Отвлеченият българин в Нигерия е инженер по професия и работи във фирма, която е подизпълнител в африканската държава. Властите в Нигерия са се свързали с похитения, като от разговора е станало ясно, че той е добре, съобщи пред Дарик радио Петър Константинов, временно управляващ мисията на страната ни в Абуджа и добави, че отвличането е с цел откуп.
"Той е извън столицата и нямаме директна връзка с основните играчи, няма нищо драматично, правим всичко възможно да решим проблема и то в най-скоро време, не очакваме големи изстъпления. Става дума за пари, може би не са информирани всички възможни инстанции", обясни Петър Константинов.
На въпрос разбрахме, че този човек е работел за чуждестранна фирма, за петролна рафинерия ли става въпрос, Константинов заявява: "Не, става въпрос за нормална фирма-подконтрактор. Това е българин специалист, достоен човек, говорихме с него, в добро здраве е, няма проблем за здравето му. Те се грижат добре за тях, тъй като в края на краищата от тях просят пари".  Той пояснява, че българинът е инженер, "работи почтено и честно, нищо лошо не можем да кажем за него. Правим усилия този проблем да се реши по-скоро".
БЛИЦ припомня, че на  20 ноември неизвестни лица са отвлекли в Нигерия българският гражданин. По молба на близките от външно министерство не съобщават неговото име. Информацията за отвличането е била подадена в българското посолство в Абуджа от служители на компанията, за която той работи.
Българската мисия в нигерийската столица е помолила писмено и настоятелно Министерството на външните работи на Нигерия и щатските власти за предприемане на всички необходими действия за бързото решаване на случая.
Министерството на външните работи на Р България нееднократно е отправяло съвети към българските граждани да се въздържат от пътувания в Нигерия, припомнят от ведомството. 
Още двама българи бяха отвличани в Нигерия, след което се завърнаха успешно в страната. През януари 2006 г. бе отвлечен българинът  Милко Ничев, работещ за контрактор на петролната компания “Шел”. Тогава той бе покушен от групировката “Движение за освобождаване на делтата на Нигер”. След 19 дни в плен, той се завърна благополучно в България. През юли миналата година бе отвлечен и друг българин, Кирил Елевтеров, също работещ за петролна компания в Нигерия. Той бе освободен, невредим, месец по-късно. /БЛИЦ