Председателят на Националния предизборен щаб и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов разкри нови подробности за стратегията на ГЕРБ за предстоящите избори. "В момента съм много по-мотивиран за поредната победа на ГЕРБ, казва Цветанов, малко след като ГЕРБ и СДС обявиха вчера съвместната си листа за европейските избори в НДК. Ето какво още каза той в интервю пред в. "Труд".


-Колко високо вдигнахте летвата за резултатите от европейските избори, Господин Цветанов? Девет евродепутати, казахте току що в зала 6 на НДК.
– За мен успех има тогава, когато ГЕРБ е първа политическа сила. А когато сме първи, ми се вижда възможно да се борим за седем-осем евродепутати. Разбира се, всичко зависи от това как е структурирана кампанията. Не трябва да се отклоняваме от плана си за действие, който обявихме още на 20 януари тази година на националната работна среща на ГЕРБ. Всички структури вече са мобилизирани след като минаха много успешно номинационните събрания. Беше дадена висока оценка за работата на нашите евродепутати досега и те започват мотивирани новата си кампания за бъдещия Европейски парламент. Аз лично също съм впечатлен от постиженията им през отминаващия мандат. Те не скъсаха връзката си с избирателите у нас, а напротив – изградиха 29 информационни центрове във всеки областен град. Всички те направиха възможни 141 български посетителски групи в Европейския парламент, което прави общо 3366 посетители. Тези българи имаха една добра възможност да се запознаят подробно с работата на европейските институции.

– На какво залагате в кампанията?
– Преди всичко залагаме на гражданския диалог, на платформата „Европа в нашия дом“. Знаем, че победителят трябва да получи максимално широка обществена подкрепа, а и да затвърди усилията на всички политици преди нас, които работиха за влизането ни в Европейския съюз и в НАТО. Основните ни приоритети са изведени от националните ни интереси, както и от важните теми за Европейската народна партия – сигурни външни граници на ЕС, повече средства за отбрана и диалог с трети страни, които могат да евентуално да провокират кризисна ситуация. С Турция България поддържа изключително добра работна среда. Нека не забравяме, че в Турция има 3,5 млн. бежанци, които са на турско-сирийската граница, нека не забравяме и това, че в последните няколко месеца, около 200 000 афганистанци от Иран са вече в Турция.

– Какво се случва в ЕС? Защо т.нар. системни партии губят подкрепа, а вече 12 години у нас на Брюксел се гледа като на нещо външно, а не като на част от българската политика?
– В Европа днес има много предизвикателства. Има националпопулизъм, чиито говорители заложиха на антиевропейското говорене. Дори не толкова на антиевропейското говорене, колкото става дума за анти-Брюксел риториката. Най-лесното е да кажем, че в Брюксел има само едни чиновници, но нека да погледнем обективно ище видим, че представителите на всяка държава-членка работят за солидарността на ЕС и за по-добрата кохезионна политика, която спомага за развитието на регионите и за създаването на нови работни места, както и способства за свободното придвижване на гражданите на ЕС.

Националпопулизмът намира поле за действие сред онези европейски граждани, които обикновено не са активни при гласуване. Има сериозен проблем пред системните партии, защото при тяхното управление обикновено има една по-дългосрочна визия. Националпопулистите се стремят да влязат във властта, но те нямат стратегия, нямат дългосрочни решения. Те не могат да посочат формула, която да гарантира стабилността и сигурността, от която се нуждаят гражданите на Европейския съюз.

Националпопулистите могат да вкарат в пълен хаос ЕС. Те имат проблем с представянето на всичко, което води до дългосрочни решения за подобряването на живота на обикновените граждани. Може би все още не се отчитат по подходящначин добрите резултати от работата на евродепутатите ни. Впрочем, една от основните ни цели в тази посока, е влизането ни в Шенген. Много силно послание направи еврокомисар Мария Габриел – нека в тази кампания има друг подход към българските избиратели. Нека 17-те български евродепутати, които ще бъдат избрани от различните политически семейства, да формулират няколко общи национални теми. Да покажем, че ние, като българи, можем да се обединим, защитавайки националните си приоритети – Шенген, Еврозоната, промените в пакта „Мобилност“, по-голям бюджет за България, който да може да усвояваме в новия финансов програмен период. По този начинще намалим негативните настроения сред гражданите и те ще бъдат мотивирани да упражнят конституционното си право да гласуват за силна и обединена Европа.

