"Време е да запълним нишата, обединяваща българските патриоти!", това заяви пред БЛИЦ лидерът на движение "Хан Кубрат" Веселин Костов.


Веселин Костов

Ето какво още сподели той в интервю пред БЛИЦ:


- Какво се случва с българските патриоти в политиката, господин Костов? Хората се чувстват непредставени. 

- Нормално е да се чувстват непредставени и са прави да роптаят. Аз мисля като тях и е срамно, че в парламента няма нито една партия която да ни представлява. Аз като председател на движение "Хан Кубрат " знам че голяма част от българите сме патриоти и милеят за род и родина, знаейки че сме част от велик народ. Сега всички се чувстват излъгани. 

- На какво се дължи това и има ли някой вина?
- Защо се случва всички видяхме малко или много. Патриотизмът беше представляван в парламента от хора и формации, от които откровено ме е срам. Хора, които успяха да излъжат хиляди български патриоти с чисти сърца да им повярват. Тези се помислиха за богоизбрани и недосегаеми и нагло използваха народната енергия да капитализират в собствена полза присъствието си във властта. Едни станаха дебели, други се сдобиха с още повече хотели и държавни поръчки. Отвратихме се заради наглостта да се ползват български светини като Левски и Ботев за личните интереси на самопровъзгласили се лидери на патриотизма. Но трябва да си призная, че и ние сме виновни че до сега не се чувствахме подготвени и нямахме самочувствие да влезем в политиката и да поведем нашите братя и сестри патриоти. 

- Какво искате да кажете, господин Костов? Че може да влезете в реалната политика?
- Вижте. В тази държава каквото и да правиш в обществена полза е политика. Ние от движение "Хан Кубрат " отдавна се занимаваме с обществено полезна дейност. Многократно сме правили дарения на деца от домове за сираци, на бедни хора и на православната църква като вярващи хора. Ние няма да спрем да помагаме на хората и не виждам защо дейността ни да не бъде в полза на движението като фактор в политиката. В момента зее огромна дупка, където липсва представителността на българските родолюбци. Тази дупка е време да се запълни. Така че се обсъжда и се допитваме до нашите членове и симпатизанти дали от неправителствена организация да станем партия и ще сме полезни на по - голям кръг хора. 

- Вие като патриотична организация, носеща името на един от най  - великите българи "Хан Кубрат ", какво мислите за настоящата ситуация в държавата. 
- Аз винаги съм казвал, че трябва да се водим от максимата че България е над всичко. Проблемът е, че през последните 30 години този фокус убегна на политиците. Те забравят за какво са избрани и са съсредоточени в личната им изгода. Стигнахме до ситуация, че никой не вярва на държавата и институциите и губим почва под краката си. За съжаление с поведението си политиците и в момента не си дават сметка какво са сътворили. Ще се натоварим да се преборим с апатията и усещането за безсилие в обществото. Трябва да се върне доверието в институциите и държавността. А това става с много работа и оценяване на това което помага на хората. 

- Какво имате предвид да се оценява това, което функционира в държавата? Има ли такова?
- Вижте. Това че някакви хора докараха държавата до дъното, не означава че няма институции, които работят и помагат на гражданите. 
Като личен пример мога да кажа, че когато сме се обърнали към прокуратурата в лицето на главния прокурор г-н Иван Гешев, винаги сме получавали бърза и адекватна реакция. Последния казус с който се обърнахме към него, беше поругаването на националния флаг на Република България от лице от македонски произход, чиито клип обиколи социалните мрежи. Реакцията на главния прокурор беше светкавична и лицето беше задържано и осъдено по бързата процедура.Така трябва да постигнем да работят и останалите институции и да върнем държавността. 

- Подготвяте ли отново някое зрелищно честване на празник? Знаем, че сте много активни когато става дума за български празници?
- Какво означава зрелищно? Ние от движение "Хан Кубрат " просто се събираме на важни български празници, за да ги почетем и каним всички патриоти да бъдат с нас. Така се събираме много хора и явно за вас е зрелищно. Скоро идва измисленият празник Хелоуин, на който ние по традиция организираме анти Хелоуин шествие  четвърта поредна година на 31 октомври. НД Хан Кубрат се събира пред народна библиотека Кирил и Методий, за да се противопоставим на внесените ни отвън празници и да покажем че имаме достатъчно силни традиции и обичаи. Каним всички истински родолюбци и националисти да присъстват и заедно да покажем силата на българските обичаи. Срещу маските на вещици и вампири ние вадим нашите кукери да изгонят всички зли духове от България. Така опитваме да покажем че никога не трябва да се влияем от чужди култури чрез които целенасочено се прави опит да се заличат хубавите български традиции. 

- Имам чувството, че в скоро време медиите ще стигаме трудно до вас и ще сте в активната политика. 
- Това решение тепърва ще вземем в организацията. Със сигурност ще е национално предателство в тази тежка ситуация като патриотична организация да не вземем мерки. Но ние сме голяма организация с управителни органи и такова решение се взима колективно. А що се отнася до това, че ще стигате трудно до нас вие медиите, ви уверявам че ако влезем в политиката, ще внесем нови принципи и морал, в който липсва възможността да си повярваш до такава степен, че да забравиш от къде си тръгнал. Камо ли да не си вдигаш телефона.