Самолетът на Ethiopian Airlines, който се разби със 157 души на борда, е бил ударен от мистериозен предмет по време на излитането. В резултат на това той се е забил в земята, твърдят запознати източници.
 

Според информациите досега, самолетът Boeing 737 MAX е имал проблем със сензора, изчисляващ ъгъла спрямо земята, след като ударил птица или друго външно тяло във въздуха. В резултат на инцидента започнали да се получават неверни данни, коeто накарало пилотите да изключат системата, предотвратяваща загуба на скорост (MCAS).

Възстановка разгада катастрофата на Boeing 737 MAX 8 в Етиопия (ВИДЕО)
 
Системата, обаче, се активирала отново и насочила самолета надолу, което довело до сблъсъка му със земята. Това твърдят източници от авиацията, близки до разследването, пред Ей Би Си Нюз и АП.
 
Пилотите опитали ръчно да вдигнат носа на Боинга преди да върнат управлението на въпросната система MCAS. Те обаче не могли да си върнат контрола над пътническия самолет.
 
В предварителния доклад на етиопските власти, обаче, се казва, че екипажът на самолета е изпълни всички процедури, препоръчани от производителя на „Боинг“, когато той започнал да пада с носа надолу. Въпреки това те не можели да го контролират.
 
Докладът е направен на базата на черните кутии на Боинга. От компанията производител на машината не коментираха изнесеното в доклада.
 
Разследващите в момента са фокусирани върху ролята на системата за контрол на полета при определени обстоятелства и дали тя може автоматично да снижи носа на самолета, за да предотврати загубата на скорост.

Превод и редакция: БЛИЦ