Независимо от това каква ще бъде избирателната активност, 17-те български евродепутати ще бъдат излъчени на предстоящия вот. Но при по-висока избирателна активност ще има по-сериозно представителство на българските граждани в европейските институции, респективно в Европейския парламент. Ще дам и няколко примера – Мария Габриел постигна успех с кампанията си за намаляване на роуминга за Западните Балкани. Пет пъти е увеличен трафикът на база на намаляването на цената. Ева Майдел постигна по-ниските банкови такси при преводи. Това ще доведе до спестяване на средства за българските граждани. Андрей Новаков беше част от дебатите за годишните бюджети в ЕС като член на комисията по бюджет в Европейския парламент. И в момента участва в дебата за новия програмен период. Емил Радев през целия мандат е защитавал правата на България в комисиите, в които той участва. Андрей Ковачев имаше огромна заслуга да приключи успешно мисията със Северна Македония като част от преговорния екип на ЕС. Огромни благодарности за работата си заслужава и Владимир Уручев, който сам пожела този път да не заема място в нашата листа. Когато подреждахме нашата листа търсехме както млади хора, така и приемственост в досегашната работа.

– Ще ви върна на липсата на разбираемост при системните партии, но ако слушаме БСП, те вече се различават твърде много в говоренето си от останалите партии в ПЕС…
– Нашите политически опоненти от БСП се разграничиха много рязко от лидера на ПЕС Сергей Станишев. А той и неговият пост представляват признание за България, защото страната ни има лидер в първия ешалон на европейско политическо семейство. Това означава, че ние всички можем да търсим подкрепа за националните си каузи и в негово лице, независимо, че управлява ГЕРБ. Но това, което се прави от сегашните лидери на левицата у нас-да се разграничиш от ПЕС и да представиш в предизборната си кампания различията си с ПЕС, е меко казано странно и национално безотговорно.

– За СДС или за ГЕРБ се отнасяше предупреждението на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов „и без номерца с преференциите“?
– В качеството си на председател на Националния предизборенщаб през всичките изминали години не съм слагал акцент преференциите. Смятам, че всеки свободен гражданин, отивайки и упражнявайки конституционното си право да гласува, може да посочи сам когото прецени, че предпочита, защото това е заложено в българското законодателство. Хората нямат нужда от внушения и препоръки в тази насока.

– Може би като реплика към СДС, да не се случи така както стана в листата на Реформаторския блок – Малинов от ДСБ измести водача Кунева от ДБГ…
– В момента разполагаме с добре структурирана платформа и тя дава възможност за избор сред всички онези, които осъзнават значимостта на този европейски вот и разбират важността на това да не се разпиляват гласовете им. Ние направихме стъпката в резултат на призива на президента на Европейската народна партия Жозеф Дол, защото сме отговорни политици и държавници. Когато слагаш за свой приоритет България и искаш да се чува гласа ни в европейските институции, трябва да търсиш консолидация и трябва да изграждаш мостове.

СДС е емблематично име от зората на демокрацията. Истинските седесари не се подлъгаха да разделят СДС. И дори в момента партията им да няма възможност да реализира самостоятелно висок резултат на избори, истинските седесари не станаха предатели. Много бяха подкрепящите СДС през силните му години. Когато СДС имаше нужда от реална обществена подкрепа, обаче, някои се опитаха да оставят пасивите единствено на СДС, а те да създадат проекти и да твърдят, че са единственото автентично дясно. Това решение, което взеха двамата лидери – Румен Христов и премиерът Борисов, се възприема много разумно и прагматично от нашите членове и симпатизанти. Смятам, че подобно решение изгражда мостове.

В момента ГЕРБ е единствената политическа сила в ЕНП, която не е допускала БСП на власт в рамките на тези 8 години. Европейските фондове сега работят за разлика от времето, когато ги управляваше БСП. Винаги, когато ГЕРБ управлява, България, ставаме свидетели на един много добър диалог с Европейската комисия. Вярвам, че правилната посока е да вървим заедно, тези 17 евродепутати от различните политически семейства да обединят усилия за общи национални каузи. Давам пример и с това, което премиерът каза относно пакета „Мобилност“ – как той можеше да бъде отхвърлен само с още 2 гласа от български евродепутати.

