Спасители, които днес от рано сутринта издирват 42-годишния Атанас и 17-годишния му син Андриан от Стара Загора, които са загубиха под връх Ботев, са обходили местността Параджика. Те са се натъкнали на челник, който работи. Той вероятно е на някой от загубилите се, съобщиха за БЛИЦ запознати.

Според тях вече няма надежда бащата и синът да бъдат открити живи. Трагедията е пълна, защото в Балкана има над 1,5 метра сняг. Спасителите могат да минат покрай изчезналите и ако са затрупани от снега, да не ги видят.

Тази сутрин в 06:30 часа от Калофер тръгнаха първите екипи на Планинска спасителна служба Калофер, Карлово и Сопот. В акцията се включиха и доброволци от Стара Загора и парк „Централен Балкан”.

Според спасители, в четвъртък не е имало възможност да се вдигне хеликоптер заради ужасното време. Днес метеорологичните условия също бяха лоши – вятър – 15 м/сек, -8 градуса температура, които се усещат като -25 и големи снегонавявания, съобщиха от ПСС.

Проверени са всички постройки, в които мъжът и момчето биха могли да потърсят подслон, но до момента следа няма.
И днес спасителите се върнаха без резултат. Утре акцията по издирването продължава.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с кмета на Калофер Румен Стоянов и е казал, че е готов да помогне с каквото може. Засега обаче нищо не може да бъде направено. Никой не говори и за вдигането на хеликоптер.
Част от близките на изчезналите, които днес бяха в Калофер, са отчаяни и са на предела на силите си.

Припомняме, че 42-годишният Атанас Пенчев и синът му Андриан са били изключително неподходящо екипирани и оборудвани за такъв тежък преход в планината. Днес около 50 спасители и доброволци рискуваха живота си, за да търсят мъжа и момчето.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