Шофьорът от петричкото село Първомай Симеон Гюров бе осъден на 2 години условно за катастрофа, при която загина най-добрият му приятел Андон Каракашев. Трагедията се разигра на 26 юни 2014 г. на четвъртокласен път между селата Първомай и Мендово, съобщава struma.bg.
Двамата тръгнали с камион „Джуган“ към близкото сечище, за да товарят дървесина. Зад волана бил Симеон, а Андон решил да се вози на предния калник на товарния автомобил, като обяснил, че иска да си пие кафето и да пуши цигара. По пътя обаче тежката руска машина попаднала в дупка, той изпаднал и бил премазан.

Шофьорът взел приятеля си на ръце и го понесъл по пътя, след което спрял първата кола, която се появила, и го откарали до петричката болница. Там бил неотлъчно до него, но за жалост 27-годишният Андон починал от тежките наранявания. Първоначално пред разследващите притесненият шофьор казал, че приятелят му е катастрофирал с мотора си, но малко след аутопсията се изяснила причината за зловещия инцидент.

Симеон Гюров е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие и му е определена парична гаранция от 2000 лв. Няколко месеца след това, укорявайки се за загубата на приятеля си, той направил опит да се самоубие и изпил сода каустик. Приет е с изгаряния на хранопровода в „Пирогов“, където бил 20 дни в кома, но след няколко операции оцелял. В резултат на тежката травма Симеон Гюров загубил работата си, като за отглеждането на двете си деца разчитал на жена си и близки роднини.

Вчера той се призна за виновен и изрази съжаление за случилото се. Родителите на Андон Каракашев се отказаха да го съдят за обезщетение за неимуществени вреди, на делото ги представляваше експрокурорът Николай Кокинов.

Като прецени събраните доказателства и драмата, която се разиграла и в двете семейства, окръжният съдия Илияна Стоилова постанови 2-годишно условно наказание с 3-годишен изпитателен срок.