Локомотивът, ударил при маневра вагони с пътници на жп гара Мездра, се е приплъзнал по релсите, но ударът е бил със скорост 10-15 км/ч. Няма данни за пострадали. Инцидентът е станал в 6.05 ч., докато локомотивът извършва маневра за прикачване към композицията от Враца за София, която в гарата в Мездра сменя посоката на движение, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.
При подхода на локомотива за прикачване към вагоните той се приближава със скорост от 15 км/ч. Когато започва да намалява скоростта, за да спре преди прикачването, локомотивът се приплъзва по релсите заради нарушеното сцепление между колелата и релсите. Следва удар във вагоните със скорост между 10 и 15 км/ч., при което 126-тонният локомотив премества цялата композиция от три вагона с тегло от 128 тона на 2 метра.
 

Пътниците, които в този момент се стояли прави във влака, са загубили равновесие и по данни, излъчени в медиите, една жена си е ударила главата, допълват от държавния превозвач. Нито един от пътуващите обаче не е подал сигнал към началник влака или към кондуктора.
 
Информацията, че двама служители на перона на гарата, които не са от служителите на БДЖ, са крещели на хората, остава непотвърдена.
 
Влакът е продължил пътя си без технически проблем, нито един от пътниците не е потърсил медицинска или друг вид помощ – както веднага след отпътуването, така и след пристигането на Централна гара София в 8.03 ч.
 
Композицията е пристигнала с 33 минути закъснение, което е натрупано по време на самото движение и няма общо с инцидента на гара Мездра, заключват от БДЖ.