Адмирал Джон Ричардсън от ВМС на САЩ и главнокомандващ морските операции, заяви, че операциите на американския флот временно се преустановяват в целия свят след сблъсъка на ескадрения миноносец "Джон Маккейн" с танкер.
"Тази тенденция изисква по-решителни действия. Затова аз дадох нареждане да се направи пауза в провеждането на операции от нашия флот по целия свят", заяви Ричардсън. 

Междувременно изданието The Hill писа, че сблъсъкът на военния кораб с нефтения танкер може да е станал в следствие на кибератака. Такава версия, според данните на американското издание, не се изключва от командването на ВМС на САЩ. В същото време, според думите на адмирал Джон Ричардсън, нищо не указва за преднамереност на морския сблъсък. 

"Няма никакви признаци, които да указват това. Но ние разглеждаме всяка версия, затова нищо не изключваме, включително кибератака", каза той, отговаряйки на въпросите на журналистите. 

Напомняме, че в резултат от стълкновението, американския военен кораб "Джон Маккейн" получи сериозни повреди. От пресслужбата на американския военен флот съобщиха, че вследствие на инцидента са изчезнали 10 моряци, а други петима са пострадали.

 

Превод и редакция: БЛИЦ