяха провеждани специализирани полицейски операции  по установяване на разпространителите на наркотични вещества.

Имало е дни, в които сме задържали до 8 души, които се занимават с разпространение, а не само с държане на наркотици. Броят на загиналите и на ранените в катастрофи в област Пловдив рязко намаля.  За изминалата година отчитаме голямо намаление. От началото на тази година в рамките само на два месеца и половина служителите на КАТ са отказали над 25 подкупа.

Смея да кажа, че Областната дирекция на МВР в Пловдив беше една водеща на територията на цялата страна. Справихме се добре и с ковид кризата, не допуснахме съвместно с РЗИ и Областния кризисен щаб нарушаване на противоепидемичните мерки. Комуникацията с прокуратурата, съда и местната власт беше на изключително високо ниво.

Медиите се уведомяваха своевременно за всеки един случай. Масовите мероприятия, които се провеждаха - нямахме нарушения на обществения ред. Спомняте си случая при един футболен мач, когато бяга задържани фенове на голям столичен клуб, колко бързо реагираха тогава полицията и компетентният съд в Пловдив. Имаше издадени множество глоби.

Смятам, че сме работили на едно изключително добро ниво. В началото, когато министър Бойко Рашков се представяше, той каза, че там, където дирекциите на полицията работят добре, директорите трябва да бъдат спокойни. Аз към онзи момент бях спокоен, защото съм изпълнявал съвестно служебните си задължения. Но стана точно обратното.

Така и не мога да разбера защо това се случва в МВР - важна институция, която отдавна би трябвало да е деполитизирана. МВР не е за политиците, а за хората. Но явно някои днес не мислят така. 

Старши комисар Йордан Рогачев е роден през 1976 г. Завършил е Академията на МВР и ПУ "Паисий Хилендарски". В кариерата си е преминал през всички изпълнителски и ръководни нива - автоконтрольор в сектор "Пътна полиция", началник на група "Охранителна полиция" при РУ-Велинград и негов началник, началник на група в СПУ-Пловдив, началник на ІV РПУ в Пловдив. От юли 2014 г. става директор на ОДМВР-Пазарджик, а от 31 юли 2019-а със заповед на министър Младен Маринов ст. комисар Рогачев е назначен за директор на ОДМВР-Пловдив.