Глутница бездомни кучета доуби и разкъса себеподобно пред очите на дете. Инцидентът станал в центъра на Пазарджик преди дни. Канибалското изяждане на раненото животно било само кулминацията на случка като от филм на ужасите, разказа бабата на момченцето.

Миналата неделя се наложило да пътуват само двамата много рано сутринта – преди 5 часа. Маршрутът им минавал през кръговото на „Генерал Гурко“, където изневиделица 12-13 едри псета налетели на колата, пише "Марица".


„Беше топло, прозорците бяха отворени. Виждах зъбите им на сантиметри от лицето си, усещах противната миризма от устите им, разказва пазарджиклийката. А детето беше само на задната седалка! Първо инстинктивно намалих да не сгазя някое, но секунди по-късно внукът ми изпадна в ужас. Пищеше при вида на озъбените озверели кучета и молеше да се махаме. Настъпих газта и неволно прегазих едното. В следващия момент чух ужасения глас на детето: „Бабо, ама те го изядоха!“. Спрях, обърнах се и видях гледка, каквато никога не съм виждала, освен по телевизията – псетата за секунди разкъсаха тялото на раненото животно и започнаха да го ръфат“.


След случилото се детето твърдо отказва да ходи на плуване – басейнът е на същото място и се страхува да не го нападне и изяде глутницата. Баба му казва, че не е изключено това да се случи – явно мирисът на кръв ги влудява. А мястото е комуникативно, оттам минават и деца, и жени, работещи на смени, и старци.

Глутницата е част от любимците на клошарка, живееща на ул. „Княгиня Мария Луиза“. Жената е известна в целия град с манията си да събира боклуци и да приютява животни в апартамента си, докато самата тя нощува в стар „Москвич“ пред блока. В онази утрин водела групата кучета, вадела им от кошовете хранителни остатъци и ги хранела. 

Когато не са по толкова много заедно, те не са чак толкова опасни. Преценяват силата си и не нападат. Нощем обаче сякаш освирепяват, разказва ужасената баба. Тя твърди, че е чувала ожесточения им лай, когато гонят коли. Чувала е и характерно тупване при сблъсък. Но никога не е виждал на следващата сутрин убито животно, а нощем едва ли от общината ги събират. Глутницата изяжда ранените, убедена е пазарджиклийката.

От общината не отричат, че има проблем с бездомните кучета. В града обаче няма приют, така че животните само се обезпаразитяват и кастрират, след което пак се пускат на свобода. Когато обаче те станат опасни, е разрешено да бъдат евтаназирани.

Секретарят на институцията Румен Кожухаров бе потресен от така разказаната история и лично се ангажира да разпореди проверка, както и адекватни мерки.