Детето ми умря нелепо. Телевизията уби Марти. Позволявах му да гледа всички предавания, защото нямаме пари за друго.
Точно преди да се обеси искаше да му купя джойстик за електронна игра. Отказах му. Пет лева нямах за сина си. Толкова ли струва животът на детенцето ми, започва своята разтърсваща изповед единствено пред "168 часа" Даниела Маринова. Жената едвам намира сили да говори за проклятието, което тегне над семейството й. Едва ли човек може да си представи ужаса, който е изпитала социалната работничка. Преди четири години губи съпруга си, а сега остава и без детето си.

"Не знам защо Бог ме наказва. Не заслужавам подобна участ. Винаги съм била бедна и работлива жена. Нямахме пари, но бяхме щастливо семейство. Помня с колко любов създадохме Марти. Лекарска грешка погуби съпруга ми Румен само на 46 години", избухва в сълзи Даниела. Страшната диагноза е разширение на аортата. Той заминава за операция в София, но никога не се връща в Козлодуй. По време на операцията тръба разкъсва аортата и той умира на операционната. Семейството има кредит със застраховка живот. Но Даниела и синът й Мартин не я получават. Двамата живеят с 200 лева, колкото е заплатата на социалната работничка, и се издължават на банката.

"Марти е прекрасно дете. Никога не ми е искал пари за глезотии", хвали сина си Даниела, без да осъзнава, че вече го няма. "Той ми е като момиче вкъщи. Помага в кухнята, чисти с прахосмукачка. Знае, че работата ми е тежка и помага. Той е най-близкият ми човек".

В училище и в махалата всички си спомнят Мартин като добро и възпитано момче. Той е душата на компанията и много се увлича по спорта.

"Когато Румен почина се наложи да отпиша Марти от плуването. Много обича този спорт, но вече нямах пари. Телевизията е безплатна и това е единственото му забавление. Гледаше "Страх" и му беше интересно. Не ми е казвал, че играят на това предаване. Ако знаех ...", отново се просълзява Даниела. Синът й от първия брак помага на майка си в тежкия момент. Той и най-големият брат Петър живеят в Австрия със семействата си. там научават трагичната новина и веднага потеглят за България.

"Това предаване е виновно за смъртта на брат ми! В България по телевизията дават ужасни шоута, които съсипват децата. Държавата трябва да спре тази порнография, която се гледа от най-малките. Те не могат да преценят кое е лошо и опасно. Брат ми е мъртъв. Едно прекрасно момче на 13 години издъхна заради липсата на всякаква отговорност от страна на държавата и телевизиите. Предаванията печелят пари от мъртвото тяло на брат ми", не крие гнева си Румен. Той има дъщеричка на две години и признава, че е избягал в Австрия, защото го е страх за щастието на семейството му в родината. Най-големият брат Петър също го последва. Майката Даниела и малкият Мартин избират да останат да живеят в България. Живеят бедно, но се борят с ежедневието. Социалната работничка взема минимална работна заплата от 220 лева, но двамата със сина й не гладуват.

"Марти най-много обича пиле с пържени картофи. Яде и много сладки неща като всички деца. Но не купувам много, защото е вредно, а и са скъпи. Правя му десерти вкъщи", разказва Даниела за сина си, сякаш е още жив. Майката е категорична, че момчето винаги е изпълнявало нарежданията й и до фаталната вечер Марти не е изпадал в опасни ситуации. Към 19 часа в понеделник той получава разрешение да излезе с колелото.

"Казах му да покара малко и да се прибира за вечеря. Не си дойде до седем и половина и започнах да звъня. Той не вдигаше телефона. Притесних се, защото винаги знам къде е и какво прави. Излязох да го търся", спомня си фаталната вечер Даниела. Тя обикаля квартала и вижда полицейските коли около детската площадка.

"Попитах полицаите какво става. Казаха ми, че едно дете се е обесило. Видях колелото на Марти до катерушката и после ужаса... Момчето ми лежеше без блузка на асфалта. Помня само пяната по устата му, целият посинял", казва майката Даниела.

Тя не обвинява никого за смъртта на детето си. Това е поредният нелеп инцидент в живота й, заради който губи близък човек. Социалната работничка признава, че не знае за какво да живее.

"Няма живот за мен. Но призовавам телевизиите да бъдат по-отговорни към предаванията, за да не умират повече деца. Няма по-голяма мъка за една майка от загубата на детето й. Марти умря заради една игра", през сълзи казва безутешната Даниела. /БЛИЦ