Досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на 3-годишно дете е образувано в Районната прокуратура в Търговище.

Момченцето от преславското село Троица е било с надбъбречна недостатъчност. То е починало осем дни, след като е изведено от семейната среда и е настанено в приемно семейство.

Според социалните работници спешната мярка е била наложителна. Това каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Шумен Мартина Драгнева.

"На 15 май колегите са в дома на бащата. Предприемат спешна мярка, защото на този етап това, което установяват, считат, че е риск за живота и здравето на детето", посочи тя.

Бащата Шукри Зекериев смята, че детето му е било взето неправомерно. "Социалните работници ме нападнаха и казаха, че пия денонощно. Аз, ако пиех денонощно, това дете можех ли да го гледам година и половина? Радвах се, че го взеха и ще го гледат добре, но ето какво стана.

Докторът във Варна ми каза, че детето трябва да взема тези лекарства, иначе получава криза и си заминава. Аз им обясних какви лекарства трябва да пие детето, написано им беше и на едната кутия отгоре", каза бащата.

Според директора на МБАЛ - Търговище д-р Иван Светулков момченцето е било докарано в спешното отделение на болницата в изключително тежко състояние. Реанимационният екип не е успял да направи нищо въпреки положените усилия. Аутопсията е доказала двустранна пневмония.

Пред БНР Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа, заяви, че те са запознати със случая и коментира, че е важно да се уточни, че детето е изведено от биологичното семейство с решение на социалните служби, а не от приемните родители, каквито легенди се разнасят напоследък в обществото.

"Приемните родители са постъпили изключително отговорно. При първите оплаквания, които детето е имало, са повикали личен лекар за преглед. Той е установил терапия. Съвсем съвестно са давали тази терапията на детето, както и терапията за основното му  заболяване.

Когато оплакванията на детето са продължили, те са завели момчето в спешния център на болницата", обясни Миланов. 

По думите му е трябвало и личният лекар е трябвало да сигнализира, че проблемът е по-сериозен.
"Това, че детето е било заведено в спешния център веднага, е добър знак, че приемните родители са били изключително загрижени", оцени той.