– Европейските лидери предупреждават, че мигрантската криза продължава да е потенциална опасност…
– Турция е държавата, с която България поддържа изключително работна среда. Нека не забравяме, че в Турция има 3,5 млн. бежанци, които са на турско-сирийската граница, нека не забравяме, че в последните няколко месеца, около 200 000 афганистанци от Иран са вече в Турция, а 700 000 афганистанци са се върнали в Афганистан. Но днес никой от националпопулистите не поставя тези теми, защото сигурността по границите е сред дългосрочните цели. По-лесно е да се създава напрежение и да се разпространяват откровено фалшиви информации, които да се заиграват с чувствителността на хората. Ето, в Малко Търново БСП говори как щели да се изграждат бежански центрове, а всичко се свежда до това, държавата да има добра стратегия за реакция при евентуална криза. Ако едно управление няма стратегия с решения, това означава, че се върви към хаос. Смятам, че е недопустимо за един политик да се заиграва със страховете на хората, ако той е достатъчно отговорен и е представител на партия, която заедно с другите партии от европейското политическо семейство се стреми да дава решения на трудните въпроси. Кметът на Малко Търново например ми каза, че не може да повярва, че има толкова безотговорни политици, които искат да върнат предизборно темата по начина, по който беше употребена през 2016 година.

– Проследихте продължителните разговори на премиера Борисов с вицепрезидента на Турция Октай в Букурещ – в какви отношения сме с Анкара след изявлението на външния министър на Турция? Използва ли Анкара това говорене заради местните избори там?
– Категорично заявявам, че Турция не се е намесвала в работата на работната група и при приемането на окончателния вариант на Закона за вероизповеданията. Не знам защо и БСП влязоха в тази риторика. Многообразието и от вероизповедания в страната ни – това, че в центъра на София имаме синагога, джамия, черкви – в това е силата на една държава, която през всичките векове, въпреки трудностите, е гледала напред.

– Много голяма обеца ли имате вече на ухото със скандала около апартаментите – от думите на премиера Борисов?
– Вижте, партия ГЕРБ има морален стандарт, който за съжаление е непознат за повечето дрги партии. Оставките в ГЕРБ са въпрос на политически стандарт. Смятам, че по-важно е да гледаме към цялостта, консолидацията и мобилизацията. Аз съм свикнал да бъда потърпевш преди всяка изборна кампания. Взех тежко решение, но кой до сега в последните 30 години, когато е имало кампании срещу имотното му състояние е вземал подобно решение? Предприех този ход и от солидарност с колегите си, които подадоха оставки. И мога да ви кажа, че силата на ГЕРБ е в това, че винаги сме мобилизирани и не губим чувството си за общност. Защото имаме един безспорен лидер и една здрава политическа и организационна структура. Наясно сме, че опонентите ни искат да провокират разединение и демотивация в ГЕРБ, но всяка една трудност ни прави още по-силни. В момента съм доста по-мотивиран от обичайно и имам още повече хъс и време за работа със структурите. Както се казва – да правим каквото трябва, а да става каквото ще.

– Колко часовника смятате да спечелите от премиера тази година според традицията ви между двамата той да ви подарява часовник при победа на ГЕРБ?
– Два часовника! Ще са добро попълнение на колекцията ми. (смее се, б.р.) Тази символика винаги я свързвам с поредната победа на ГЕРБ. Премиерът казва: „Най-ми е добре, когато ти подарявам часовници. Страната ни е стабилна и Европа ни чува“.

– Има ли ситуация за трети часовник през 2019-а година? Питам ви за предсрочни избори
– В нашия политически календар не сме планирали ситуация за трети часовник през 2019 година.

Цветан Цветанов е зам.-председател на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ. Министър на вътрешните работи в първото правителство на ГЕРБ с мандат 2009-2013 година. Доскоро народен представител и шеф на ПГ на ГЕРБ. Роден е на 8 април 1965 година. Завършва курс по мениджмънт в Международната правоохранителна академия в Розуел, специализация в Сикрет сървис във Вашингтон, курсове на ФБР, Департамента за вътрешна сигурност на САЩ (2005). Семеен, с три дъщери.