Министърът на образованието и науката Галин Цоков съобщи, че в петък вечерта е загинала при нелеп инцидент Мариана Лозанова, началник отдел "Контролни дейности" в МОН.

Става въпрос за тежката катастрофа край Бузлуджа, при която кола се заби в ТИР и загинаха двама души.

Цоков изказа съболезнования към нейните близки и колеги.

Промяна на подхода, представяне на визия за стандарта за качество, повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти, тези мерките за промяна на обучението в училищното образование представи министърът на образованието и науката на пресконференция.

"В рамките на няколко месеца успяхме да разработим и от догодина да влезе в действие национална програма за безопасност на движението", добави Цоков.

"За съжаление войната по пътищата влезе и в нашето министерство", каза просветният министър.

Той заяви, че се надява да продължат нещата, по които усилено се е работело през последните години.

Феноменален отличник на България е оцелелият в ужаса край Бузлуджа, ето какво разказа

Цоков обърна внимание и на нещата, които са свършили през последните пет, пет и половина месеца. "В рамките на тези месеци ние успяхме да свършим много неща - на първо място по отношение на подзаконовите нормативни документи", заяви той.

Цоков добави, че са направили промени в наредба 10 и 11, включително и по въвеждането на втора дата за децата на външно оценяване. Той добави, че са направени важни промени в наредба 16 за конкурсите за директори.

"Същината на промените е свързана със стандарта за качеството на образованието. Тази работа е много добре свършена от всички замесени, които дискутураха по темата за качеството и постигнаха баланс. Стандартът за качество е много важен, защото предполага постигане на определени цели", посочи министър Цоков.

"Той включва план за разработване още от ранна детска възраст. Идеята е детските ясли да пренастроят своята работа, за да могат децата да получат ранна детска помощ, да има специалисти, психолози, изобщо специалисти за ранно детско развитие. Те ще бъдат предварително обучени", обясни той.

"Отворихме, обсъдихме и затворихме преди няколко седмици готвените промени в учебните програми от първи до десети клас. Направихме една първа стъпка за това, да се олекотят учебните програми в общообразователната подготовка, по отношение на тяхната фактологическа сложност, съобщи образователният министър.

"Обсъждаме промени в наредбата за приобщаващото образование", добави още той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук