Пропадане на част от подовата настилка във варненската детска градина "Детски свят" е предизвикало сериозна тревога сред ръководството и персонала на детското заведение, съобщава Varna24.bg, позовавайки се на родители.

На подадения сигнал, според който "градината се срутва", незабавно са се отзовали от полиция, пожарна, Спешна помощ и районната администрация. 

Част от пода във фоайето на старата сграда на ДГ "Детски свят" е хлътнал с около 5 см, което е довело до отваряне на фуга между стената и пода, съобщиха от ръководството на детското заведение. По първоначални данни причината за това е слягане на подова замазка.Децата от двете групи са изведени навън, те ще бъдат разпределени в други групи в новото крило на детската градина. Старата сграда е строена преди 45 години. Назначена е конструктивна експертиза, която да обследва обекта, информираха от пресцентъра на Община Варна.Каква е реалната ситуация, обясни кметът на район "Владиславово" Николай Костадинов: "Касае се за подово пропадане в стария корпус на детската градина, едно малко фоайе, под което по спомени на работещите в градината, преди време е минавала канализацията.

Персоналът се е изплашил, защото при пропадането се е чуло трясък и скърцане като при земетресение. Самото пропадане е от около 5-6 сантиметра, но децата и служителите веднага са били евакуирани.

На място са се отзовали от всички институции, които имат касателство в подобна ситуация, за радост няма пострадали, а само изплашени.Тепърва мястото ще бъде обезопасено и сериозно обследвано, за да се прецени на какво се дължи пропадането на подовата замазка. Под нея има обратен насип, няма някакви подземни помещения.  

Пожарникарите са помогнали на персонала при преместването на цялото оборудване от групите, които се намират в този сектор на детската градина. Директорката на детското заведение ще създаде организация, при която децата да бъдат настанени в новия корпус, така че да не бъдат затруднени родителите да ги оставят у дома. 

След сериозно обследване ще бъде извършен и сериозен ремонт на този участък, ще се извърши конструктивна експертиза", коментира Николай Костадинов. 

Според информация на сайта на детската градина, ДГ № 40 “Детски свят" е открита през 1976 г. и функционира с 10 групи при списъчен състав 272 деца. Дейността в детската градина се осъществяваше от 42 служители, от които 22 учители. ДГ № 40 “Детски свят" е общинска детска градина и обслужва централната част на ж.к. “Вл. Варненчик".

Тя е институция, с изградени във времето традиции и стил във възпитателно-образователната дейност и предоставя качествена среда, в която децата съхраняват своята индивидуалност и уникалност, свободно развиват уменията и талантите си.

В ДГ № 40 “Детски свят", според ЗПУО,  се осъществява ВОП, в съответствие с изискванията на ДОС за ПВ, с  теми, познавателно съдържание, подходи и средства, утвърдени от Директора в Програмната система на ДГ.

В ДГ растат здрави, свободни и щастливи деца, на които се гарантира сигурността, зачитат се достойнството и правата им, формира се адаптивност  към изменящата се среда, възпитават се в дух на мир, толерантност, умение да живеят с другите, приобщават се към общочовешките ценности и българските традиции.