Трима мореплаватели се изгубиха в Микронезия, след като тръгнаха на пътешествие със 7-метрова лодка за пътешествие от 42 километра - от Пулават до атол Пулап, пише dnes.bg.

Те се отклонили от курса си, горивото им свършило и те се озовали на малкия необитаем остров Пикелот, който се намира на 190 километра от първоначалната им дестинация.

Когато тримата мъже не пристигнали в Пулап, властите на САЩ и Австралия започнали да ги издирват. Акцията продължила три дни. През това време мореплавателите изписали SOS на плажа на Пикелот.

Именно този надпис привлякъл вниманието на пилот от военния американски самолет US Air Force KC-135, който също се включил в акцията за три часа.

Когато видял лодката и надписа, той подал сигнал към австралийските издирвателни хеликоптери. Един от тях пристигнал на мястото, кацнал на брега и дал на мъжете храна и вода.

Пилотът на военният самолет съвсем случайно минал покрай Пикелот, който не бил включен в издирвателния процес. След като тръгнал да се връща към базата, машината попаднала на силна буря. Пилотът решил да я заобиколи, прелитайки над острова, на който попаднали мореплавателите и така забелязал SOS.

Мъжете били в добро здравословно състояние. В понеделник мъжете били откарани у дома от кораб на властите в Микронезия.