Цифрите показват, че цената на електроенергията не трябва да е на тези нива. Няма никакво логично обяснение да плащаме двойни цени за промишлен ток. Това заяви в интервю за БЛИЦ председателят на УС на БФИЕК (Сдружение на енергоинтензивната индустрия) Константин Стаменов. 

"Само за 10 дни енергетиката ни източи от нас – всички тези, които си купуват електроенергия от борсата, 53 млн. Те, ако ни подържат още седмица така, едва ли някой ще остане да работи. Нямаме такива свободни парични средства, за да плащаме екстремно скъпия ток. Ще си остане само енергетиката, но после и тя ще затвори, защото няма да ни има нас", добави той пред медията ни. 

По думите му, ще има предприятия, които ще затворят. 

Ето какво каза още енергийният експерт пред БЛИЦ:


- Как ще коментирате факта, че в момента плащаме двойни цени за промишлен ток?
- Шок и ужас. Не зная, аз наистина съм много притеснен. Ще има предприятия, които ще затворят, а икономиката в момента се опитва да излезе от пандемията. Не мога да разбера какво точно се случва, защото количеството, обемът на мегаватчасите, които са продадени общо за 24 часа за утрешния ден са 65 000. Това не е някакво количество, което е необичайно, много високо.

Напротив, миналата седмица имаше и по-високи количества, през седмицата, и при по-ниски стойности. През последните години в зимните месеци са се продавали 80 000 мегаватчаса... Не е някакво количество, да кажете, че има физически недостиг на производствени мощности, всички работят на максимален товар... Няма такова нещо.

Не можем да обвиним и Гърция, че ни е изнесла тока, защото износът, кабелите, по които се изнася електроенергия... Ще го кажа по-простичко - капацитетът на електропроводите е запълнен от отдавна, т.е. той е ограничен, не е безкраен. Износът е 900 мегавата директно през граница, през Гърция, и заобиколно през Македония.

Това е горе-долу константа, не се е променило, т.е. тези две числа – капацитетът за износ, износът на електроенергия обобщено, не само към Гърция, не е на някакви необичайни стойности.

Оборотите на борсата на някакви необичайни стойности. Напротив – на занижени стойности са, но имаме екстремни цени. Това на какво ви навежда – че се създава изкуствен дефицит. Това не може да бъде създадено от нас, потребителите, защото няма някаква свръхконсумация.
 
- Според вас може ли по този начин да съществува конкурентноспособна икономика?
- Не, не може. Много фирми, производствени предприятия и дребни, и средни консуматори, като си получат фактурите, не зная какво ще стане... Това не засяга само енергоинтензивната индустрия, а цялото стопанско потребление.
 
- И тази висока цена ще рефлектира по някакъв начин...
- Да, миналата година даваха помощи, само и само предприятията и всички икономически оператори да си запазят хората на работа, имам предвид мярката „60/40” и т.н. Сега в година, в която се опитваме да покрием загубите от миналата година, ни се сервират..., енергетиката ни прави ужасни изненади. Но определено има някакъв голям проблем там, цари някакъв  хаос и  не мога да разбера какво точно се случва.

- Освен върху предприятията, ще се отрази ли това върху цената на хляба и стоките от първа необходимост?
-Ако не успеят да го отразят, означава да си спрат бизнесите, защото има и такава хипотеза. Ако например кажат, че от утре хлябът вместо 1 лв. става 3 лв. Но ако не успеят и започне да се внася хляб от някоя друга страна, примерно. Те също работят в конкуренция. Ще трябва да си убием нашите производители. Като се случи с...

Масово на пазара масово си купуваме домати от Турция, от Гърция, от Македония...Нашите домати поизчезнаха. Не искам да чертая с черни краски. За съжаление, премиерът каза, че е овладяна ситуацията, но явно и него са го подвели, защото не е овладяна ситуацията.
 
- Как ще коментирате, че от Асоциацията на организациите на българските работодатели призовават за протести, ако не се нормализират цените?
-Това е алтернативата. Икономиката да спре заради енергетиката. Енергетиката произвежда електроенергия, ние консумираме и произвеждаме продукция, която изнасяме. Ние, като спрем, какво правим? Хората, които работят при нас, какво правят? Трябва да има някаква мярка! Не може безхаберие...

Това е някакво скандално поведение. Няма никакво логично обяснение. Цифрите показват, че цената на електроенергията не трябва да е на тези нива.

Само за 10 дни енергетиката ни източи от нас – всички тези, които си купуват електроенергия от борсата, 53 млн. Те, ако ни подържат още седмица така, едва ли някой ще остане да работи. Нямаме такива свободни парични средства, за да плащаме екстремно скъпия ток. Ще си остане само енергетиката, но после и тя ще затвори, защото няма да ни има нас.