В САЩ e избухнал мащабен пожар на борда на десантния кораб USS Bonhomme Richard, който е акостирал във военната база на Сан Диего в Калифорния, съобщава противопожарната служба в Twitter.
Няколко души са пострадали от отравяне с дим и въглероден оксид, точният брой се уточнява. Отбелязва се също, че на кораба е възникнала експлозия като поне 21 члена на екипажа са ранени.

Пожарът се гаси от брега, както и от морето с помощта на катери. Както съобщава Fox News, позовавайки се на представителя на американския военноморски флот Кришна Джаксън, на борда е имало около 200 моряци, всички са евакуирани.

Причината за пожара все още не е установена.


 
На кадри, направени от въздуха, се вижда, че от средната част на акостиралия кораб се издига тъмносив дим.

USS Bonhomme Richard се присъедини към американския флот през 1998 г. Принадлежи към универсалния десантен корабен клас Wasp и е оборудван с палуба за излитане.

Корабът има водоизместимост над 28 хил. тона, дължина над 250 метра и ширина 43 метра. Той е способен да превозва около 1900 морски пехотинци, до 20 самолета за вертикално излитане Hurrier и до 46 вертолета CH-46. Корабът е оборудван със зенитно ракетно въоръжение.

Превод и редакция: БЛИЦ