Експерт коментира инцидента на автогарата в Поморие, при който мълния порази 18-годишната Теодора. В момента софиянката се намира в кома в реанимацията на бургаска болница.

Ако на автогарата в Поморие е имало работеща мълниезащитна система, би трябвало тя да обере мълниите, които са в района и да не попадне върху дървото. Най-вероятно системата или не е сработила, или не е достатъчно добре и правилно изградена, или просто отсъства. По-вероятно е да отсъства.

Това каза в "Здравей, България" по Нова тв инж. Радослав Калчев, експерт по защита срещу мълнии. 

Второ, всички знаем, че по време на буря не е желателно да сме на открито, още повече под дърво, високи стълбове или елементи, които биха могли да привлекат тока на мълния.

Процесът е на случаен принцип, така че най-важното в конкретния случай е, че хората са могли да напишат въпросния протокол в автомобила и да влязат вътре.

Това е, защото колата е на четири автомобилни гуми, които са изолатор и тока на мълния оттича по повърхността на автомобила и хората са в безопасност.

Отвън, допрени до колата, още повече, когато падне мълния, тя се разделя на няколко части и имаме вторичен ефект, и слава богу, че вторичният ефект в случая е въздействал на девойката, тъй като при пряко попадение шансовете са нищожни, почти никакви, допълни Калчев.