"Два стратегически бомбардировача Ту-160 изпълниха планиран полет над неутралните води на Баренцово, Норвежко и Северно море", обяви пресцентърът на руското министерство на отбраната, цитирано от осведомителните агенции.

В съобщението се добавя, че бомбардировачите ("Блекджек" по кодификацията на НАТО) са били съпровождани от свръхзвуков изтребител прехващач МиГ-31. 

"В някои участъци от маршрута руските самолети са били съпровождани от изтребители Ф-16 на датските военновъздушни сили и бойни самолети Eurofighter Typhoon на Кралските ВВС на Великобритания", се посочва още в съобщението. 

Според руското министерство на отбраната полетът е продължил повече от 134 часа, така че самолетите са били презареждани. Министерството повтори, че пилотите от далечната авиация на руските ВКС редовно извършват патрулни мисии над неутралните води на Арктическия и Северноатлантическия регион, Черно и Каспийско море и Тихия океан. Тези полети се извършват при стриктно спазване на международните правила за използване на въздушното пространство.

От Лондон обаче бе разпространена информация, според е имало доста по-напрегната ситуация, отколкото обикновено съпровождане. 
 

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи в изявление, че изтребителната авиация за бързо реагиране на на Кралските ВВС са били вдигнати във въздуха от базата RAF Lossiemouth и а самолет-танкер Voyager е излетял от базата Brize Norton, „за да наблюдават двата руски "Блекджек", приближаващи към въздушното пространство на Великобритания."

"Кралските ВВС работят в тясно сътрудничество с партньорите от НАТО, за да контролират руските самолети, минаващи през различни международни въздушни пространства, преди да бъдат прехванати над Северно море. Нашите изтребители ги съпровождаха в британската зона на интереси и не им позволиха да навлязат в суверенното въздушно пространство на Великобритания", се казва в изявлението. 

„Нашите смели пилоти от ВВС отново показаха, че сме готови да реагираме на всяка заплаха срещу Великобритания. Заедно с нашите съюзници в НАТО трябва да бъдем бдителни и да осъзнаваме руската военна активност”, обяви в специално заявление британският министър на отбраната Гавин Уилямсън./БЛИЦ