Русия затвори част от северното Бяло море за кораби, след като във военна база там избухна експлозия. Двама души са загинали, а след това се появиха опасения за радиация в района, съобщава „Дейли Мейл“.
 

Избухнала е машина от ракетна площадка за тестване на балистични ракети, близо до село Нионокса до Архангелск. Тежко пострадали са най-малко четирима души, освен двамата загинали.
 
Първоначално властите твърдяха, че нивата на радиация са нормални, но след това местните власти от близкия град обявиха, че има повишение.
 


Взривът е обвит в мистерия и не е ясно точно защо Русия затваря морето за търговски кораби за цял месец.
 
Местните власти съобщават, че е избухнал двигател на един от корабите до зоната за тестове. Най-малко 6 души от екипажа на кораба и един цивилен инженер са ранени, след което двама от тях умират от получените травми.
 


Според други източници, трима военни са в изключително тежко състояние, след като експлозията предизвикала пожар.
 
Ксения Юдина, говорител на общината, заяви: „Краткотрайно повишение на радиационния фон е засечено в 12 ч. в Северодвинск“.
 
Пак от местната власт посочиха по-късно, че нивата на радиация са се нормализирали. В Северодвинск живеят 185 000 души.
 
В Нионокса се намира военноморска база, където се тестват междуконтинентални балистични ракети за поразяване на ядрени подводници.
 
Адмирал Вячеслав Попов, бивш командир на Северния флот, обясни: „Това е място за тестове на военноморските сили, където да разположени тестовите установки, включително двигатели с течно гориво за новите балистични ракети, изстрелвани от водата“.
 


„Вероятно по време на такъв тест е станала експлозията“, добави той.
 
От Министерството на отбраната посочиха, че при изпробване на двигател с течно ракетно гориво е избухнала експлозия и оборудването се е запалило. От там потвърдиха смъртта на двамата членове на екипажа.
 
Според говорител на Архангелска област, няма радиоактивно замърсяване.

Превод и редакция: БЛИЦ