Бог да прости загиналия. Бързо възстановяване на жената. Ползвал съм кола на НСО и в момента ползвам в качеството си на заместник-председател на НС, каквото право имат и бившите председатели на НС. Има възможност за получаване на охрана, но това зависи от решение на междуведомствена комисия.

Това заяви Никола Минчев от ПП в ефира на bTV, коментирайки катастрофата с кортежа на Кирил Петков, при който загина един мъж, а жена му бере душа в болница. 

"Аз нямам охрана. Кирил Петков има охрана отпреди 6 месеца, година. Когато беше получена конкретна заплаха за него", каза още Минчев. 

"Аз лично за такъв избор никога не съм тръгвал да питам, дали имам право. Не съм познавал и хората. Когато станах председател на НС ни бяха назначени екипи, с които бях ежедневно и ежечасно. Нямах информация за тях така, че да предявявам някакво желание.

Предполагам, че може. Особено ако от една позиция се мине в друга, която също предполага охрана пот НСО", каза Минчев в отговор на въпрос, дали охранявано лице може да си избира охранителите. 

Кой определя скоростта на колите на НСО и може ли охраняваното лице да я задава? 

"Не, това не се е случвало. Скоростта на колите от НСО зависи и от режима, по който се движат. Те имат и специален режим на движение, и Закона за движение по пътищата дава някои допълнителни възможности. Но винаги при спазване на безопасността, при спазването на пътната обстановка. Не определят пътниците скоростта, но се определя от режима", каза той. 

"Не мисля, че охраняваното лице може да определя скоростта. В крайна сметка, кое е безопасно, винаги се определя от водача. Винаги е така, не само като се касае за НСО. Но пак казвам, зависи от режима, когато колата се движи в специален режим, тогава има по-различно третиране на пътя", добави той. 

Кои са най-големите поуки от сглобката? 

"Съществена поука, която стана видима, е, че когато се поемат ангажименти за съставяне на управление, всичко е много по-трайно и ангажиращо, когато всичко това е разписано писмено.

През 2023 година при съставянето на мнозинството нещата станаха на нивото устни ангажименти. Тъй или иначе не се стигна до подписване. Но формирането на управленското мнозинство бе на базата на устен ангажимент, с течение на времето се оказа, че това не е най-добрата практика.

Затова извадихме на преден план поемането на писмен ангажимент. Поемането на ангажимент писмено дава яснота кой с какво участва.

Кои политически сили за какво поемат ангажимент, за да не се присламчи ДПС към повечето решения, които не бяха свързани с конституционното мнозинство. Когато тези ангажименти не се спазят, кой носи политическата отговорност", отговори Минчев.