Youtube каналът "Avinations" направи възстановка на трагедията в Етиопия с помощта на компютърната програма X-Plane 11, която дава възможност за създаването на реалистични симулации със самолети.
 

Клипът е само част от десетките симулации на самолетни катастрофи, които "Avinations" правят и кадрите не се препоръчват за чувствителни хора.
 
Самолетът на Етиопските авиолинии се разби едва шест минути след излитането си от Адис Абеба на 10 март. Той е бил чисто нов Боинг "737 Макс 8" - същият като този, който се разби в Индонезия преди няколко месеца.
 
Според авиодиспечерите, пилотът съобщил за проблеми и поискал да се върне на летището, след като скоростта на самолета била непостоянна през целия полет. Преди да се разбие, той се е издигнал на 2600 метра височина и се е движел със 700 километра в час.
 
Смята се, че главната причина за катастрофите с този тип самолети е дефект в новата система на "Боинг" за контрол на полета.  Грешка в някои от нейните сензори може да направи самолета неуправляем и постоянно да натиска носа на самолета надолу. 
 
След инцидента, самолетите Боинг "737 Макс 8" бяха спрени по целия свят, докато не се изясни причината за катастрофите.