Журналисти на две от най-големите телевизии у нас - Нова и bTV, си навлякоха гнева на обществото след трагедията с шестима загинали на АМ "Тракия" по-рано днес.
Репортерът на Нова телевизия Николай Василковски, виждайки пострадали от тежката катастрофа наблизо, той използва довода, че е на живо, за да получи коментар, когато те ясно изразяват нежеланието си да участват в интервю. 
 
В кадрите се чува размяната на следните реплики:
 
Репортер: "Знам, че е тежък момент..." 
Пострадали: "Не, няма да говорим..."
Репортер: "На живо сме...на живо сме..."

По-късно пострадалите добавят "не ме интересува на живо ли сте или не", "няма значение, не разбирате какво е, моля ви, не можем да говорим в момента за това".
 
Репортерът на bTV Емил Митев също действа безцеремонно, като заедно с оператора показва отблизо как вадят ранени изпод катастрофиралия автобус и после ги взимат с линейка.

След като Митев се опитва да влезе по-навътре в мястото на произшествието, той е изкаран навън от двама мъже. Докато журналистът се опитва да успокои по-ядосания от двамата, той го докосва и му казва "Спокойно... спокойно само...", на което господинът отговоря:
 
"Не ме докосвай! Хора умират, няма да правим сензация!"
 
Секунди по-късно репортерът вече се бе насочил към друга от жертвите. 

Мрежата моментално прегря след действията на двамата журналисти. Повечето от хората са на мнение, че това прекрачва границите на етичното, не е професионално и преди всичко човешко, тъй като при такава човешка трагедия трябва да има морални граници.

В "Етичния кодекс на българските медии" може да се открие следният цитат:

"Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си."
 
Новините обаче са екипна работа и докъде се простира вината на репортера и къде започва тази на редакторите остава отворен въпрос.